[獨遊][鐵膠?]令和元年迫爆JR之旅

122 回覆
28 Like 3 Dislike
live
指示pass都要舉牌
太多盲毛......
個個大站都極多生手遊客用pass
新大阪新幹線轉乘口成日都有關西pass客問點解唔可以入閘
樓主竟然係課金搭路面電車去宮島口
只係太無聊想體驗下

揸PASS正路方法應該係搭Astramline去新白島轉山陽本線既
個站就真係好新潮

本通駅 - 県庁前駅當中的0.3km為廣島唯一地下區間
(所以廣島有無地鐵呢?係有的 )
1日果隻>?
1-4日嗰隻,嗰隻只能坐特急はるか
嘩頂原來成個月無更新
睇下寫到邊到先...哦去宮島
Day 3 令和元年5月3日 (續)

前往宮島的船

上島第一件事:祝令和

鹿 (但係得勁少,唔知係咪佢地要放GW匿埋晒)

今次係第二次來宮島,上次去左島上的彌山,結果落山已經天黑摸唔到鳥居

以前影相幾差,雖然依家唔好得去邊
宮島的重頭戲當然是嚴島神社大鳥居
日本三景之中唯一最出名的 (到底我講緊乜)

人多到呢......
除左因為廣島真係出名左同埋GW之外
呢個鳥居要封都係一個主要原因,我唔係為左搶尾燈呢轉都唔會落廣島

見到鳥居自然腐蝕嚴重,加上大量遊客鍾意攝銀仔上去唔知做乜鳩
完全無愛錫呢個世界遺產既心

宮島雖然人多,但鳥居果邊唔係好迫,搭車都唔係問題
不過商店街就多人到想死

行左一圈就走了,途中食左幾隻廣島蝝,但完全唔抵diu

咁無理由on9躝多次路面電車返去仲要俾錢架

搭返山陽本線啦,快好多
一日一班山陽本線瀬野行都比樓主搭到
差D係大阪撞到你
而家先更新
新工好攰+呢排好灰
對唔住各位
好啦原來一個月唔tui post係會tui唔到
咁寫埋呢到就開新post啦

好啦搭完瀨野電車返廣島之後,就真係瀨野啦
因為想走但係當日HIKARI、SAKURA甚至KODAMA都俾人劃爆晒
NOZOMI就大把位但係全國唔搭得
但最後都出到張SAKURA Green俾我,可以唔駛爭凳仔/罰企返去
咁就食埋野先返去

廣島車站面前的廣告牌永遠都係去大阪最快1小時19分
分別只係上次來果陣見到有好多minions

求其搵左間廣島燒,都要排幾耐下
不過某d大店應該要排得仲耐,周圍都要排架啦
無理由去間唔駛排架嘛

好彩有前菜吊下癮先,都幾好食

等左好x耐終於有得食,連埋排隊肯定過成個鐘
宮島又無咩點食野,感覺等左三年零八個月

廣島燒同大阪燒有咩分別,我答唔到你喇,因為我無食過大阪燒
廣島燒好好食,主要係餅加蛋再反來反去煎,中間好多工夫
唔知cfu練左幾耐呢

食完就返大阪lu

終於有正常既HARUKA坐

DAY 3 完
跟住DAY 4 奈良宇治
長假期咩車都爆
未到日本人返歸高峰期
主要係俾全國pass jj劃爆晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞