我90後真係唔知咩叫辦公室文化

248 回覆
2810 Like 16 Dislike
你會唔會考慮做埋樓主個份
轉左啦香港失業率咁低 有乜好驚
辦你老母公室文化咩老屎忽
朝9晚6 你就9:30 先返
返到公司之後就睇yahoo新聞, 10點先開始做
下晏食完飯就同同事吹水
又走去屙屎打機
到4:30就發覺, 仆街未做唒嘢
最後補返hea 嘅時間就做到9 點
純粹冇野做咪走有野做咪做埋先 冇咩辦公室文化

做工程既你係in charge 唔搵你搵邊個接受唔到咪走 唔係話幫老闆 要個朝9晚6冇責任感既請個clerk打字咪得 請你返黎係解決問題 你哄到上家下家唔玩你 你日日唔返工話出去開會都冇人理你啦

公司開呢個offer 係為解決呢個問題 你接受到咪接 唔得咪reject 你問我9-6係為左放便限制正常工作時間

利伸 遲到早退都冇乜問題打死都唔做consultant工時長人工低
仲諗住做就屌醒佢地
唔洗一年同化啦 唔屌既話
我做律師樓計cost 跟住計好老闆先可以問法援收錢
呢家已經堆落過千萬未計 所以d野係做唔完

但呢家3個都係新丁同事 又日日早做 做野又慢
所以係靠我一條友carry 幫老闆計數收錢 佢見我咁勤力真係當我仔咁錫
個個星期請我食飯 開紅酒一齊飲
老細論功行賞好重要
不過大部分既老細都唔係咁
之後d老細又話咩後生唔捱得,屌奉止幫你捱呀?好聲好氣咪有機會幫你ot囉,又唔係喎有d仲日日鬧9員工真係啋你都傻啦,收你萬幾蚊唔l係做你隻狗囉
職場4種仆街 : 老屎忽 事非精 8婆仔 A字膊
準時走基本啦,睇住mon個鐘搭正即走,OT文化根本多9餘
https://youtu.be/o0lIadSgFVI

學佢噤樣講啦,diu柒班ön9仔
FG開始已經準時走
俾人屌都照走
事非同八婆有分別?
咁錫你唔見佢分埋公司賺既比你
真係好 請你食下飯就可以叫你做埋其他人果份
我係老細都想請你
一代香港人可以攪都香港咁,你估佢地功力低咩
o你老母t咩戇鳩
間野你有份?
我見到其他做銀行既同學做到十點走,月薪較低但出雙粮分花紅好多,佢同我講做office要預左ot去氹個manager。
算啦
佢哋實又會話
"你捱兩年日日ot先加到24000,我做年半轉工都25000啦"
根本就係心態問題
成日以為自己係最醒嗰個
啲嘢未學得掂先學走精面
怕蝕底得嚟又唔肯踏實吓吓幻想一步登天
一日到黑覺得魚唔過塘唔肥
但事實自己又唔係嗰條肥魚囉

轉工老奉以為有得加
用轉工嚟加人工
到時人哋HR見你份份工做唔長成日轉工
針住嚟問你點解就真係唔好怪人
再話你jumpy壓你價就真係唔慌唔好笑
呢種心態嘅員工舊公司做ref check 你老細都唔慌會幫你講好說話

呢個年代真係好多呢啲咁嘅人
覺得自己好醒覺得個個老細都underpaid佢
我想講個世界真係咁多懷才不遇咩
巴打的確講得啱
肯搏肯捱,對公司有loyalty對工作有commitment
做得嘢之餘又humble又唔怕do extra嘅後生仔而家相對真係買少見少
所以反而更易上位
有冇前途先? 有咪扮下勤力
冇就叫佢食屎
啲老屎忽根本就阻住地球轉
用excel咁多年,少少technique都唔知
明明highlight啲cells之後右下角就有個sum睇
佢就拎部計數機出嚟計
更加唔好講咩vlookup嗰啲formula
叫佢掃描一份混合咗單/雙面資料嘅文件
佢竟然逐頁scan
真係痴線
打份工當自己有股份
咁驚hr問點解轉咁多次工
證明你一世比人帶著走
大不了考政府
開名啦
Sorry
你公司係咁
但係我公司佢公司啊強啊明間公司香港大部份公司都唔係咁囉
呢個就係現實
呢個就係主流玩法
咁你覺得你公司咁好
一係你成世做死你間公司唔好轉工
一係唔好喺香港打工囉
討論呢個心態姐
唔係數間公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞