我90後真係唔知咩叫辦公室文化

248 回覆
2810 Like 16 Dislike
ot玩手指, 對住住moon玩小算盤
呢個我諗過,如果我做得比人慢咁係我問題。
頭一個星期我未上手。可能比其他同事做得慢好多
到後來第三個星期追到其他同事既速度。都係做唔哂既話,一係其他同事同我一樣能力不足,一係公司真係太多野做。以我觀察其實無謂既野又要上,重要既野又要上。搞到哂個工作量好多
冇所謂㗎
你有你自由嘅啫呢啲
你可以大條道理話合約冇講就唔做
冇問題吖

但要明白呢個世界咩合約都好
好多嘢都唔會寫到咁死㗎嘛
正如你份工可能會寫你食晏時間係幾點
但會唔會寫明你要去邊食食乜爬幾多啖飯先
有時做人嘅嘢要自己識做囉

係,成件事上你冇錯
你可以亦有自由繼續係咁㖭
好多公司只要你唔係話犯咩大錯都唔會因為咁而炒人
不過如果我係你老細你上司嘅話
將來有機會升職加人工唔會第一個考慮你先囉
蝕底嘅最終係你自己啫
正所謂條路自己揀
到時唔好問人點解升佢唔升你點解加人工人哋會加得多過你
唔好怨咪得囉
都好肯定
港資/中資/花紅雙糧/中小企
是但中一樣
亞洲地區啲文化係咁撚ON9
總係覺得 老闆=皇帝 一定要舐舐舐 仲要謝主隆恩咁
傭主同傭員係對等架 佢畀錢你 你畀技能同時間佢
等價交換先係原則 屌你人工已經開得低
仲要我OT同你搏 屎就我食世界就你歎
咁著數你做埋我嗰份啦

利申:全Office 邊個唔準時收工我都會過去屌鳩佢做乜唔走
唔知點解坐電腦倚同坐茶水d鄧好唔同。
禁你加油
我轉工先
最慘有人係冇野做都要扮ot先死
講真,做得哂又唔比人準時走真係on9
同埋有d上司好鍾意臨收工先比野你做
但又要收工前做好佢
如果真係有突發既,幫下你又點話
但次撚次都係咁真係食屎啦佢
其實我公司無硬性規定員工一定ot
但ot呢樣野應該一個做起之後就個個跟風
我見我公司兩個老屎忽都早走就知應該無規定
況且我暫時準時放工咁多日都未比人照
未來唔知
樓主細公司?
我果到無人ot 個個準時走人
呢個年代個玩法係轉工加人工升職
仲等老細升?
其實好多人都一成不變
識善用工具要追過晒啲人進度係唔出奇
返左幾個月工程坐寫字樓
每日做晒識做既野 理應準時走
但d大佬就講唔係咁無團隊精神下話
佢6皮個月 我萬鬆d 都廢事同佢癲
屌 好啱
有次做到九點幾,禮貌上同上司講”走先啦 bye bye”
佢問我”吓,點解走呀?”
我都係
但我唔會準時彈閘
可能o個15分鐘
其實多數都係打下報告比上邊睇
有時sd下email 重要/無謂都要send
我入職一個月可能唔係打d大野掛,見到一兩個前輩係做大野的
你舉埋d例子柒撚到
無寫明爬幾多啖飯都嗡得出口為駁而駁你都算係佼佼者
唔算細掛
都唔算大
利申做工程
老實講突發野就話無計姐
日日都係咁 就要諗下公司出咩問題啦
人手係咪真係咁不足 定係公司效率出現問題
如果無錢請人而人手不足就叫老闆執柒咗去算啦 無錢學人開公司
香港工時已經長 仲要每日OT 浪費多3小時係D工作上
人生有咩意義? 我地唔係為咗佢果份工而出身係世上嫁
咩年代仲一份工打到退休咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞