[NEW] [英文grammar] 入黎砌下老母個老母 (2)

176 回覆
73 Like 0 Dislike

咪理佢 十卜你
顧好學業 唔好理連登野

你又幫佢推post

Sor... 唔推
唔好嬲豬

冇嬲
依個議題根本冇指定答案 經已各有各表達左意見 冇再爭論嘅必要
七警、曾蔭權等等仲有研究價值

Agger
唔好影響情緒就得

講起又講 你依排點

上次個offer俾人收返
今日in左份感覺幾好
希望搞得掂

做乜會收返
祝你今日in嗰啲冇問題
英式口音同美式口音分別係咩?

淨係a 同r音已經好大分別
a 英式個口會大啲
e.g 英式example egg三普
美式: example egg sam普
dance can't呢啲字都好明顯有分別
r音美式會重啲

a 英式個口會大啲
r音美式會重啲

美式係rhotic 英式non-rhotic
英式/r/只會係vowel sound之後先發出
美式pronounces /r/ before a consonant or at the end of an utterance
仲有英式係比較著重long vowels /i:/ /a:/ /u:/等等
美式通常會omit晒啲:即係變左short vowels
所以好多人話美式口音好lazy
有冇詳細 D 既GRAMMAR書推介下
屌你老母人地講granmar
你地問d鳩唔撚搭八既野做乜鳩
問咩dse卷三 屌你老母英文交流post啊?
咪撚阻住曬啦你地廢閪
屌你老母人地講granmar
你地問d鳩唔撚搭八既野做乜鳩
問咩dse卷三 屌你老母英文交流post啊?
咪撚阻住曬啦你地廢閪

Sorry
留名
有冇詳細 D 既GRAMMAR書推介下
上個POST有講,你睇睇

a 英式個口會大啲
r音美式會重啲

美式係rhotic 英式non-rhotic
英式/r/只會係vowel sound之後先發出
美式pronounces /r/ before a consonant or at the end of an utterance
仲有英式係比較著重long vowels /i:/ /a:/ /u:/等等
美式通常會omit晒啲:即係變左short vowels
所以好多人話美式口音好lazy

London accent都成人畀人話懶
Have you got變'ave you got
Glottal stop:Water=wa'er butter= bu'er
And讀un ,Th偷懶讀f

glottal stop個個我都覺好明顯
button but un atom adam 咁
其實有時我都唔知啲人點解明明講野隻隻字都好用力又清,不過到左啲water, waiter 乜野t都特登skip晒
其實有時我都唔知啲人點解明明講野隻隻字都好用力又清,不過到左啲water, waiter 乜野t都特登skip晒

偽abc

偽abc

我都係英國jj 有時連d鬼都會咁 係咪覺得咁樣似"都市人"
咁t-glottalisation都唔係全英通用架嘛
同埋聽講skip左個t依個習慣起源係因為懶
所以我唔明點解有時佢地講野講到勁用力又認真都要特別加返個glottal stop
有冇巴打知有咩嘢可以睇到外國電視例如bbc果啲?
原來有新post

唔太清楚
如果睇新聞嗰啲去YouTube睇佢地啲clips都ok嘅
我想問幾時用in on at 一個noun到
例如
More in sorrow than in anger
Passion in
push post
push post

巴打我依排忙 未必會點update啦 謝支持

要留意英美有啲發音會好鬼馬

Part//Pot

Part
BrE:/pɑːt/ (趴t)
AmE:/pɑːrt/ (趴rt)

Pot
BrE:/pɒt/(婆t)
AmE:/pɑːt/ (趴t)

或者,
Heart//Hot

b]Heart[/b]
BrE:/hɑːt/ (蝦t)
AmE:/hɑːrt/ (蝦rt)

Hot
BrE:/hɒt/ (呵t)
AmE:/hɑːt/ (蝦t)

你見到英國嘅part/heart同美國嘅pot/hot嘅讀音係一模一樣
美國佬鍾意見到個-o-就會讀個/ɑ/(呀)音出嚟,但係又怕同-ar-撞音,所以會好注重個r音。
而英國佬嘅-o-音不嬲都讀開/ɒ/(屙)音,所以面對住-ar-都唔怕。
留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞