747 回覆
2667 Like 60 Dislike
屌到佢上天花板,
而同事驚覺自己條命都好硬,
居然能夠安全成長。
間屋係我同老公㗎
用洗潔精過完會殺菌兼變熟?
咁點解你唔用洗潔精浸熟條魚?
就係住埋,
我乖,見佢地兩老零自理能力,
喺2017年嘅香港都玩到營養不良入院,
又日日盼個仔返屋企食飯,
所以我提出接兩老過嚟住。

間屋係我同老公㗎
Sor㩒錯負皮
無宗教信仰
以上呢番說話係轉自一位ee既教授
所有餸...豉油豆粉糖鹽胡椒粉,再贊熟油

味覺失調未
你老母同我奶奶可以做朋友
另外講句 大把頂尖既科學家都係有宗教信仰
知唔知當年第一批做原子彈實驗嘅人
都冇估計到原子彈嘅威力同核輻射
唔係樣樣嘢都等人哋證實到先去避
如果冇必要嘅,點解一定要將手機放係枕頭/床邊
等到有證據證明時,你已經中晒返唔到轉頭
晚晚擺係春袋隔離都有機會既
食飯個碗唔可以食淨幾粒飯
如果唔係第時老公會成面粒粒
https://www.hko.gov.hk/wservice/warning/thunderc.htm

避免使用電話或其他帶有插頭的電器,包括電腦等。
切勿接觸天線、水龍頭、水管、鐵絲網或其他類似金屬裝置。
避免用花灑淋浴。
呢個指引係for村屋冇避雷裝置
天文台戴定晒頭盔,出事唔會俾人屌佢冇提過
事實上好多年青人忽略咗一點
以為自己係屋企好安全 = 幢樓啲金屬唔過電
其實,你冇事,係因為幢樓有避雷針咋
個人唔夠訓 唔飲水邊有抵抗力
唔信咪問醫生
成班child 登仔正評
開曬做唔到對流
閂曬抽既空氣唔夠多
開小小有足夠既位置 有效抽到新鮮空氣
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120519/00176_023.html

避雷針保護非百分百
至於沖花灑涼而被雷電擊中的機會率有幾大?林超英雖然未有提供具體數據,但說:「都唔可以話個機會太小!」他又透露:「其實耐唔耐都有人打電話嚟天文台,話頭先沖沖下花灑涼,突然間背脊有啲嘢辣過。好彩佢唔係洗頭,只係沖背脊,於是啲電無穿過佢個心。」

光速快過音速,所以我們先看見閃電,才聽到雷聲。林超英指出,若閃電與雷聲相距少於三秒,相當於一公里的距離,閃雷擊中身處大廈的機會很大,便不要沖花灑涼。他又表示:「避雷針雖然可以減少建築物被雷擊中機會,但保護不是百分百,行雷閃電無情講!」

另一樣在行雷閃電時不能做的事情就是使用固網電話,林超英指出,雷電可能劈落某些露天地方,落到地底的電話線,經電話筒傳給人,所以打電話也有危險。他說:「美國每年因為行雷時打電話而電死的人,年年都有好幾個!所以大家要小心。」

怪錯左自己老母
WHO同IARC都唔confirm嘅嘢
連登仔可以拍晒心口話冇事
真係好叻叻啊,啲實驗應該搵你哋去做啦
咁就唔洗到而家都未求證到啦

同埋,呢個post係講老母因孤陋寡聞
而自己幻想出嚟嘅物理
重點係,已經被證實唔可能發生嘅嘢
(至少喺非量子世界唔會發生)
而唔係叫你去challenage一啲未能夠完全實證嘅理論
開左爐煲水煮麵 只要遲過水滾既時間出去就會話滾到爛
有冇聽過交叉感染
-12點後唔瞓個腦會壞死
-通頂嘅話會暴斃死

細個俾佢嚇到一到12點就訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞