CPU超頻討論區(1)

193 回覆
4 Like 4 Dislike

華碩m11h底板 用佢自帶5G設定檔 自動電壓比1.305

但手動超手動俾電1.264v street test 5個鐘都冇事

結論:手動超比自動超更好 電壓溫度更低
高咗d 不過只要溫度壓得住 就算1.4v都冇問題
溫度壓唔住 一係set返4.9 一係換散熱
即係日常使用 安全範圍係1.4以下就冇問題?
驚好快縮
溫度壓唔住=越快縮
溫度控制得當=幾年先縮
咁5.0 幾多度先叫壓得住
燒aida64就平均95-100
多謝解答
咩u先??
p95 第一項兩個鐘唔過80就係黃金標準
日常用的話 5G電壓最大1.35v
溫度80度左右可以

日常90度以上 建議換散熱
9900k
p95 5.0 好難80以下
都係試下4.9先
bios set幾多v? llc開幾級?
9900k p95 要80以下,除非自組水,否則冇可能
技姦咩板?
https://www.tweaktown.com/guides/8812/gigabyte-z390-9th-gen-oc-guide-vrm-thermal-test/index4.html
參考下,我本身都係9700k 係1.345 落唔到
發覺卡咗係pwm phase control 度
同個網用用一塊
將pwm 改做extreme
依家5.0 1.325 可以過到cinebench 之前1.34都唔得
但prime95 1.35依舊一下收皮
Prime 95 未必關電壓事,可能溫度
有冇較Tjmax 做110
我之前冬天燒機,prime 行到 但都係差tjmax 6-7度
夏天根本燒唔到
好似已經較左115 我見佢第一下已經上到110
唔係,prime95 最熱
p95 第一項 極限測core 測散熱壓力
第二項 測重度core+ cacha 測超頻穩定性
第三項 中度core cache + 中度ram 測整體穩定性

aida64
street cpu 相當於中度core+cache
street fpu 散熱+穩定性 接近打機高壓環境

通常過到fpu 30分鐘 打機已經冇問題
因為打機7成睇GPU 3成CPU

如果你部機係工作機 做運算
建議p95 2個鐘以上
否則一個error 成份project重新做
2700x 4.15Ghz 1.37V
FPU直飛100度左右
用緊水冷 跟本冇可能pass
打機Tdie 都係4x 度
我用9600k,5GHz auto都係1. 4V
慢慢較低佢試,可以落到1.32V
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞