第一次租樓有乜要注意?

204 回覆
23 Like 5 Dislike
貴到嘔吐
租之前記得check清楚d水制電制沖廁係咪用到
二黎check埋牆呀窗果d
一次過叫左業主整先
其次就agent佣就半個月租

唔該晒絲打
咁簽合約有咩啲咩位置要睇清楚? 呢啲租約係咪都好standard?

me紅巴黎
應該都係差唔多
我就習慣左一定係會睇多次張約 留意返佢有冇寫一年生一年死約

唔好意思爸打
死約就即係一年唔可以斷租啦,咁生約係咪嗰年可以預早通知就隨時走得

生約果年早一個月通知就走得
長沙灣都叫一般
新年左近時間租真係平d。
劏房做例子。平 400 至 600 左右
大圍係方便 但租樓好貴 大多數樓都20年樓齡以上 間中有萬二租到嘅盤 但內裝好殘 有時業主唔係好想出錢整

利申:住左20年 幫親戚係大圍搵過樓租
lm
睇個格局,你女朋友應該返醫院工
長沙灣其實周邊配套算幾好。
多小店,冶安幾好,交通出旺區又快
不過萬幾就只可以搵舊樓,新樓最低限度15k
利申:住左廿年

係呀,不過周圍治安真係OK? 因為有時我夜晚行返地鐵站都覺得啲街有啲靜。

我都留意到周圍好多小店,爸打住咗廿年咁耐,覺得呢區好唔好住?同埋多唔多好野食?

可能我住慣附近有大商場既地方,啲野唔集中就覺得唔就腳。
但以價錢同方便程度黎講,長沙灣其實係暫時比較好既選擇
我姑姐住九江街果邊都ok
都唔見有咩危險
同埋佢住果度要拍住戶証先入得
𨋢都要拍卡先用到
租好似萬四
係美樂花園對面 老三火鍋前啲 睇下巴打會唔會考慮下?
睇個格局,你女朋友應該返醫院工
長沙灣其實周邊配套算幾好。
多小店,冶安幾好,交通出旺區又快
不過萬幾就只可以搵舊樓,新樓最低限度15k
利申:住左廿年

係呀,不過周圍治安真係OK? 因為有時我夜晚行返地鐵站都覺得啲街有啲靜。

我都留意到周圍好多小店,爸打住咗廿年咁耐,覺得呢區好唔好住?同埋多唔多好野食?

可能我住慣附近有大商場既地方,啲野唔集中就覺得唔就腳。
但以價錢同方便程度黎講,長沙灣其實係暫時比較好既選擇

師兄
夜晚邊條街唔靜?
住MK吧
租之前搞清楚租俾你果個人係咪業主,或者有沒業主授權放租。未搞清楚就去租分分鐘俾人踢走仲蝕埋按金租金

講清楚水電管理雜費邊方負責

記清楚一屋電器傢俬牆窗門狀況,留紀錄

換門鎖
萬一 二都係租到舊樓 三百幾呎 不過兩個人住就OK
如果業主本身有傢私/電器 都無問題
不過洗衣機果類小心 可能放太耐老化要自己換喉
屋內電器若有問題點處理
之前我租屋
個爐頭壞左
業主話爐頭唔關佢事
要我自己想辦法
屋內電器若有問題點處理
之前我租屋
個爐頭壞左
業主話爐頭唔關佢事
要我自己想辦法

屋內電器若有問題點處理
之前我租屋
個爐頭壞左
業主話爐頭唔關佢事
要我自己想辦法

你自己搵人整
下期租扣
屋內電器若有問題點處理
之前我租屋
個爐頭壞左
業主話爐頭唔關佢事
要我自己想辦法

睇下租約有無話業主提供埋爐頭
有嘅叫佢收皮,點都要搞返掂俾你
屋內電器若有問題點處理
之前我租屋
個爐頭壞左
業主話爐頭唔關佢事
要我自己想辦法

你自己搵人整
下期租扣

跟租約啦呢d
黎緊同女朋友第一次租屋,有上網睇過但都仲好多野都唔識,所以想係度問下各位爸絲唔想俾人搵笨。

1. 有無話邊個月租平啲? 因為朋友都提過7-8月就開始多學生出黎租屋,咁係咪6月前租就會抵啲?emiac睇樓價升跌多d
2. Agent佣金公價係幾多? emiac可以講價
3. 租既過程有咩要留意?有咩要係租之前同Agent,業主講定/釐清?
4. 有無啲咩租樓陷阱要小心?
5. 去睇樓既時候有啲咩要睇?
6. 因為同女朋友都打算自己買中意既傢私,咁如果業主本身有提供傢私,咁一般係點處理?emiac可以叫業主清左先,要簽約前講

其實可能仲有好多野無留意,希望各位爸絲可以提提小弟,唔該晒先
上28hse揾d業主盤黎租啦, 慳返幾千佣, 你做租客驚條春
簽約前最緊要開關全屋水電煤冷氣雪櫃馬桶煮食爐抽氣扇門鎖等業主留低嘅電器同物品,同代理睇清楚間屋每個角落,有甩灰就影底相,有壞同甩灰甩得勁代理講叫佢地搵師傅執漏,問業主可唔可以鑽窿、有咩電器傢私留俾你用(寫晒落租約保障自己,有壞就同業主講聲搵師傅整下期租金扣錢)、拎晒所有門嘅鎖匙,換大門鎖膽,記得水電煤至少有一樣轉做租客名下,通常係電

邊個人工低就用邊個個名落租約,唔洗copy糧單盡量唔好show糧單以卡片代替,費事見你女友係護士人工高又穩定年年加你租,問代理係唔係凶宅同業主買咗幾耐,就快三年你要衡量下,三年SSD鬆綁佢賣屋你就要走,佣金運輸蝕一皮有多,最好搵d 四十零歲以下嘅業主,會比較通情達理易溝通,仔女仲讀緊書,唔洗擔心租租下俾仔女結婚住要你搬走,千其唔好租家族物業(即老豆分咗俾幾個仔嗰類)。傢私唔洗買得靚,電器就可以買靚d因為用得返

個人意見,唔好住近醫院、老人院、消防救護站警署街市、教會佛堂、低層、一梯幾十伙、向大街、樓下係食肆嘅單位,會好嘈好污糟俾燈牌車燈燦到冇得訓,衛生差又多人等位。記得bargain七至十日免租期,呢幾日你已經可以入住而又唔計租,最好5月前租,一來平d二來冇咁熱冇落雨搬得舒服d,搬嘢入屋前記得要拜四角
簽約前最緊要開關全屋水電煤冷氣雪櫃馬桶煮食爐抽氣扇門鎖等業主留低嘅電器同物品,同代理睇清楚間屋每個角落,有甩灰就影底相,有壞同甩灰甩得勁代理講叫佢地搵師傅執漏,問業主可唔可以鑽窿、有咩電器傢私留俾你用(寫晒落租約保障自己,有壞就同業主講聲搵師傅整下期租金扣錢)、拎晒所有門嘅鎖匙,換大門鎖膽,記得水電煤至少有一樣轉做租客名下,通常係電

邊個人工低就用邊個個名落租約,唔洗copy糧單盡量唔好show糧單以卡片代替,費事見你女友係護士人工高又穩定年年加你租,問代理係唔係凶宅同業主買咗幾耐,就快三年你要衡量下,三年SSD鬆綁佢賣屋你就要走,佣金運輸蝕一皮有多,最好搵d 四十零歲以下嘅業主,會比較通情達理易溝通,仔女仲讀緊書,唔洗擔心租租下俾仔女結婚住要你搬走,千其唔好租家族物業(即老豆分咗俾幾個仔嗰類)。傢私唔洗買得靚,電器就可以買靚d因為用得返

個人意見,唔好住近醫院、老人院、消防救護站警署街市、教會佛堂、低層、一梯幾十伙、向大街、樓下係食肆嘅單位,會好嘈好污糟俾燈牌車燈燦到冇得訓,衛生差又多人等位。記得bargain七至十日免租期,呢幾日你已經可以入住而又唔計租,最好5月前租,一來平d二來冇咁熱冇落雨搬得舒服d,搬嘢入屋前記得要拜四角

解釋得好詳盡

解釋得好詳盡

痛苦既開始,祝你好運!
注意有無齊冷氣,煮食爐,熱水爐!雪櫃!(壞邊個整)
用電、煤氣定石油氣、有無漏水、有無蟲(有無野咬)、木地板定磚(木有無打立)、有無煙味(隔離長期食煙)、來去水有無問題、水壓夠唔夠、電箱有無問題,拉唔拉到1000M寬頻、窗開得順唔順、向街定園景、平台嘈唔嘈、攪野應唔應聲、近唔近街市超市便利店、近唔近車站、係唔係吉宅、有無古怪野(符、像等)、有無人氣⋯

儘量唔好用太多錢買家庭用品傢私電器,要買既都要細件(預搬可用返)

一闊三大,要煮多D飯唔好叫咁多外賣!買多D dom或食藥,唔好中出!

諗到再講⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞