CPU超頻討論區(1)

193 回覆
4 Like 4 Dislike
我用level 2,vcore 平時1.304,usage高就上1.312
好低好夠凍
voltage spike monitor唔到
你degrade緊
不過正常用幾年就換
所以冇咩所謂啦
算撚數喇
AMD 撚有邊個唔係1.35V up
btw 呢到可唔可以講埋ram oc
voltage 1.4都唔係問題
係llc唔建議set最高姐
唔set高會唔穩先係問題
你估我唔想1.2V LLC5咩
粒u又唔係我 好心提點下你姐

正常人都係考慮損耗度>穩定性

你要調轉講我吹你唔脹
2019年喇
電子野唔通仲用10年咩
用3年都換左唔知幾多野喇
我3個月 成部機都換左咁濟
拿我只係話你1.365v + llc1會degrade架姐
建議埋你加voltage 降llc
冇人質疑你3個月換一部電腦既能力既
加v降LLC 真係好過 低v 高LLC 咩
voltage spike指cpu voltage loading時會扯高
扯幾高視乎老母板vrm
當llc set到最高 冇左vdroop做緩衝
1.365v分分鐘扯到去1.5v以上
毫秒間既事 hwmonitor係measure唔到
當然我都講 你用幾年就換咁你實唔駛care佢有咩損耗架
Ram真係唔識超,可以討論下
我超完入到windows後
玩左陣之後藍mon 冇咩心機超了
有無咩心得
secondary 同 tertiary timing我都一頭霧水 幫唔到你

入門:
stress test用memtest 過100%基本穩定

vccsa同vccio都會影響oc 同時影響cpu發熱
一般搵最低 stable就得 我2個都係1.1

dram voltage最好唔過1.45啦 我用itx風道差所以set做1.35v loading 4x度

最後 frequency同 latency 就睇你點配
高頻高latency/ 低頻低latency
上網搵ram latency calculator會幫到你

一般3200mhz過後有 diminishing return
某d game高頻會吃香

最後我自己 1.35v 3800c16
保守超頻 打算用耐d
三星b-die google大把教學 參數任抄
超其他ram靠感覺

要訣:
RAM Mhz頻率要高=直接提升讀寫速度上限

第一時序
tCL要低:cpu對ram訪問時間 越低越好
tRCD:ram內尋址等待時間 越低越好
一般保持同tCL相同或者+2~3
tRP:ram內預充電時間 同tRCD保持相同或者再+2~3
tRAS:尋址運作時間 一般為tCL tRCD相加或者再+2~3

然後下面第二 第三時序 一般人真係唔洗搞
全部auto算
超ram之前 首先將cpu ring超高
保證食盡ram效能
IO同SA 唔超過1.35 最好1.25
然後拉ram頻率 重機
唔過post 》 clean cmos 〉加電
過post 入唔到windows 》 加電

加電加到1.4v仍然入唔到windows/過唔到post
=你條ram體質差 要加CL

例如3800 cl 16 17 17 35 @1.4V都入唔到windows
就改3800 cl 17 17 17 35 @1.4v再試

好啦 入到windows啦 開始行aida64 剔ram test
10分鐘冇事 行memtest 200% 過到就ok
如果adia64見紅 / memetest 見紅
改3800 cl 17 18 18 35 @1.45 再試

當你過唔到test 但又實在唔想再增加CL(會降低讀寫跑分)
就加電啦 機箱散熱做得好加到1.5v都ok

跑test留意ram溫度 超過50度會ram效能會降低
解決方法:一係減電 一係裝ram風扇
簡單d講
過唔到post 加電/加CL
入唔到windows/藍mon 加電/加CL
test見紅 電/改CL 唔得就要降Ram頻率
test 藍mon / memtest 錯誤多 改CL/降頻
而家係咪無人再超頻
再推一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞