我90後真係唔知咩叫辦公室文化

248 回覆
2810 Like 16 Dislike
識咁諗代表你有自己想法
老細升人從來唔係睇邊個ot多
靠ot先升既公司早走早著
清你做得岩
你話律師醫生audit專d就話姐
屌你普通公司真係準時放無人吹得你脹
反正唔升草幾年經驗都跳槽
Ot冇錢真係唔洗有人會留低
放工自動波
即係專業人士注定要ot? 依家讀緊專科如果入唔到政府, 不如做份普通工

btw 幾年前fg後第一份工經常性ot兩個鍾得12k都做咗成年,諗番都覺得蠢
文化?文化可以變㗎姐
間公司咁多嘢做
咁即係你需要我多過我需要你啦
廢囉
乜你咁撚廢一日朝九晚六都handle唔晒啲工作
我係老闆都唔升你
義務
我朝九晚六嗰段工作時間唔係義務?
我準時6點收工唔係我應有嘅權利

就係我朝九晚六已經做晒我應盡嘅義務
我先可以6點走
6點後仲同你講咩義務?你又有咩權利叫我留
咪係囉 我黎翻工架 唔係黎做義工架 有咩義務 我頭家我就有義務要照顧姐
做人係要有責任心 但我準時做哂野咪走先囉 你地未做哂咪要ot囉 有咩理由要我做表演 扮好撚多野做等人覺得自己好勤力姐
我有個同事吖 就係成日ot 比人炒咗 間唔時真係做唔哂啲野要ot 無問題 但要有補水囉 我付出既同時 你都要比翻啲野我架

你估9-6勁intense咁做野又好輕鬆咩
唔好講到會OT先係勤力
唔OT就懶蟲咁
又唔係話meet唔到deadline都死要放工
但OT只係為左take attendance好弱智
Ching打錯字

唔洗評我 講真 事業緊係趁後生博 當你老左已經唔會再有動力去做
我2年前FG 同期有兩個都係FG
我OU 佢地3大 我日日OT到9點 佢地就6點幾走人
結果我第一年12000 + 到18000 佢地16000
第二年我18000 去到24000 佢地19000 未計ot有bonus
老細特登就係睇到我夠哂博

當然 我認同我間公司福利係算好
日日OT 到8-9點既話 月尾會比bonus 2500-3000
ot到8點可以食晚飯 80蚊 任claim 9點有的士搭

呢個過程係好痛苦+無哂人生樂趣 但我自己真心覺得6點收工 輕輕鬆鬆唔係後生咁快就有既諗法
對d 老細黎講你同佢地講做哂都無撚用 佢地淨係睇你o唔ot 勤唔勤力
我間公司要OT足4粒鐘先當你係OT,OT兩粒鐘都唔當你OT
而且OT冇OT錢,得補假
寧願失業都好過做奴隸,
用身心健康換錢
同佢講:「唔通你想我係度過夜?」
如果真係有加得咁快的話,我都可以搏。但好多無良老細唔俾ot錢
一個post就睇到幾多old seafood要靠肯捱黎打飛機

我初初fg一入職
6:00pm sharp就會走
幾日都係咁之後有個老屎忽同我講話唔好咁早走
我睬9佢都有味
你班垃圾個撚個都唔係做野
日日就周圍撩人吹水吹到8點
緊係做唔到野啦
如是者我已經做左2年
上個月我話想走我上司加我30%人工放我2個月大假留我
獅子山精神what a joke改名做奴隸精神把啦
我老細出呢份人工買我8個鐘既時間,知識,技能
我就履行番呢份合約,每日運用我既知識技能工作8小時
正如你出份租金租一個月屋
你都唔會expect屋主會俾你extra住多幾日掛
當你真係有emergency,
你用朋友身份想我無償幫手一兩次,我完全唔介意
但如果你老奉仲要鬧鳩我唔ot, you are just crossing the line
simple as that
Exactly
老細唔升有效率既人去升留係office 唔知做咩鳩既人?
垃圾公司先會咁諗,賺得雞碎咁多都係靠剝削員工
正路請個人返黎係增加效率,賺錢可以更快更多
香港勞工法不嬲落後
仲話國際大都市
做奴隸做到你咁自豪 雖然都唔係第一次見你呢啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞