[獨遊][鐵膠?]令和元年迫爆JR之旅

122 回覆
28 Like 3 Dislike

名鐵特急好快(圖文無關),兩架120km/h擦過個爆音好勁

去到呢度就返去了

順便用入場券過埋近鐵果邊hea下
[member]
[/membr]
可惜就見唔到島風
跟住去食lunch了
我之前去住丸之內, 2 日都有買一日卷,也是 600 日元

名古屋城天守閣大維修,要 4 年後先可以再參觀
我自己就去了最繁忙的名鐵站

文呢樓豬
快啲出
咁講返名古屋餐lunch先
有巴打推介了一個海鮮丼,在名古屋駅附近好就腳

行列必至,仲要黃金周

主角是飯,軟熟到唔識形容,還有隻蛋
海鮮是配角質素正正常常
可以再食過
吞拿魚
下午去最後一個名古屋景點哈哈哈

搭條唔知咩aonami線,個名懶新潮咁
原來有臨時班次飛晒中間所有站,回程坐到都幾正

當然唔係去LEGOLAND啦

唔係好大,一眼差唔多睇晒

技術問題無影到架linear

東海道線歷史果part都值得睇啦
整體感覺,我覺得幾昆水下,仲要咁隔涉
晚餐
搭地鐵去六番町再行20分鐘路去到呢間
全名古屋、全愛知、全中京圈,以及應該係全中部最高評價的拉麵店

到達時間為下午6時05分,然後店主出來跟我說「Sorry SOLD OUT
明明店外也不是太多人排隊,他說是湯底賣晒
好失望,原路折回,但中途才發現有巴士,所以拿了PASS搭返去地鐵站
都慳返唔少腳力同埋心力

所以返左大須商店街範圍搵野食
好啦一場來到名古屋試下名古屋名物之一

味噌汁好味,但食落都係覺得好咸
豬扒就真係一般般,幾多肥肉,總括而言幾重口味
好彩可以無限添飯

食完之後去飲酒消下滯
平成最後一日就咁過左,跟住正片開始
Day 1 (令和元年元日)

在金山開始我的JR PASS之旅
金山係名古屋的重要車站,有JR東海道本線、JR中央本線、地鐵線同埋名鐵線
好多時會方便過響名古屋駅轉車

返到名古屋駅就搭呢班車上路了

第一次坐特急GREEN CAR,好興奮呀

好眼訓,8點開車一陣就訓左,醒返已經係木曽福島

是日第一個落腳點就係第2新東京市:松本
結果都係返左來JR東日本地頭
lm
Lm green pass好正
磁浮館個模擬器都幾好玩

しなのGREEN都係2+2位
Green Pass
Green pass
留名跟進
磁浮館可以拎飛抽車掌體驗/在來線
似玩電車go,都幾過癮
我非鐵膠但都幾鐘意呢個館,人唔多慢慢hea都玩到兩個鐘

食唔到紫陽花真係可惜,佢個醬油湯底真係好正,淳而不膩,雞肉隻隻不同,絕對拍得住東京頂級名店
機械既野我識條

歡迎來到松本,通常來到呢到落腳的人會去埋上高地
不過我只係來快閃

行了廿分鐘到松本城,呢個免費位角度係最靚

不過意外驚喜係是日無料開放

入到去,排天守閣話要排三個鐘

留左陣就趕住閃人,一街評價較好的信州soba都排晒長龍
明顯大部分都係睇tabelog搵食的日本人
以為過年
因為時間關係又係食拉麵

好有信州味道,味噌比較名古屋豬扒果D入味好多又唔會過咸
D筍唔係普通野,400YEN一碟
383系GREEN CAR當然坐車頭

咁多筍
有錢

不過如果我揸全國pass起碼橫跨四五個地域
北海道玩到九州
松本快閃之旅完,剩返時間都係9 fing fing

返去車站拿ekinet指定席 (除左第一張之外)
但後面D行程都俾我後來改到鬼馬五六

跟住上路,中央線之旅

還返SUPER AZUSA俾我
本來是搭飯田線但架車唔多生性delay左
驚轉唔到車關係最後坐到落甲府
雖然去到岡谷都發現架飯田線普通車原來等埋,但我已經唔敢落車lu

留意返GREEN CAR係無指定席狀態燈的,理論上一定要事先有飛先可以坐

甲府,呢個係武田信玄公的鄉下

今次去到甲府要拿拿臨轉車實行後備路線:身延線

ふじかわ即係富士川咁解,也就是沿線果條河川而命名
留意呢個係無GREEN CAR,所以索性自由席算
坐落去果然係有D分別

市川大門駅個站都幾得意

身延駅,代表景點為身延山久遠寺

令和第一日天氣真係曳左D,望住富士川幾有仙景feel
但其實好多時候我係訓著左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞