第一次租樓有乜要注意?

204 回覆
23 Like 5 Dislike

1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?
2. Agent佣金公價係幾多?
3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?
4. 有無啲咩租樓陷阱要小心?
5. 去睇樓既時候有啲咩要睇?
6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?

1。東九:九龍城,spk,紅磡,土瓜灣
西九:深水埗、長沙灣、太子
2。租金一半
3。唔介意既睇多幾間,多作比較,真係岩就盡早決定。
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺
6。真心租屋唔好咁重本買傢私,諗番真係心痛,慢慢面書搵平貨就ok。

有我呢啲業主,太子真係唔貴
我太子有間1房出租15k
低於市價

15k唔知樓主負唔負擔到,太子有平有貴拉,15k係咪別樹???

費事自爆
少租盤
大部分業主開17k出租1房
經紀狗話市價16k(半年前的事)

1房 15k咁貴
我上次租村屋700呎3房近地鐵站巴士站都係 14k。
而家搬左都係村屋400呎連花園都係8k

15K 包差管會所。。。。唔貴

最近睇長沙灣單支新樓一房15k

月入 16K , 交租 15K

我租客兩公婆,月入加埋應該有6位錢字
15k俾得起呱。。。

1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?
3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?
6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?

2。租金一半
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺
6。真心租屋唔好咁重本買傢私,諗番真係心痛,慢慢面書搵平貨就ok。

低於市價

15k唔知樓主負唔負擔到,太子有平有貴拉,15k係咪別樹???

費事自爆
少租盤

1房 15k咁貴

15K 包差管會所。。。。唔貴

最近睇長沙灣單支新樓一房15k

月入 16K , 交租 15K

我租客兩公婆,月入加埋應該有6位錢字
15k俾得起呱。。。

其他香港大把後生仔女(租客)搵到錢
起租時真係唔駛太平
點睇大圍沙田果堆舊樓盤
例如第一城 金獅
點睇大圍沙田果堆舊樓盤
例如第一城 金獅

the rental price reflects its quality

2。租金一半
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺

低於市價

費事自爆
少租盤

1房 15k咁貴

8k 位置好偏?

2。租金一半
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺

低於市價

費事自爆
少租盤

1房 15k咁貴

8k 位置好偏?

西貢市中心行5分鐘左右。
未住個時都覺得幾偏下,住落除左凌晨無車之外都OK既。
係成鳩日條公路撞車…

上面巴打15K連會所咁都OK,仲以為淨租15K咁貴。

2。租金一半
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺

低於市價

費事自爆
少租盤

1房 15k咁貴

8k 位置好偏?

西貢市中心行5分鐘左右。
未住個時都覺得幾偏下,住落除左凌晨無車之外都OK既。
係成鳩日條公路撞車…

上面巴打15K連會所咁都OK,仲以為淨租15K咁貴。

24小時gym任用
好過join健身狗俾佢昆錢
點睇大圍沙田果堆舊樓盤
例如第一城 金獅

租緊金獅
一萬多D
環境其實幾好
交通都幾方便去邊都有車
不過繁忙時間地鐵同巴士都好爆

巴打,金C基本上好無住?
基實繁忙時間邊度都爆
點睇大圍沙田果堆舊樓盤
例如第一城 金獅

租緊金獅
一萬多D
環境其實幾好
交通都幾方便去邊都有車

基實繁忙時間邊度都爆

都算係咁啦
行去地鐵站七分鍾
不過要過條死人隧道
隔離新翠有野買
再唔係樓下有80k出新城市
出旺角都係兩個站
同埋係多d大陸留學生租
不過都冇乜影響嘅
地理位置靜靜地
冇乜人流同車(除左車公誕)

死人隧道咩意思呀?
點睇大圍沙田果堆舊樓盤
例如第一城 金獅

租緊金獅
一萬多D
環境其實幾好
交通都幾方便去邊都有車

基實繁忙時間邊度都爆

都算係咁啦
行去地鐵站七分鍾
不過要過條死人隧道
隔離新翠有野買
再唔係樓下有80k出新城市
出旺角都係兩個站
同埋係多d大陸留學生租
不過都冇乜影響嘅
地理位置靜靜地
冇乜人流同車(除左車公誕)

死人隧道咩意思呀?

想問租樓佣金有無講明係租客同業主各一半?
因為佢而家地產個邊收我一個月佣
唔該

不嬲都係半個月之嘛,佢坤你
建議親身去睇一睇
仲有最重要,問下有無盤
無盤幾好都無用
樓主
現實講句,你最需要擔心的,係如果你地散左,你頂唔頂得順捱到完約
唔該

咁如果佢係要收一個月呢?

免左另一邊
唔該

免左另一邊

你話放出街大把aa 肯做半個月, 傾好哂有單都簽唔成
佢實縮得快過你
樓主
現實講句,你最需要擔心的,係如果你地散左,你頂唔頂得順捱到完約

呢句真
唔該

免左另一邊

Agger
好明顯業主係熟客
地產免佢份佣又唔想蝕錢要你哽
甚至業主份人好mean又識玩
死都唔俾佣叫地產問租客收
係地產問題又好業主問題都好
唔建議租呢個單位同經呢間地產搞租買賣
留明
經紀正常收費係半個月租金,
搞掂晒所有野先俾錢,
通常簽臨時約俾一個月按金,
等交匙再俾埋兩個月押金就得啦,
記住要搞好晒先俾經紀佣啊...

基本上佢會幫你CHECK埋個業權,
打厘印費就同業主一人一半,
有部份業主,特別年紀大果D有機會話唔使打啦,
睇你自己決定,基本上係保障雙方

租約寫清楚有咩電器,不過通常經紀都俾你搞好晒,
記住試下D電器有冇壞,如果自然損壞,
應該係業主負責,特別係爐頭/熱水爐呢D

水電煤你地傾好點計錢。

屋就檢查下D水,去水(呢樣好重要),窗的開關啊
個人做法係影好晒成屋做定備份先

利申:租左五年,搬過4次

水電煤點計錢既意思係?
學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞