第一次租樓有乜要注意?

204 回覆
23 Like 5 Dislike

咁即係牆有小小花都會成為籍口要租客全費負責 ? 有咩方法可避免或者唔好俾佢開天殺價 ?

同問

其實無方法,你按金又係佢度,唔鍾意咪告佢
仲有,租約可以寫到好死,寫到扣晒你啲按金都仲得,唯一可以做簽約前睇清楚
前排第一次租九龍灣
仲有,租約可以寫到好死,寫到扣晒你啲按金都仲得,唯一可以做簽約前睇清楚

所言甚是。
有無例子睇下呢類一面倒既條文會點寫 ?

我見既合約都係話屋內損壞由租客負責。

但係自然損耗無咩理由要俾,如果係人為原因咁或多或少都應該負責。

仲有,業主 hold 按金可以hold幾長時間 ?
搭單一問,交屋俾業主,佢話我地整花左牆身,咁有時傢俬靠牆實會有少少色上左牆身,業主扣我千幾蚊按金話要油過晒d牆,咁做係咪合理?我點追返?

千幾蚊你覺得呢?買桶油都幾百啦,人工唔洗錢?

整花都要罰錢
噪到佢俾返你

同佢嘈完都唔得,叫我唔同意就告佢,按金係佢到,佢話一定扣。

屌,你同佢講我幫你油返幫返色
如果佢唔肯,你咪住多兩個月,租金係按金度扣,如果唔肯咪告你囉

我搵到屋搬好左,交屋先俾佢屈錢。

咁無計,有部分收租佬真係仆街嚟
放租又有咩注意呢 ?
將軍澳兩房兩廳放租
包傢私

https://t.me/Fredltf
搵有地鐵嘅地方一定時間穩定過巴士

所言甚是。

但係自然損耗無咩理由要俾,如果係人為原因咁或多或少都應該負責。

自然損耗真係各自演繹架,
另外通常租約有寫按金幾多日內要退俾你,
通常即時至一個月不停,我建議都係還屋就即收按金係最好。
搭單一問,交屋俾業主,佢話我地整花左牆身,咁有時傢俬靠牆實會有少少色上左牆身,業主扣我千幾蚊按金話要油過晒d牆,咁做係咪合理?我點追返?

千幾蚊你覺得呢?買桶油都幾百啦,人工唔洗錢?

整花都要罰錢
噪到佢俾返你

如果佢唔肯,你咪住多兩個月,租金係按金度扣,如果唔肯咪告你囉

我搵到屋搬好左,交屋先俾佢屈錢。

咁無計,有部分收租佬真係仆街嚟

真係好仆街,之前租過的業主都無計咁細,
搞到我一時錯誤認為個個都咁好

你油過油未咖

touch up 一定鴛鴦色

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

其實我果d甩色真係好小事,
好薄的色,範圍又細,真係估唔到佢咁屈法姐
平日又準時交租。

咁即係牆有小小花都會成為籍口要租客全費負責 ? 有咩方法可避免或者唔好俾佢開天殺價 ?

佢好大方話只係同你計呢一個位,但扣錢夠佢油晒成間,痴線。
租樓比人又有咩要注意呢?

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

千幾蚊可以油晒成間?

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

千幾蚊可以油晒成間?

咁又唔得,唔剷底齊補油都唔得啦,講真,千幾蚊只係一工錢

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

咪玩啦千幾夠成間,你食米唔知米貴
小弟租左8年屋

搬左7次

自問有時都住到間屋幾企理但都未遇過業主扣起按金唔比返

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

千幾蚊可以油晒成間?

咁又唔得,唔剷底齊補油都唔得啦,講真,千幾蚊只係一工錢

一工錢,唔包material cost

所言甚是。

自然損耗真係各自演繹架,
另外通常租約有寫按金幾多日內要退俾你,
通常即時至一個月不停,我建議都係還屋就即收按金係最好。

業主好可以租約可以寫交樓後X日先交還按金
小弟租左8年屋

搬左7次

自問有時都住到間屋幾企理但都未遇過業主扣起按金唔比返

你好彩

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

如果業主扣我千幾去執油
我心諗,正
即俾,佢中伏

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

如果業主扣我千幾去執油
我心諗,正
即俾,佢中伏

why

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

劏房啊,百零呎

1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?
2. Agent佣金公價係幾多?
3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?
4. 有無啲咩租樓陷阱要小心?
5. 去睇樓既時候有啲咩要睇?
6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?

1。東九:九龍城,spk,紅磡,土瓜灣
西九:深水埗、長沙灣、太子
2。租金一半
3。唔介意既睇多幾間,多作比較,真係岩就盡早決定。
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺
6。真心租屋唔好咁重本買傢私,諗番真係心痛,慢慢面書搵平貨就ok。

你油過油未咖

到時點交俾番間屋業主
業主實唔收貨

傻仔業主唔識
以為扣千幾可以執番靚

平日又準時交租。

劏房啊,百零呎

1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?
2. Agent佣金公價係幾多?
3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?
4. 有無啲咩租樓陷阱要小心?
5. 去睇樓既時候有啲咩要睇?
6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?

1。東九:九龍城,spk,紅磡,土瓜灣
西九:深水埗、長沙灣、太子
2。租金一半
3。唔介意既睇多幾間,多作比較,真係岩就盡早決定。
4。業主人品好好緊要
5。入屋第一感覺
6。真心租屋唔好咁重本買傢私,諗番真係心痛,慢慢面書搵平貨就ok。

有我呢啲業主,太子真係唔貴
我太子有間1房出租15k
低於市價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞