我90後真係唔知咩叫辦公室文化

248 回覆
2810 Like 16 Dislike
係叫你蝕底D
大陸OT唔補水係犯法
其他行業唔清楚
好難同d食開屎既人講飯係乜味
其實放工之後既時間係自己既
拎少少幫公司我覺得無所謂
但如果叫我用2-3個鐘去無私奉獻比公司,我不如打多份pt
當然我做得一個月多少少,唔可以講到好資深咁。但我都係以個人觀點去評論姐。
有咩9唔90後,幾多後都一樣玩老屎忽文化
根本華人就係欺弱怕惡,見人新仔就會屌下佢

以前80後屌人老屎忽,宜家啲80後咪做返老屎忽
吓吓都話轉做政府
大不了喎
講到好似有身份證就有得做咁
弊在呢個世界唔係人人都考到公務員呢
都廢事講啲高薪officer位喇
你睇平時連登啲ACO/CA post就知
Post 就推爆好多個呀
但1000個人考都唔知有幾多個考到呢
況且政府工都唔係份份都唔駛ot囉
又懶係身嬌肉貴咁,紀律部隊又話要輪班唔做
其他冷氣房文職位係咁易入喇喎
係個個都咁易考到入政府就唔會日日咁多人喺上班台呻啲私人工呢樣嗰樣啦
逃避現實 可能係屋企好多問題 唔想面對
小心呀
一個唔覺意太專注係公司 重視公司大小事 當左自己避風港 自己屋企 就會變極品 所以得閒都可以關心下哩啲人
政府工都有人ot
都係睇個人的心態,冇乜分年齡
而家個社會唔知點解變到好似淨係鼓吹只問權利不問義務咁
啲人好多都已經唔講give and take 而係咩都 take it for granted
你睇啲回覆就知
總之公司要俾好人工就老奉
自己為公司犧牲多少少時間就慘過攞佢命吓吓計到盡
我覺得老土啲講句
喺要求公司應該要對你點點點嘅同時
係咪都要反思吓
唔應該係去諗公司俾到啲乜你,係應該諗吓你自己俾到啲乜嘢公司先囉
真心唔打算轉。。
人工唔差
福利又好
你有能力做得快做得好咪準時走 唔係你又唔勤力唔肯ot 升職加人工一定冇你份 裁員你就一定裁先 你肯同老細熬佢一定見到 以後有機會重用你 唔係你收皮啦垃圾 自己垃圾唔好教人做垃圾 香港有你依啲人拖慢經濟真係可悲
我同意嫁
最緊要個同事自己諗清楚啦
覺得幫公司無償犧牲自己時間
都要睇下值唔值得
如果做得開心覺得有發揮嘅無妨
如果將來有回報嘅都無妨

但做人唔使下下幫到咁盡
最緊要啲OT係唔應該無中生有
我眼見好多人係為咗遵守office 文化,日頭啲嘢拖長嚟做
到咗收工時間就密密做

其實果啲人如果試下有一期係準時走
我諗佢地都會覺得好爽,多咗好多時間用
從來唔做無補水/補假的工,講明無的話,一定係會搵員工著數。
一句講曬,你有料(/專業/人脈/學歷⋯⋯)根本唔怕唔OT,長期要人無償OT的工俾狗做。
你呢d心態咪就係個d老屎忽囉
食古不化
同你一樣,ot冇補水,我最多都係做到6點半
同埋我個位係最前面,所以可以經常蛇王
但其實都好睇行業
工程狗尤其consultancy firm真係無你呢枝歌仔唱
轉工仲快啦on9果然係鯨大
最後同佢講 希望你去到你老婆葬禮啦,你個仔都唔認得你個樣啦
我上一份工都係咁

而家轉左份正常番放工既兼人工高左,諗番起班三十幾歲舊同事日日OT人工又唔係高過我好多,內心就會笑9佢地成世都係咁
次次到6點都無野好做 個個同事都留係到坐 真係剩係坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞