[詳細分析]逃犯條例通過,香港樓市必定崩潰

180 回覆
300 Like 15 Dislike
有好多人唔明
跌都有分小跌大跌同冧市
正常人係想樓價跌到合理買得起位置
唔係想跌到仆街唔升返
條例過咗既話就係好大機會係跌到仆街好難升返上去
然後連鎖反應,其他方面都仆埋街
留明
以逃稅持有大量物業既富商唔需要考慮居住問題,過往樓價keep住升,咪繼續囤樓囉。一但風向有變,佢地賣樓賣得比所有人都快,又唔使雙倍印花稅。
其實港樓本土人抄起
大把仆街香港人自己灼
你覺得佢地果d樓一般人買得起?

香港一日高地價政策,一日你都唔洗諗
都回歸左咁耐,而且香港咁多年有咩風浪未見過呢!?
咩沙市丫、回歸丫、金融風暴丫,最尾港樓咪又係升返。呢個條件好小事姐,順手港幣改掛返人民幣都仲得丫!
老實講真係通過左 寧願租樓算
本土研究社呢份報告只能夠追蹤貴價樓,中低價樓宇脫稅情況可能更嚴重,因為用股權轉移脫稅需要還清按揭,中低價樓實施脫稅既資金需求更低

利申:公屋、無產
全民瞓街?
內地買家入貨, 推高樓巿, 咁關你份工乜事?
落區望下, 不少食店嘅客人, 仍是 local.

你個 出貨走佬 嘅point,
唔適合大部分 真用家.

舉個例,
十年前買個 荃灣中心, under 2M, 今日 4M 都未必買到.
用家供緊 $5k, 就算由 4M 插到 1M (應該世界未日左), 都仲係供緊 $5k.
$5k 啊, 香港有最低工資架, 馬死落地行, 兩公婆去做翠華 譚仔, 加埋都$30k啦.

你係咪為忽略左 上會時 要求嘅 壓力測試?
負資產又來了
最基本簡單邏輯
樓價跌
大部分人唔想用錢
唔用錢就冇消費
冇消費商家冇錢賺

大商家冇錢賺cut成本
cut成本方法之一:裁員
裁員=失業

中小企抵唔住就執
即係失業

失業冇人會大洗
唔大洗就冇消費
然後惡性循環

都未計大部分商家都有炒樓
內地走晒樓市跌,只會加重佢地裁員
會,所以換定啲美金旁身啦
所以自己都幾矛盾
一黎好想係香港置業 想樓價跌
二黎知道如果樓價跌好大可能要有損害香港既大事發生eg逃犯法例 即係香港玩完
本身有三層供完,大把現錢等掃貨
你到時開到工先算啦 柒頭
到時銀行收緊信貸,連登仔又咪係上唔到車
好多移咗民係靠香港有樓收租養起,如果樓市跌到仆街冚家剷的話呢班人都唔知點算
搞清楚先啦你
依家係窮撚變死窮撚 更加慘
有錢個班咪冇咁有錢 邊個苦啲唔洗解釋
你諗清楚,條例過硬係大家心知肚明
點解仲未有春江鴨大手沽費走佬?
連登仔:自己三餐不繼都要班有錢佬陪葬
心諗環境整差下 窮撚連開飯都有問題
仲有時間擔心有錢人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞