第一次租樓有乜要注意?

204 回覆
23 Like 5 Dislike
黎緊同女朋友第一次租屋,有上網睇過但都仲好多野都唔識,所以想係度問下各位爸絲唔想俾人搵笨。

1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?
2. Agent佣金公價係幾多?
3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?
4. 有無啲咩租樓陷阱要小心?
5. 去睇樓既時候有啲咩要睇?
6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?

其實可能仲有好多野無留意,希望各位爸絲可以提提小弟,唔該晒先
租邊區
租邊區

仲未決定到呀,女朋友係長沙灣返工,輪更制
所以本身諗住長沙灣,但見啲樓舊而且附近配套都一般,所以周圍搵緊邊區佢有車返周圍又方便既地方

第一城,九龍灣去到荃灣個邊都有諗過
租邊區

所以本身諗住長沙灣,但見啲樓舊而且附近配套都一般,所以周圍搵緊邊區佢有車返周圍又方便既地方

長沙灣配套真係一般?
紅磡吧
租邊區

長沙灣配套真係一般?

其實講配套一般又唔係好啱,但因為周圍又無乜戲院/大既商場可以行下,係有街市,食野既地方但又唔係好集中;再加上樓都比較舊,我都想搵個安全啲既地方女朋友返早/晚更

所以就覺得長沙灣無咁好,不過如果爸打住開嗰頭,如果唔介意都希望可以分享下,因為我都只係平時接女朋友返/放工就有呢種感覺
紅磡吧

紅磡有無車一大朝去長沙灣
啱啱搵到加N241好似幾貴都埋都唔知幾耐
大圍啦 去邊都近, 空氣又好
租之前記得check清楚d水制電制沖廁係咪用到
二黎check埋牆呀窗果d
一次過叫左業主整先
其次就agent佣就半個月租
有冇好介紹?
預幾錢 最緊要預算
唔好分手
預幾錢 最緊要預算

預1萬到1萬2
呢個價位睇過應該租到300呎左右
一次過叫左業主整先

唔該晒絲打
咁簽合約有咩啲咩位置要睇清楚? 呢啲租約係咪都好standard?
有冇好介紹?

頂得順舊樓就金獅花園。。。夠平
紅磡吧

紅磡有無車一大朝去長沙灣
啱啱搵到加N241好似幾貴都埋都唔知幾耐

有紅van去青山道(好似係)
土瓜灣?
好似有紅Van 去長沙灣
Service apartment

其實都真係有上網睇過,不過service apartment始終無屋企既感覺

有一個地方可以自己決定買咩傢私,點放點擺設感覺唔同得多
一次過叫左業主整先

唔該晒絲打
咁簽合約有咩啲咩位置要睇清楚? 呢啲租約係咪都好standard?

me紅巴黎
應該都係差唔多
我就習慣左一定係會睇多次張約 留意返佢有冇寫一年生一年死約
預幾錢 最緊要預算

預1萬到1萬2
呢個價位睇過應該租到300呎左右

呢個價係月華街有機會可以租到400呎
1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?

我之前個agent都係咁講,但應該差唔遠啦
最主要你幾時開始租先,無理由夾硬早租幾個月,咁咪仲用得多

2. Agent佣金公價係幾多?
一個月租金,你同業主一人一半

3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?

電器list,壞野點整法
agent就同佢講定你搵樓有咩要求,價錢,你一心大心細無乜方向,就亂俾你睇下
例如你打死唔要浴缸要企缸,要向南唔向北

4. 有無啲咩租樓陷阱要小心?

————唔識,搵高人答

5. 去睇樓既時候有啲咩要睇?

問下可唔可以釘牆鑽野
試下水電煤
聽下嘈唔嘈

6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?

業主可能唔俾你掉佢啲野
唔好分手

正解

錢銀瓜葛最大鑊
一次過叫左業主整先

唔該晒絲打

me紅巴黎
應該都係差唔多
我就習慣左一定係會睇多次張約 留意返佢有冇寫一年生一年死約

唔好意思爸打
死約就即係一年唔可以斷租啦,咁生約係咪嗰年可以預早通知就隨時走得
睇個格局,你女朋友應該返醫院工
長沙灣其實周邊配套算幾好。
多小店,冶安幾好,交通出旺區又快
不過萬幾就只可以搵舊樓,新樓最低限度15k
利申:住左廿年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞