第一次租樓有乜要注意?

204 回覆
23 Like 5 Dislike
簽約前最緊要開關全屋水電煤冷氣雪櫃馬桶煮食爐抽氣扇門鎖等業主留低嘅電器同物品,同代理睇清楚間屋每個角落,有甩灰就影底相,有壞同甩灰甩得勁代理講叫佢地搵師傅執漏,問業主可唔可以鑽窿、有咩電器傢私留俾你用(寫晒落租約保障自己,有壞就同業主講聲搵師傅整下期租金扣錢)、拎晒所有門嘅鎖匙,換大門鎖膽,記得水電煤至少有一樣轉做租客名下,通常係電

邊個人工低就用邊個個名落租約,唔洗copy糧單盡量唔好show糧單以卡片代替,費事見你女友係護士人工高又穩定年年加你租,問代理係唔係凶宅同業主買咗幾耐,就快三年你要衡量下,三年SSD鬆綁佢賣屋你就要走,佣金運輸蝕一皮有多,最好搵d 四十零歲以下嘅業主,會比較通情達理易溝通,仔女仲讀緊書,唔洗擔心租租下俾仔女結婚住要你搬走,千其唔好租家族物業(即老豆分咗俾幾個仔嗰類)。傢私唔洗買得靚,電器就可以買靚d因為用得返

個人意見,唔好住近醫院、老人院、消防救護站警署街市、教會佛堂、低層、一梯幾十伙、向大街、樓下係食肆嘅單位,會好嘈好污糟俾燈牌車燈燦到冇得訓,衛生差又多人等位。記得bargain七至十日免租期,呢幾日你已經可以入住而又唔計租,最好5月前租,一來平d二來冇咁熱冇落雨搬得舒服d,搬嘢入屋前記得要拜四角

解釋得好詳盡

有無巴打可以解釋下打厘印有咩好處同唔好處?
點樣保障雙方?
點樣保障雙方?

租客欠租你追唔到租
業主cs租客鬥法區
利申:業主方

其實租客合作d,唔好少少野就煩到業主,加起租上黎都唔會咁狠,好租客嘅話平市價少少長租畀你有咩所謂,當少樣野煩

剛同租客續租,要求加佢1.5k, 又話老公失業,又話俾好大壓力佢,但又話要繼續租唔想走。。。
最後加500了事。。。

住到失業我會想搬多d
利申:少少信風水

吹水話老公失業,你估我信唔信
點樣保障雙方?

扣除厘印,物業稅,樓宇保險,家居保險,差管費。。。。業主所餘無幾
老母有層唐樓
上手租客住得好地地
新租客住唔夠幾個月
又壞呢樣壞果樣
馬桶都用爛 痴線
老母有層唐樓
上手租客住得好地地
新租客住唔夠幾個月
又壞呢樣壞果樣
馬桶都用爛 痴線

如果間屋一直有人住又冇執過 多嘢壞唔奇
可能舊租客怕你食佢按金有嘢壞唔講
而正常收樓時又唔會check到
例如雪櫃洗衣機煮食爐冷氣
新租客住落就知d嘢壞啩
祝你媽好運
點樣保障雙方?

租客欠租你追唔到租

咁對於租客呢?
點樣保障雙方?

租客欠租你追唔到租

咁對於租客呢?

高汁po 點解冇正皮
留名學野
水電錶一定要轉你個名
租屋第一日當住屋主,拍 4K 影片, 影晒全屋,電線家電水龍頭電器窗
總至咩都要影低!

否則你預跌一半按金

小弟有事一問。
如果日常生活唔小心刮到牆。刮花左駛唔駛扣按金?
如果要扣。扣幾多左右? 係電腦椅位置刮得多
水電錶一定要轉你個名
租屋第一日當住屋主,拍 4K 影片, 影晒全屋,電線家電水龍頭電器窗
總至咩都要影低!

否則你預跌一半按金

小弟有事一問。
如果日常生活唔小心刮到牆。刮花左駛唔駛扣按金?
如果要扣。扣幾多左右? 係電腦椅位置刮得多

正常使用損耗通常唔使扣,除非佢有心扣你按金,或者刮到好大忽又好深,扣幾多係你兩邊自己bargain,有d業主再放租前會先油牆。木地板刮花反而擔心d,因為冇得搞,不幸花晒唯有搬走晒傢私買支蠟水同地板打個蠟先交屋
水電錶一定要轉你個名
總至咩都要影低!

否則你預跌一半按金

最低限度影低有損毀地方,如牆身甩灰,喺代理面前影低同講聲嗰忽有問題係最理想
首先多謝晒各位爸打絲打用心既回覆先,小弟因為呢排工作有啲忙一直未有上連登好好咁多謝返大家一聲。

其實我都見連登上面好似無乜租樓既post,如果大家唔介意不妨都將自己既問題集中係呢度問下,有經驗既爸打絲打如果得閒都可以回覆下同埋可以分享下經歷。

小弟其實無乜經驗,不過係度睇完其實真係知咗好多之前唔會諗到既野,希望都有其他人可以受益。

另外我都有多兩條問題想問,
1. 我希望會5月中左右租到樓住,咁早一個月開始搵Agent會唔會太早?
2. 依家好多2x hse, 5x1租樓網呢類租樓app,我暫時都係用呢啲app睇價位,然後正式租打算落去地鋪搵Agent
有無人真係用呢啲app租過樓? 同落去地鋪搵Agent相比有乜分別? 價錢係咪始終係落鋪搵Agent平啲?
首先多謝晒各位爸打絲打用心既回覆先,小弟因為呢排工作有啲忙一直未有上連登好好咁多謝返大家一聲。

其實我都見連登上面好似無乜租樓既post,如果大家唔介意不妨都將自己既問題集中係呢度問下,有經驗既爸打絲打如果得閒都可以回覆下同埋可以分享下經歷。

小弟其實無乜經驗,不過係度睇完其實真係知咗好多之前唔會諗到既野,希望都有其他人可以受益。

另外我都有多兩條問題想問,
1. 我希望會5月中左右租到樓住,咁早一個月開始搵Agent會唔會太早?
2. 依家好多2x hse, 5x1租樓網呢類租樓app,我暫時都係用呢啲app睇價位,然後正式租打算落去地鋪搵Agent
有無人真係用呢啲app租過樓? 同落去地鋪搵Agent相比有乜分別? 價錢係咪始終係落鋪搵Agent平啲?

1. 早一個月其實冇問題,當預早落區睇環境上樓視察下,如果有盤啱咪提早少少租囉,唔好預一日就搞掂
2. 第一次租樓就正正經經搵代理租啦,app嘅業主盤班業主通常好識玩,你實俾佢當狗咁撚
app嘅業主盤唔洗俾佣金,但租約好可能係業主搵律師draft,內容實會對業主有利費用就雙方share,地代盤同地舖一樣都係要俾佣金,租金亦都冇分別業主唔會因而平租,兩者分別只在於業主同租客都唔想俾代理賺佣金而經app做,對住呢d連六七千蚊必定要俾嘅錢都慳嘅業主,租客們自求多福
其實呢d租樓app咪大多數都係代理盤
話時話可以睇下baby condom,好多業主自已放盤上去

多數係代理盤
Babycondom班師奶諗縮數嘛又或者吹水呢

多數係代理盤
Babycondom班師奶諗縮數嘛又或者吹水呢

你問左佢先好掉家私
不過而家興吉屋
家私雖然可以搬走, 但係床同櫃呢D房入面既野就最好平買
因為有機會你下一間屋放唔落
我上一間屋係唐樓STUDIO FLAT, 買左張4呎半床
之後搬屋去左間1房, 間房就真係岩岩好擺得落4呎半, 仲要放床頭板就閂唔到門(道牆唔直), 要掉轉擺

吉樓睇落當然好大, 但係你真係要度清楚, 最好自己畫埋積
廚房要睇下可唔可以同時放洗衣樓同雪櫃
我而家嗰度廚房好細放唔落洗衣機就焗住拎出街洗
一年都洗幾千蚊衫(幾十蚊-100蚊一個禮拜, 一年就幾千嫁喇)
仲貴過部洗衣機

鍾意睇室內設計想自己玩下既可以睇一個叫"設計家"既台灣FB PAGE
好多唔同風格既野, 日式又有, 北歐又有, 不過小心D, 有D設計係好需要足夠既採光, 尤其是深色做主調
你問左佢先好掉家私
不過而家興吉屋
家私雖然可以搬走, 但係床同櫃呢D房入面既野就最好平買
因為有機會你下一間屋放唔落
我上一間屋係唐樓STUDIO FLAT, 買左張4呎半床
之後搬屋去左間1房, 間房就真係岩岩好擺得落4呎半, 仲要放床頭板就閂唔到門(道牆唔直), 要掉轉擺

吉樓睇落當然好大, 但係你真係要度清楚, 最好自己畫埋積
廚房要睇下可唔可以同時放洗衣樓同雪櫃
我而家嗰度廚房好細放唔落洗衣機就焗住拎出街洗
一年都洗幾千蚊衫(幾十蚊-100蚊一個禮拜, 一年就幾千嫁喇)
仲貴過部洗衣機

鍾意睇室內設計想自己玩下既可以睇一個叫"設計家"既台灣FB PAGE
好多唔同風格既野, 日式又有, 北歐又有, 不過小心D, 有D設計係好需要足夠既採光, 尤其是深色做主調

清有料到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞