CPU超頻討論區(1)

193 回覆
4 Like 4 Dislike

唔識玩, 直接全核5.0, 其他唔改
可以試下降一降voltage
牙石 z390呢一代 供電唔差
不過唔知點解連登好憎牙石
其實 AMD 有X係咪等佢自己超仲好?
最後2700X @4.15Ghz @1.38V LLC1
R20: 4126/ 420
我2700X都係手動超
唔差 但係假8相真4相
雖然供電控制得好過某啲廠
硬件好似gigabyte 為咗一洗污名供電都做得好
但連登反開妓姦
Ram供電就msi
結果得4.8
5.0破115度彈GAME
4.9破110, 但都係算
得4.8低過100
gigabyte 最大問題係易壞
個個都知佢好足料
其實giga今代z390係差個bios 界面
畀足料但個bios反智到嘔
更新咗之後ok 啦
想問下唔超頻係咪最好唔好買k版cpu?

因為而家9代好似迫你用k版咁, 諗緊用9代定8代cpu好...
你可以唔超,turoboost都夠用,唔好買9700f呢粒垃圾
Amd yes 啦 7/7
燒機穩定性測試過程中
如果出現過降頻(例如set5G 但行行下跌4.幾)

可能原因:
1.冇改總功耗限制 (俗稱撞功耗牆)
廉價底板預設cpu功耗限制大約130Watt左右
你塊板越靚可以set約高 例如250Watt

2.瞬間/長期功耗限制
理由同上

3.溫度過高 (俗稱撞溫度牆)
如果你cpu超過100度而降頻
即你個散熱唔夠靚 壓唔住高溫自動降頻
減少發熱方法:降頻/降電壓/換散熱

4.掉電壓
如果唔係以上問題造成
可能會係cpu core降壓造成降頻
set高防掉壓等級(通常為lv1 - lv8)
溫度過高
唔換散熱下,冬天先燒機
完美方案
夏天用工業貓3000
noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM

研究點超單核,反正我舊驚多
9900k 全核5.0 set 1.35 llc turbo 係咪唔好?
有時睇hwmonitor會去到1.38
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞