我90後真係唔知咩叫辦公室文化

248 回覆
2810 Like 16 Dislike
正常人都唔會行開休息啦 仲要最低層員工
屌 我之前有份工個文化又係咁
最後用左兩個月多d就走左
果然同個名一樣
我做曬野個老細都要我鳩坐多陣先走
話咩文化係咁,teamwork
佢都on撚9
長期搵工 mode
有咩嘢驚
我就係果啲老屎忽
成日八點走

但通常新嚟果啲我一夠鐘就會叫佢地走
有得揀唔好學我地我地做嘢慢又廢先搞到咁
我地都有先知之明
唔想影響到班後生陪我地癲
有時佢地做錯嘢我都會出手救佢地
我地今日識做係因為俾人屌過
但後生仔女學嘢快,做咩要屌佢地? 一學就識
我都覺得照顧多啲佢地,效率仲好過下下屌啦
加油呀樓主
30歲前唔諗ot 淨係識準時收工既人好打極有限
呢啲老屎忽真係仆街黎 憑咩佢哋可以屌人搞到人地唔開心 明明又冇錯
所以我依家決定咗 邊個屌我就大大聲屌柒返佢地老母 反正係唔係都俾人屌一定要吵鑊勁 如果唔係啲老屎忽就會得吋進呎
其實無野做佢地都會有1-2個留係公司,呢個我唔明佢地點諗。
共勉之
咁點樣可以改變?
仲有成日OT既人因為唔想返屋企, 唔想見到屋企班煩人唔想處理家務, 同屋企關係唔好, 貪office有冷氣有網上, 話比人知返緊工冇人會打黎嘈你叫你幫手等等
啲經驗我都會教埋佢地
其實只要係可以透過學習得嚟嘅知識都唔係咩值錢嘢
我又唔會鍾意睇人撞板
係呀,撞完板可以長一智
但後果係老屎忽都要幫佢地執手尾
何必呢?

我一早教定班後生佢地都多謝我對我好好
佢地學嘢快
我不如俾啲正面嘅思想佢地
俾佢地學識give and take
總好過學埋啲仆街嘢好過啦
成日屌啲後生唔通好好玩咩
都係果句啦,自己未後生過,未做錯過咩
我去廁所都會同隔離同事講下
可能我翻開工都會咁做慣左
老細以時薪港幣十五蚊招聘員工:
英國人向政府舉報懷疑有人非法聘請奴隸,香港人開始研究應否為最低工資立法但又擔心公司因要達到最低工資要求而倒閉

老細要求準時上班可惜當天鐵路系統發生故障:
西班牙人向老細要求請假半天並到Starbuck嘆咖啡,等鐵路回復正常再施施然返公司,香港人蜂擁衝出地鐵站揾車搭,有人更因爭的士而發生毆鬥

老細於下班後以email+whatsapp瘋狂轟炸員工並委派工作:
德國人考慮立法禁止僱主於工時外以電郵或社交網絡騷擾員工,香港人秒回老細表示明日上班前將工作完成並會提早一小時將file交到老細枱頭俾佢準時九點開會用

老細要求開OT並提供1.5倍人工作為補水:
意大利人拍枱向老細表示采你都有味並立刻執嘢準時收工,香港人向老細叩頭讚美公司闊佬並表示願意加班至凌晨十二點

老細拒絕加薪要求:
加拿大人開始按章工作並威脅發起野貓式罷工行動,香港人表示做人不應斤斤計較應為公司大局著想,因為老細已經俾咗好多機會大家學嘢,要感恩

老細因管理不善導致公司虧損,然後以精簡架構為由裁減低層員工以及凍薪並取消年終花紅(管理層例外):
美國人向老細集體訴訟迫使公司庭外和解,得以復職並獲得天文數字賠償,香港人表示自願減薪三成並做埋隔籬位嗰份哀求不要被裁

老細要求更改合約增加每週工時:
法國人聯同工會發起全國大罷工並演變成暴動,香港人詢問老細可否於星期六全日上班以減輕每天工作量,老細同意但提出每日午膳時間須縮短為45分鐘

老細強迫員工轉為自僱:
台灣人聯絡傳媒公開老細惡行並發起全台杯葛黑心企業,香港人發起傍晚六點收工後穿黑衫於公司門外默站抗議

老細要求全日24小時on call,無償OT,取消每日午膳時間,去廁所要打卡,遲到早退扣人工兼病假要扣annual leave:
日本人: 我撑不住了,要去自殺
香港人: 這好像有點不合理
做得攰走落樓下買杯咖啡都唔止5分鐘啦
做野有效率根本唔洗OT
btw, 見到啲細嘅就會諗起以前阿爸俾啲所謂前輩屌到飛起,然後返嚟講到好激動個樣
咪就係依家啲死廢老廢中
成日吹奏吹出嚟嘅文化
佢地個年代勤力啲可以上位,加人工再安居樂業
Ot又有補水,本身番5日9-5,ot咪賺多啲
搞搞下依家啲公司變番6日9-6
仲想人ot又無補水
啲老屎忽廢中廢老仲係度話人唔捱得
成個辦公文化俾佢地搞鍋晒
得益嘅咪班老班
成班傻仔仲以為係佢地個年代
勤力有位上
岩,為左以後既新一代勞動力著想,你地上位後,一定要好好改變呢種老屎忽文化
唔洗負評我 講真 事業緊係趁後生博 當你老左已經唔會再有動力去做
我2年前FG 同期有兩個都係FG
我OU 佢地3大 我日日OT到9點 佢地就6點幾走人
結果我第一年12000 + 到18000 佢地16000
第二年我18000 去到24000 佢地19000 未計ot有bonus
老細特登就係睇到我夠哂博

當然 我認同我間公司福利係算好
日日OT 到8-9點既話 月尾會比bonus 2500-3000
ot到8點可以食晚飯 80蚊 任claim 9點有的士搭

呢個過程係好痛苦+無哂人生樂趣 但我自己真心覺得6點收工 輕輕鬆鬆唔係後生咁快就有既諗法
對d 老細黎講你同佢地講做哂都無撚用 佢地淨係睇你o唔ot 勤唔勤力
所謂teamwork就係逼你ot嘅藉口 仲話咩阿B好多野做嗰陣阿A都幫佢走啦 你就咁走咗去 好無團隊精神
根本就係度縮請唔夠人 撈撚埋啲野做 然後就話你應該一齊10點11點先好走 抵間撚屌公司請極都無人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞