[26]繼續電單車經驗交流(31)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
msx125
我自己揸緊DT350i 之前Honda試騎活動
有揸過一陣間新forza 睇下幫唔幫到巴打你揀
如果有咩資料錯 有請其他巴打補充
以下嘅比較 只係自己個人感受

[ Forza300 vs Downtown 350i 比較 ]

Forza300 : 279cc 25.2ps 129km/hr 182kg
DT350i : 320.6cc 30ps 150km/hr 189kg

油耗 :
(Forza300 : 31km/L)
(DT350i 26.8km/L)

動力:
Forza300 起步超順滑 引擎震動極少
就算盡油 度力都係漸大咁湧出嚟
引擎亦唔會傳震動到手把上
0 to 100估計9秒半至10秒多

DT350i 起步話起就起 無咁線性 引擎較為震
盡油轉數一升 就扯住你去 有感嘅加速
但同時引擎傳黎嘅震動係非常震
0 to 100約8秒

座姿 :
Forza300 座墊偏中硬 微微向前斜
座姿直立 放長雙腳係45度向下

DT350i 座墊偏中軟 微微向後傾
座姿偏RV微靠後 放長雙腳係60度向下

避震 :
Forza300 前叉為33mm
後避震有7段可調 較為硬朗
試騎時 調在中間偏軟 但我覺得都係偏硬
因為連續震動下 有稍為彈離坐墊

DT350i 前叉為37mm
後避震有5段可調 較為軟
本人單騎52kg 較到最硬先岩岩好

制動 :
Forza300 前雙活塞 後單活塞
煞制非常線性 比較柔

DT350i 前三活塞 後雙活塞
煞制也線性 當緊急煞車時比較有力

總結 :
Forza300 適合想享受引擎嘅順滑感 高質感
因為配備有電動風檔 HSTC防打滑循跡系統
Keyless 超多資訊嘅錶板 所以價錢都較貴

DT350i 適合時常熱血 鐘意有加速感嘅人
錶板基本配置 馬力同制動力較強
性價比較高 座墊較軟 有一定嘅舒適度

AN400 無揸過 幫你唔到

DT嘅座下可以放到兩個全盔
但放前面個個 如頭盔係大size有機會放唔落
安左尾箱其實直線攝車無咩影響
係當要轉灣攝 就要睇住尾箱
要力要飛要cp值嘅話買DT
要樣要起步順滑要質感買forza
希望幫到巴打你買部心儀嘅車
yes,試過貴記之後,其他就唔會覺得串
有d 關於牌費既野想問

呢排有事無再點渣車,牌費應該六月頭到左期,我上運吉處個網話無左牌費之後再續要驗車紙?

咁我係咪要拖去驗
呀屌,運吉處另一個網又話26 唔駛驟,即係點
聽講係無牌費兩年先要驗 聽講
唔小心hi花人或者隊到人屎忽,我實獅子開大口
非常詳細
感謝巴打分享
仆街行行下里數錶傻咗[img]
圖片網址[/img]
真心不建議 新牌仔心雄好易奶嘢
而呢架嘢整起上嚟所費不菲
建議都係用Ninja 300/YZF-R25操車

利申:成日整
唔該巴打,ninja300 我都鍾意 但無新車
唔建議買新車呀施主
舊忍/丫佬三多副廠件換 冇咁肉痛
250RR冇淘仔 得正廠件
而正廠件有分日/印規
啡令果啲基本上迫住買好L貴嘅日規件

老實說呢架其實係好車
但新手用太貴 老手又唔會番轉頭玩細車
除非好有愛

老手都會炒,但新手意外率較高是正常的

換印尼件嘅後果就係咁。
啱啱Pass咗
成架玩具車咁
大家用緊邊種電話夾?成日好驚會跌
巴打咁ninja 400 呢?
如果你想玩fairing車既忍4同r3啦
你地上網買零件/配件 多數diy定拎返出去車房整?
想問下
本身有1、2牌未甩p
依家想學埋26
使唔使再考筆試?
係你對面岸 我都係學神 可惜我地揾唔到對方
睇咩件
唔駛
唔駛
no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞