CPU超頻討論區(1)

193 回覆
4 Like 4 Dislike
stress test都唔過90度
開高一級llc 試試落1.31v
平時load air一樣溫度
full load就低咗5-6度
2700x穩到4G已經ok
再上去功耗增幅太大 唔抵 (神雕體質除外)
今晚試
因為msi自己寫左篇教學,教人點樣set 野,佢suggest用mode3(1-5)
4.15 唔玩stress test其實冇事
aida64 CPU only就60度左右
R20 (pass) 就78左右
係過唔到FPU

剪4K/打機 跟本冇事
有時呢D stress test真係用黎打飛機算
test既本質就係test
用黎模擬最嚴格情況

現實使用99%都唔會出事
但test就係用黎測試個1%情況出現時會點
連登仔9成打PUBG/ CSGO all low 144Hz
stress黎都冇用

都唔知咩人先會用到好似stress test咁既情況
其實好多人係test個散熱壓唔壓得住
或者裝機之後test散熱膏有冇搽好

有d人接受唔到某年某日係PUBG決賽圈突然藍mon
過到test就心安理得
多謝樓主,set高一級llc,落到1.30V
而家9600k長鎖5GHz,可以待機40幾度,打機先60幾度,仲要itx機箱風扇都靜到冇聲
我聽人講只要唔開最高個級llc就ok
例如msi板 1-5級 最高開4級
asus板 1-8級 最高開7級
多謝哂,真係冇諗係llc問題
而家可以又靜又凍咁上到5GHz
長期開爆Level 1
待機 3x
打機50左右
但level 1有咩缺點?
有人話平時待機會加左壓?咁原來電壓夠低咪唔驚
其實最好自己睇返實個voltage
起碼睇一星期咁,都知佢實際比咗幾多v
我覺得最緊要睇到maximum
上網Reddit 啲人都會教咩牌子最好開咩
constant V
我本身用llc level 3(msi level 1-5),多人suggest 呢個
而家用level 2,電壓再低多0.2V
太高llc Vdroop 果時不跌反升,到load 完之後,最後個spike 會太高,損耗粒U
咁我唔試level 1 啦
而家level 2效果咁好
驚閪咩
你lv 1 set 幾多V ?
實際行緊幾多 min average 同 max. ?
2700x
4.15Ghz @ 1.365V
LLC1

Max都唔過1.365
自己長開住hwinfo64 果啲software 久唔久睇下vcore
好似安全啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞