【撤回惡法 淋奠下台】阿仙奴18-19球迷吹水區 MIV

1001 回覆
27 Like 5 Dislike
我成日覺得文革 整死哂D高質中國人 剩番D有紅衛兵既劣質基因後代
冇宣佈而已,根本冇分別
咁恕我直言,
又或者有機會都會迫害人,
唔抵可憐果隻來
Same

我只有喺wtsapp group 提供資訊
應該唔關事,
其實台灣人只係比大陸人好少少,
都係好多黑心企業同無良老細,
只不過果邊有得民選所以先冇咁離譜
咁會有差距,一來未懂性,
二來就算被迫害父母
都可能保護子女唔拎返出來講
呢幾日係咁同老豆講TVB過濾新聞,要睇就睇Viu、Cable、RTHK32
開始改變到佢
啱啱食飯想睇live都係睇下呢啲台有冇得睇先,唔會一開就轉去83台
RTHK32全程直播好波
寧願用chromecast射出電視睇live都唔睇83台
咪再叫人轉頭像!咪再叫人quit group!
連個頭像都保唔住,學咩人講保住香港。如果連丁點勇氣都無,丁點犧牲嘅覺悟都無,你又憑咩得到自由。
要記錄晨早開始錄啦,你唔係以為quit group就無事下麻?你早幾日遊行打過卡、share過啲新聞、寫過status話feeling broken,記得全部delete晒,香港人最叻自我閹割。
呢個真
而家quit有撚用咩
港共一早mark低曬啦
篇文唔長,請抽少少時間睇:

和平守法與抗爭,有時沒有矛盾。

去年四月,亞美尼亞前總統薩奇席恩企圖以總理身份永續權力,結果導致民眾革命,薩奇席恩被迫下台。外界稱是次革命為天鵝絨革命,皆因過程沒有暴力衝突。

政權軍權在握,薩奇席恩為什麼要屈服?當時成千上萬的民眾走上街頭,癱瘓交通,封鎖政府機構,甚至有部份警員軍人參與遊行。薩奇席恩起初態度強硬,卻令到示威越演越烈,結果迫於壓力,只得辭職。

說起癱瘓交通,大家腦海難免重現某些片段,不過亞美尼亞模式有點不一樣。他們幾乎沒有路障,只是以十多人至數十人為單位於城市各處自發堵路,而且在警察執法時大多會配合離去(但可以去附近重新堵路)。路上有不少死火或違泊車輛,而死火當然不犯法,違泊也非刑事。而且,抗爭者不一定要衝出馬路,只要用合理速度橫過行人優先的班馬線,或在守法情況下不斷橫過馬路即可(在香港,15米內沒有合適過路設施,中間又沒有欄杆路障,就可以直接橫過馬路)。喜歡踩單車的人,也可以在馬路上合法騎行,只要保持單行(但可以佔據一條行車線保障自己安全),而且入黑後配有頭燈尾燈即可。乘客搭地鐵也有權力及理由在月台靜候舒適和有空位可坐的列車。當時的亞美尼亞,多個十字路口塞車,地下鐵全面停駛,通往國際機場的道路(而非機場本身)變成停車場,旅客只能步行。

亞美尼亞人響應運動的手段五花八門。停課罷工少不免,還有各種別出心裁的舉動,諸如免費幫死火車輛修車,高薪招聘現任警察,甚至無厘頭到約定在晚上敲打廚具「發聲」。這些行為多少有助抗爭,但不直接與他人產生衝突,能讓每個市民(甚至政府人員和警員)用不同方式參與運動。確實未必每人都能採取同一手段,但每人都應該有方法去參與。

最後,站在亞美尼亞革命前線的友人說:「我第一天示威時,從沒想過運動會成功。」前景確實黯淡。「若能做到當然最好,否則,就以最漂亮的方式失敗吧。」這是英超球會利物浦的主帥高普在球隊落後予對手三球時所說的話,而對手是地上最強球會(so-called)巴塞隆拿。結果,利物浦攻入4球,反勝巴塞隆拿,最後更拿下歐聯冠軍。而我,是個利迷。

想了解亞美尼亞革命,可以看區家麟博士寫的
《歡慶亞美尼亞:記一場「和理非非」革命》
http://aukalun.blogspot.com/2019/02/blog-post.html

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1407598949431269&id=459337950924045
諗清楚我地最初既目的!
我覺得兩睇你可以話係自我閹割,但另一方面退group既人好可能只係諗咁樣出事就好唔抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞