CPU超頻討論區(1)

193 回覆
4 Like 4 Dislike
發現冇人開 大家一齊討論下
超頻基礎知識Q&A

Q1.倍頻set到50 入到windows,CPUZ 顯示5Ghz 算唔算成功?
A1.成功一半 5Ghz CPU高負載下可能極不穩定
隨時藍moon/死機 檢查你的cpu溫度和電壓
確保不會打打下機突然爆炸

Q2.何謂成功的超頻
A2.各人定義有所不同 但通常為:
保持盡量高頻率情況下 同時維持盡量低電壓
然後完成street test 以及prime95 第1/2/3項測試
測試至少穩定2小時以上 而且沒有線程failure

Q3.電壓要點set,係咪用自動電壓就ok?
A3.自動電壓setting下
系統會確保你粒u有足夠電壓 所以會比多d電壓
但越高電壓溫度越高 而且係超過1.4v下
有可能會燒壞cpu.如果你發現自動電壓高過1.35v
則需要考慮降頻/手動設定cpu電壓

Q3. 溫度控制係幾多先安全?
視乎你個人要求
cpu設計工作溫度可以高達100度下運作
但穩定性較差 通常控制係80度以下為佳
溫度控制方法又簡單至複雜排列:(推薦由簡單開始)
軟件: 調高風扇轉速>降低核心電壓>降低超頻倍率
唔得再硬件:更換散熱膏>上水冷>開蓋換液金
Q4.set完倍頻入唔到windows/突然自動重開
A4.請檢查bios 「防止掉電壓」選項是否有開啟

Q5.我粒cpu型號係後面冇K或X
我塊底板係H310 B360M 點樣超頻?
A5.intel u只有型號後有K/X先可以超頻(含KF)
底板只有Z開頭先可以超頻

Q6.prime95 / street test 有線程failure或hand機
A6.檢查溫度是否過高(達到100度)
如不是,請增加電壓 或者 降低倍頻再試
Aida 64
FPU CPU
燒爆佢
Q7:粒u點都穩定唔到係5Ghz 點算?
A7.如果提高電壓/風扇轉速,換散熱膏,上水冷
開蓋換液金等以上操作皆無效的話
建議降低要求 降頻4.8Ghz用住先
又或者賣咗粒u再買粒體質較好的cpu
同樣道理適用於穩定唔到4.9 or 4.8 or 4.7情況
好似扭蛋咁
無限輪迴
AMD 使唔使開蓋咖?
請先將頂蓋加熱至450度再嘗試開蓋
上淘寶加錢買包超5.0G 1.25v
兩倍價錢
以前i7 920 就話超姐
而家d cpu出廠頻率都拎到好盡了
你可以唔超頻 目標改為盡量低電壓
如果你粒u體質好 set到1.1v行出廠頻率(fixed)
可以節省翻水冷/貓扇d錢
有D咁既事
1.425
超得耐會唔會縮缸

邊度有
我粒4790k 長超4.6ghz 1.3v 5年
最近縮缸 落返4.4ghz 1.28v
唔知板問題定CPU問題 冇板試
體感上根本冇分別
先唔理係咪縮缸
用咗五年都已經回本啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞