[獨遊]令和元年JR全國7日GREEN之旅 [2]

84 回覆
8 Like 4 Dislike
原帖 (Day負1至Day3) https://lihkg.com/thread/1180132/page/1
點解開新po唔係因為爆左,而係超過一個月無update,所以tui唔到po了
好對唔住各位讀者
不過呢期真係無咩心機,哎,希望大家都能夠堅持落去啦,唔好放棄呀

希望呢個月之內寫返晒Day 4至Day 8出來啦

貼返幅車頭相先
中途略略總結:
Day -1 中部空港
Day 0 名古屋一日遊、LINEAR鐵道館
Day 1 松本、身延線、愛環
Day 2 津、紀勢線、那智神社、天王寺
Day 3 廣島、宮島
留個名先
DAY 4 令和元年5月4日
一如以往,勁早起身
在天王寺搭了05:55班車,06:44到奈良

呢班車比較特別,大和路線直通奈良線到京都駅
其實我勁眼訓,落左車先發現自己漏左眼鏡
好彩發現得快而佢又停留左兩分鐘先走

呢日係JR PASS使用得最少既行程
當係relax下

奈良我第一次去,因為一直都覺得奈良好無聊
俾我印象咪就係鹿
不過一個人來散下步應該都唔錯既

各沿線自治體已經開始搶光環
不過中央新幹線只落實左品川至名古屋,後半部仲未有結論架
或者真係要等到2046啦

行左三四個字到陸續出現奈良的文化遺產

興福寺,有時都會搞下演唱會

已經出現好多鹿,我無興趣撚佢地,而且好臭

糟了,是世界奇觀
盛惠600YEN
我就唔知入面D佛像影來做乜,雖然呢到D方丈唔小氣由大家任影

雖然唔撚鹿,都影下D鹿

行行下上左山路,都係鹿

春日大社,感覺我已經去厭左呢D地方無晒感覺

入面有個藤園咁

走佬,btw沿路超多gweilo由JR奈良殺上來

很好是みやこ路快速
留名
Lm
6點車
lm
之後仲有日再早D
我都試過頭班新幹線出車 尾班返 攰到on99
Day 4 令和元年5月4日 (續)
早突完奈良之後,跟住落去就係宇治

JR車站旁的觀光案內所
依家睇返相真係好傷心

即刻去了香港都有分店既辻利
等左陣有位坐,無中村藤吉咁高人氣
循例叫menu第一樣野,呢個SET好重口味.....

好多車

平等院,我就係鍾意影人
人多但唔會迫死,係京阪神地區之中無得輸既地方

宇治川和大吉山(左),夏日熱辣辣無行上去

十三重石塔原來只係碌咁矮既野,唔怪得知唔行埋去都搵唔到

撤退~

奈良線沿線可以在木幡駅望到京ani的官店
但時間所限就無落去了
以及六地蔵駅的第一studio
影多d電車
想搭單問下依家去邊到唱錢好
返到京都駅就搭上智頭急行HOT7000系気動車

唔知咩時候開始迷上了気動車
我每次去關西都坐到次SUPER HAKUTO

咁SUPER HAKUTO係去鳥取既,但無時間去咁遠
姬路又去過,所以今次會搭到去明石

在舞子駅附近可以望到明石海峽大橋,而對面既就係淡路島
本來有預留鐵道線過去,總知最後無左件事啦

明石城都幾多人參觀,睇落都唔錯
大家如果嫌姬路城太多人也許都可以考慮下呢到 (?

不過是次目的只是來一訪織田家長屋門

好難影,另一邊逆光,所以已經盡左力
無錯,呢到就係Fate系列衛宮家了

打完卡之後就決定返大阪lu,今日既行程就差唔多了
頭班新幹線早極好似都要6點零?
係呀 果次仙台0640》橫手0915e6又坐得唔舒服
Day 4 令和元年5月4日 (續)
原先計劃坐はまかぜ返去
估唔到會撞中當時誕生了無耐既新快速A-SEAT

咁就上去搭下啦

料金為一律500,無論你搭幾遠,揸咩PASS
總知一埋位就會有人來收錢

座席對揸green pass來講就好一般喇,同東鐵頭等差唔多
不過有得挨下同埋叉電
由頭坐到尾都抵返晒

未去到大阪已經坐爆,可能好多人好似我咁貪新鮮
無得坐既人可以企立席,呢到企立席唔需要俾500

最到坐到大阪就落車了
推呀
明石都咁多人去
在大阪最後的晚餐又係拉麵
今次在大阪站隔離一個站的福島,呢到已經係我第二次來
福島可算是大阪的拉麵激戰區,唔通你覺得呢到有輻射咩

呢間野就在大阪環狀線福島駅一出好多就見到長龍
就算一個人排都要等成個鐘

終於入到去

主打紀州鴨soba,但我食左B面金色貝soba
完食印象並不太強烈,但屬佳品
有機會要食返A面

btw食完見到有鬼佬情侶排隊,用爛英文吹左兩句
佢地係瑞典過來,只好說聲「You really know eat」啦

而家先知福島駅咁多拉麵

又係無咀貓...

呢間hostel仲送埋HARUKAS300入場券!!!
作為大阪行程的總結也不錯,平時我不會花錢去這些地方

通天塔

天王寺駅

結果就這樣登上關西最高建築物
但係我無登過鐵塔也沒有登過果棵樹...XD
返到hostel無聊睇下周圍
見到有staff list(?)走去望下

似乎係鐵膠高層,還去過前蘇聯

兩隻吉祥物的夢想都好神奇
omake

俾人抽成世

令和元年5月4日 完
跟住應該會剌激D (?)
文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞