第一次租樓有乜要注意?

204 回覆
23 Like 5 Dislike
好詳細
學到好多野
簽約前最緊要開關全屋水電煤冷氣雪櫃馬桶煮食爐抽氣扇門鎖等業主留低嘅電器同物品,同代理睇清楚間屋每個角落,有甩灰就影底相,有壞同甩灰甩得勁代理講叫佢地搵師傅執漏,問業主可唔可以鑽窿、有咩電器傢私留俾你用(寫晒落租約保障自己,有壞就同業主講聲搵師傅整下期租金扣錢)、拎晒所有門嘅鎖匙,換大門鎖膽,記得水電煤至少有一樣轉做租客名下,通常係電

邊個人工低就用邊個個名落租約,唔洗copy糧單盡量唔好show糧單以卡片代替,費事見你女友係護士人工高又穩定年年加你租,問代理係唔係凶宅同業主買咗幾耐,就快三年你要衡量下,三年SSD鬆綁佢賣屋你就要走,佣金運輸蝕一皮有多,最好搵d 四十零歲以下嘅業主,會比較通情達理易溝通,仔女仲讀緊書,唔洗擔心租租下俾仔女結婚住要你搬走,千其唔好租家族物業(即老豆分咗俾幾個仔嗰類)。傢私唔洗買得靚,電器就可以買靚d因為用得返

個人意見,唔好住近醫院、老人院、消防救護站警署街市、教會佛堂、低層、一梯幾十伙、向大街、樓下係食肆嘅單位,會好嘈好污糟俾燈牌車燈燦到冇得訓,衛生差又多人等位。記得bargain七至十日免租期,呢幾日你已經可以入住而又唔計租,最好5月前租,一來平d二來冇咁熱冇落雨搬得舒服d,搬嘢入屋前記得要拜四角

糧單,卡片,稅單 --> 唔齊唔會租俾你
租客總人工少於租金1/4 --> 唔會首選租俾你

HK太多租霸, 收得萬5,萬6蚊, 冇謂博
如果我有樓租比人,我都要睇人糧單稅單
簽約前最緊要開關全屋水電煤冷氣雪櫃馬桶煮食爐抽氣扇門鎖等業主留低嘅電器同物品,同代理睇清楚間屋每個角落,有甩灰就影底相,有壞同甩灰甩得勁代理講叫佢地搵師傅執漏,問業主可唔可以鑽窿、有咩電器傢私留俾你用(寫晒落租約保障自己,有壞就同業主講聲搵師傅整下期租金扣錢)、拎晒所有門嘅鎖匙,換大門鎖膽,記得水電煤至少有一樣轉做租客名下,通常係電

邊個人工低就用邊個個名落租約,唔洗copy糧單盡量唔好show糧單以卡片代替,費事見你女友係護士人工高又穩定年年加你租,問代理係唔係凶宅同業主買咗幾耐,就快三年你要衡量下,三年SSD鬆綁佢賣屋你就要走,佣金運輸蝕一皮有多,最好搵d 四十零歲以下嘅業主,會比較通情達理易溝通,仔女仲讀緊書,唔洗擔心租租下俾仔女結婚住要你搬走,千其唔好租家族物業(即老豆分咗俾幾個仔嗰類)。傢私唔洗買得靚,電器就可以買靚d因為用得返

個人意見,唔好住近醫院、老人院、消防救護站警署街市、教會佛堂、低層、一梯幾十伙、向大街、樓下係食肆嘅單位,會好嘈好污糟俾燈牌車燈燦到冇得訓,衛生差又多人等位。記得bargain七至十日免租期,呢幾日你已經可以入住而又唔計租,最好5月前租,一來平d二來冇咁熱冇落雨搬得舒服d,搬嘢入屋前記得要拜四角

糧單,卡片,稅單 --> 唔齊唔會租俾你
租客總人工少於租金1/4 --> 唔會首選租俾你

HK太多租霸, 收得萬5,萬6蚊, 冇謂博

搏有新手收租佬唔熟玩返保障你自己姐,盡量俾最少資料佢知,d嘢俾佢擸下眼就算唔好留copy,識玩一定係咁玩,仲要同地代套多d業主背景,職業收租佬物業租不得,好大機會俾佢當狗咁撚

長沙灣區14k樓邊會玩到咁串丫,租金唔超過5成人工都一定租到,仲要兩個人住,其中一方人工兩萬已經冇問題,唔洗show晒兩個人糧單,話係兩個人住show一張糧單就ok
租比人一定二個月按金一個月上期全部現金,隨咗入息証明各樣,可以叫租客寫定12個月私人期票,咪試吓彈票,監都有得坐
經紀正常收費係半個月租金,
搞掂晒所有野先俾錢,
通常簽臨時約俾一個月按金,
等交匙再俾埋兩個月押金就得啦,
記住要搞好晒先俾經紀佣啊...

基本上佢會幫你CHECK埋個業權,
打厘印費就同業主一人一半,
有部份業主,特別年紀大果D有機會話唔使打啦,
睇你自己決定,基本上係保障雙方

租約寫清楚有咩電器,不過通常經紀都俾你搞好晒,
記住試下D電器有冇壞,如果自然損壞,
應該係業主負責,特別係爐頭/熱水爐呢D

水電煤你地傾好點計錢。

屋就檢查下D水,去水(呢樣好重要),窗的開關啊
個人做法係影好晒成屋做定備份先

利申:租左五年,搬過4次
租比人一定二個月按金一個月上期全部現金,隨咗入息証明各樣,可以叫租客寫定12個月私人期票,咪試吓彈票,監都有得坐

一次過收晒12個月期票

一次過收晒12個月期票

對懷疑租霸一向咁做,佢冇蝕底,夠鐘自己去入,唔肯咪叫佢過主

一次過收晒12個月期票

彈票咁點

一次過收晒12個月期票

彈票咁點

私人支票彈票可以報警,當訛騙,刑事,公司票唔會,罰手續費,所以租屋比人細公司一律唔租,做租霸追討損失當商業糾紛,麻煩,一般要租客先比2個月按金1個月上期現金,已經減少咗好多租霸嘅可能,諗住做租霸唔會抬嚿現金嚟嘅,加埋入息証明,工作地點

一次過收晒12個月期票

彈票咁點

私人支票彈票可以報警,當訛騙,刑事,公司票唔會,罰手續費,所以租屋比人細公司一律唔租,做租霸追討損失當商業糾紛,麻煩,一般要租客先比2個月按金1個月上期現金,已經減少咗好多租霸嘅可能,諗住做租霸唔會抬嚿現金嚟嘅,加埋入息証明,工作地點

公司同員工報稅張表好似有齊2樣野

一次過收晒12個月期票

彈票咁點

我租比人一向咁做,報稅表唔睇,只睇佢每個月人工過數,通常一家大細就安全好多,一條友嚟租就要小心,有啲職業唔使租比佢,警察同律師首選,呢啲人通常會係租約睇漏洞,大做文章,免麻煩唔好租,做得律師租屋唔慌好嘢
睇個格局,你女朋友應該返醫院工
長沙灣其實周邊配套算幾好。
多小店,冶安幾好,交通出旺區又快
不過萬幾就只可以搵舊樓,新樓最低限度15k
利申:住左廿年

係呀,不過周圍治安真係OK? 因為有時我夜晚行返地鐵站都覺得啲街有啲靜。

我都留意到周圍好多小店,爸打住咗廿年咁耐,覺得呢區好唔好住?同埋多唔多好野食?

可能我住慣附近有大商場既地方,啲野唔集中就覺得唔就腳。
但以價錢同方便程度黎講,長沙灣其實係暫時比較好既選擇

其實唔近深水埗果邊冶安係幾好架...
小店好過連鎖食店啦...
近明愛果邊比較多車房,可以住近元州村多少少

要寫私人期票咁巴閉,租第二間唔好
業主cs租客鬥法區
利申:業主方

其實租客合作d,唔好少少野就煩到業主,加起租上黎都唔會咁狠,好租客嘅話平市價少少長租畀你有咩所謂,當少樣野煩
業主cs租客鬥法區

其實租客合作d,唔好少少野就煩到業主,加起租上黎都唔會咁狠,好租客嘅話平市價少少長租畀你有咩所謂,當少樣野煩

vs

我出租價比market price平2k
自由市場,自由選擇
業主cs租客鬥法區

剛同租客續租,要求加佢1.5k, 又話老公失業,又話俾好大壓力佢,但又話要繼續租唔想走。。。
最後加500了事。。。

一次過收晒12個月期票

彈票咁點

有啲職業唔使租比佢,警察同律師首選,呢啲人通常會係租約睇漏洞,大做文章,免麻煩唔好租,做得律師租屋唔慌好嘢

呢樣真
識人租過比律師 名正言順拖你租 搞咗兩年整到個人精神病要食藥
租客個佣其實有冇得傾

雙方佣金都有得傾,熟客租客佢知你唔會搞到業主同代理通常自動減少少佣添,熟客業主都會自動減佣
業主cs租客鬥法區

剛同租客續租,要求加佢1.5k, 又話老公失業,又話俾好大壓力佢,但又話要繼續租唔想走。。。
最後加500了事。。。

住到失業我會想搬多d
利申:少少信風水

隨便,唔緊嘅,我一向睇客,好嘅平啲都得,
業主cs租客鬥法區

最後加500了事。。。

好客嘅平啲有乜所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞