CPU超頻討論區(1)

193 回覆
4 Like 4 Dislike
LLC 1
llc行auto
$800收左粒8700K ES
搵日試試佢先
超完頻 好高電
燒到A64 但跑唔哂r15/20
睇黎體質唔好
唯有降低個倍率
一係換個勁d散熱 然後加電壓
控制係80度內 就算1.4v都應該仲有3-4年貨仔
(視乎體質有機會提早縮缸
1.43電 都跑唔到r15/20
體質差
1.43 amd尼講好似都有啲高
其實較低都用到 同run 到cpu only stress test
係過唔到benchmark
用係冇問題
縮硬,正常超 1.30 以下都輕鬆上5.0Ghz
我LLC turbo z390 垃圾aorus master
9700k 長行5.0 vcore 打機/ stress test 最高1.32 定1.31
1.4x 真係有啲誇張
各位巴打我想問問, 點解我係 bio 設定cpu 電壓係1.25v,
但入到window 用 cpuz 係 1.26, 用msi 個dargon center 都係show 1.26??
Msi z390 carbon
9600k
唔記得左係1.4定1.425V,如果你超過左呢個電壓嘅話就等於直接加熱落粒U同TDP (AMD ). 所以AMD最安全嘅超頻電壓大概係1.35V~1.4V
BIOS set同Windows CPUZ出嘅數字有少少差別其實係正常 .我粒1700@1.315V佢都會出1.308V
唔關粒U 事啦,叫過你咪用自動超
我都係 bios 1.2v CPUZ 1.25v
AIDA64 1.22v

我睇AIDA做準
首先上網睇睇塊板最好用咩LLC 超
然後1.35 慢慢落
1.35 做vcore 除非最高llc 如果唔係都應該唔會過1.4
2600x 超頻其實用?
唔多覺有分别(上到4.25ghz)
B450板
2600x 4.25
我2700x 4.15先穩話benchmark
4.2/4.25 過唔到
仲要X470
開爆係指LLC 8呢啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞