[獨遊][鐵膠?]令和元年迫爆JR之旅

122 回覆
28 Like 3 Dislike
HI大家好我今次係第一次寫遊記,請各巴絲多多包涵
因為都一段日子無自己一個人去足全程,所以終於可以寫了

今次行程既主角就係JR全國PASS(7日)
開的原因好簡單就係為用而用,既然係咁就多小小Green埋佢啦

主要是當新幹線同特急係地鐵咁搭,去下唔同地方走花看花咁
觀光同遊車河約一半一半啦
觀光都係D大路地方多數大家都熟識,有我以前去過同未去過的地方

除此之外基本是窮遊level (連登standard)
食方面一般是1000-2000內一餐,當中有幾碗拉麵
得個別兩餐到3000,早餐多數咬飯團解決問題
住就全部係hostel除開約3000一晚,黃金周算係咁啦,果期點住溫泉喎
無咩特別大消費了

行程是三晚名古屋、三晚大阪、三晚東京
中間做咩就慢慢講啦,保證有驚喜架
不過我的風格應該係會好多廢話,大家鍾意就睇唔鍾意就罷就啦
留名
留名
啱啱大阪返到香港
Lm
留名

作為三大都市圈之一的機場,鐵道方面已經得返一鐵獨大
唔似成田羽田関空咁有得打對台

所以點都搭返次名鐵μ-Sky去名古屋

仲有專用月台

上車!名鐵2000系
但車頭影唔到放棄左

有時手痕都會收集下當地IC卡
左邊是TOICA雞仔 (JR東海推出),之前在JR三島入手的
右邊是今次新加入的manaca,謎之黃色球狀物體 (名鐵推出)
呢兩張同大家熟識既SUICA、PASMO、ICOCA一樣,都係所謂「全國共通」
但事實上係加入左呢個大家庭果10款先係共通,所以講法有小小誤導既

打住呢到先啦,訓覺
修正下
manacaは、エムアイシーと名古屋交通開発機構が発行
留名想睇你在名古屋和東京的行程
lm
LM
名古屋先咪東西兩邊走?
向左走向右走~
負皮先
皮先

打錯
Day -1 (續)
在名鐵名古屋駅見識到有幾咁神奇之後
搭地鐵去了第一間hostel check in

由於我plan呢個行程都有D趕所以名古屋住宿已所剩無幾
3000YEN一晚真係執到彩

轉個彎對面馬路就是名古屋最熱鬧的大須商店街
是日餘下的時間都是在這裡打發下

人人人人人人,不過大部分都係日本人,遊客聲量不明顯

好有過年的氣氛,呢到都好多小食店排晒隊,有點行葵廣的感覺

其中一間受當地人喜歡的小食店 (らしい)

商店街範圍至少有三間這個kebab,另外好多擁有強烈異國風情的食店
如意式、越式、香港少見的巴西式etc

另外這個就是傳說中日本三大觀音之一的「大須觀音」
我對偽娘無興趣所以無入去拜訪了

怎會連中京圈都有富士淺間神社?

要唔要支持下地元好女仔?

總括而言呢條商店街係我去過咁多個最有驚喜
首先唔怕無野食又唔駛食連鎖店 (結果我三晚都係呢頭食野)
雖然我唔鐘意買野但行下輕鬆下已經好滿足
另外呢到都收埋左一條電氣街,不過規模就唔算好大喇
Day -1 晚餐居然是一碗拉麵解決了所以問題

點解我來到名古屋咁多野食都係要食東京都既拉麵?因為實正太好食了
諗返起在八王子食過兩次就令我把持不住

而呢間分店都無令我失望,口味同埋水準同本店比無咩明顯分別

btw我入去既時候入面根本無人
反而出面間kebab仲多人,睇來名古屋人唔太鍾意食拉麵?

Day -1 完
Day 0 會係名古屋一日遊,到底名古屋係咪真係咁悶?
留名支持,下個月都去名古屋
點解啲圖要會員限定
中部機場個款同香港好似
唔知樓主還有去名古屋邊些地方?

我剛剛去完名古屋, 得 2 日 1 夜, 玩唔到好多地方
留名
Day 0 (平成末日)
首先買了名古屋地鐵(+巴士)一日券

因為200YEN起跳,搭三程就已經回本
但留意600YEN呢張要土日祝先有賣

晨早流流六點零鐘去左好出名的熱田神宮晨運

呢張係我在境內留下的唯一照片
因呢個神社真係完全毫無顏值可言,大部分人來到應該係失望

wiki張相是咁的,參拜也只能夠到呢到為止
據說古代三神器「草薙劍」以前係收埋響入面,歷史份量極高,不過我唔識歷史留返俾大家考據下啦
所以參拜了半個鐘唔知有無就走了

跟住試圖去名古屋城

熱門景點的話多數會話埋俾你知邊個出口,完全唔需要搵
不過望到名古屋城好多人要等,天氣又麻麻地,所以最後都係無入到去

悶得滯去遊下車河算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞