[獨遊][鐵膠?]令和元年迫爆JR之旅

122 回覆
28 Like 3 Dislike
一日兜哂紀勢
爽呀
咁新宮果到今次就pass左,想奈良搭巴士去
check in完拿拿臨去食野 (間野就唔講住)
搭環狀線去搵食,圓返幾時前去到摸門釘的怨念

天滿商店街好多平民向食店,要數最有名應該就係呢間

做左最後一位食客,要幫手拿住舊咁既野提示後來既人已經截左龍

食到好撚飽都唔駛2000YEN,但下次記得睇返店長推介先好點野食,雖然有D就賣晒
食完就閃LU,西九条入來D人嘈到拆天
跟住就會響呢間hostel留三晚

睇名就知,係一間大手私鐵旗下的物業
作為hostel位置屬霸權級,天王寺駅行兩分鐘就到,也屬天王寺公園範圍

一入去到仲有好多奇怪吉祥物
介紹返,隻馬騮叫近太郎

從露台望出去就係天王寺公園 (不過聲浪都幾大下,好多人飲酒)
戶外環境屬一流

係廳睇電視,見到呢個鳥取蟻欄就忍唔住笑

Day 2 完
次回預告:無口賤蓄請你放過我
咦錯圖 之後先補返啦
LM
Day 3 令和元年5月3日
7點幾就出左門口,咁今日天氣好就去下遠D的地方啦
又想搭新幹線
咁天王寺出發當然要好好利用呢到的優勢同埋JR PASS的力量
當然就係,搭HARUKA唔駛轉車 (地鐵都唔駛既但係咪傻啦)
點知……

咩話!?

吓!?

OH NO...係俾無口賤蓄沾污了我神聖的HARUKA
點解會咁架

基本上成個車身都被沾污晒,我唔續個影了
入面都係求其搵位key返貼紙,聽講洗手間都有
不過都要講返HARUKA Green真係勁好坐
同自由席鬥獸場係完全兩個世界

去到新大阪就見到おおさか東線延長了到呢度
咁就以直達奈良作喙頭啦,但對遊客的實用性真係唔算高喇

揸全國來玩的人愈來愈多(主要係鬼佬,好多都係鳩開)
兩年半前第一次來大阪廣島好似都唔係咁

上啦,不過都係搭SAKURA而唔係Rail Star

搭到咁上下突然聽到好多快門聲 (你知日本手機正常係有聲)

diu......

唔理LU,個零鐘去到一個好出名的目的地
賣個關子先但應該好易估到
Crossover hellokitty都幾可愛呀
個零鐘新幹線下行係姫路城??
Haruka Green Car都叫好坐?
NEX都好坐過佢
坐過咁多隻GREEN CAR最差體驗佢應該頭三名
包廂咁濟
睇過EVA500就自然覺得Hello Kitty唔襯架車
個零鐘新幹線唔係姫路啦,さくら落姫路都係半粒鐘就到
因為JR西日本d pass大部份只包自由席,有對比先咁姐
老實講佢d位隨時衰過國鐵年代特急用車既Green Car
真係,當年500系EVA有誠意好多
無口賤蓄同佢係無得比

所以又回下帶兩年半前帶7個朋友去玩
當初係廣島關西open jaw,呢個諗法原意就係想搭EVA新幹線

不過最後因日程關係只搭了新大阪-姬路,但已經好正

仲成功帶到人入1號駕駛艙

附送天氣好好的姬路城
話時話GREEN車第一排其實頂唔頂腳?
例如283同383呢種パノラマ形...想試下坐司機後面但驚伸唔到腳
EVA淨係一號車都已經完勝
我兩年前玩福岡關西openjaw,本來plan咗第六日喺大阪先坐佢去姬路
點知第三日行程提早完成,咁啱夾到班次返博多就入咗一號車拎咗本小冊子
第六日劃咗指定席去坐,成個月台勁多人,指定席爆滿,未見過咁好客嘅こだま
383系嘅話係窄dd,未致於頂腳,大銀幕已經值回票價
無錯,三年幾前特登飛廣島就係為咗佢
個陣入一號車重要網上登記抽
有冇咁憎hello kitty啊
Haruka 1+2 wor, 衰極有個譜啦?
N'ex Green都係2+2好似同普通車分別不大

個人覺得NEX用皮櫈好D,同埋281系最大敗筆係無張正常size既枱

幫樓主補充下,無咀賤畜HARUKA連廁所都痴幾張貼紙落去,沖落馬桶算喇好嗎
E259車身闊啲,啲櫈又裝得貼啲,所以裝到2+2
單純睇張櫈應該差唔多大細
感謝各位補充,返來正題
呢度變返觀光部分

搭左個幾鐘新幹線之後落車
覺得個staff舉牌好慘,同埋感覺JR西好多冗員staff

新幹線口就有JR巴士搭,好方便
揸pass都唔駛錢

應該好易估到,無錯就係廣島了

直踩到平和公園
經歷三年幾裝修的原爆資料館的本館終於重開
加上黃金周因此好多人排隊,咁我今次一樣係pass
因為太多人睇館係好唔舒服亦好難慢慢欣賞

黃金周的原爆遺址,好多人
廣島自從俾奧巴馬踩過之後西方遊客明顯上升
同埋佢地好多都揸全國pass,探訪廣島幾乎無額外金錢成本

附近食野的地方都好多人

跟住un下路面電車去宮島了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞