[詳細分析]逃犯條例通過,香港樓市必定崩潰

180 回覆
300 Like 15 Dislike
死廢淡
打咁多字唱淡只顯示你冇能力買樓
你有400萬Cash,個個無工開你都夠膽full pay 咪得。
無銀行做按揭俾你,仲要層樓買咗個個月跌幾十萬
個個話坐時光機返到沙士就發達,宜家機會來喇!all in 啦!
咁係咪即係買到樓呀?
借定錢到時Full Pay喇
照樓主咁講其實對政府工係咪唔會有太大影響
中國搞實名制嗰陣一早沽曬啦
本土研究社+綠色和平指新界有現成723公頃棕地,林鄭政府棄用,而「出口 ...
sarg-merit-fault.blogspot.com/2018/07/723.html
Translate this page
Jul 31, 2018 - 本土研究社成員楊夏至表示,新界有723公頃棕地。 ...... 甚至協助內地貪官洗黑錢..... , 但若因帝皇更替派系執位, 日後事件翻案, 咁有多少曾

但呢班人開始幫黑錢護航托市
2009年開始爆緊啦,爆足10年,年年都一堆不利因素
燒炭,通街兇宅實平啦
又講97,03呢d野長期都發生緊啦
過就過撚硬
留名睇下係咪真係會發生定你9up
準備鞭屍
文章好似講漏左外國資金都會走人。 條例通過左,大量資金流出仲會俾機會國際炒家狙擊,香港到時真係仆曬街。一段時間後,就算外圍政治經濟環境冇事,都唔會再有外來資金番入黎,香港只會淪為一個極普通既大陸城市,正正式式融入大灣區。
本土研究社的本質就係造市

1'因為有新界地未用,所有其他土地選項要反對'
我想問新界地成為單一供應商, 新界地主係咪點開價搬空庫房都得

2 本土研對大陸黑金開始退市竟然表示憂慮
如果走唔到,又冇得上車既,係咪都算一件好事?
因為佢地點都要住
我相信如果今次樓市冧市
破壞力會遠超之前任何一次
而且可能係毀滅性
睇性李今次可以般得走嘅家當都搬走
就知今次呢個唔係過往嗰啲級別嘅風暴咁簡單
今次好大機會係成個香港經濟環境會係好差
好多人會冇咗份工
亦同時因為過去呢廿幾三十年嘅壟斷嘅完善化
同消滅咗過往已經唔多嘅各式工/產業
所以今次個失業問題會更為嚴重
短期陣痛一定係必然
就算個大灣區之後可以帶返起香港嘅經濟
都唔會係短時間做到
而孭住巨額借貸買樓嘅普通打工仔
就要做好破產嘅心理準備
唔好到時一時諗唔通鑽牛角尖走去跳X燒炭
破產唔係啲乜嘢大不了嘅事
幾年後有會係一條好漢
當講緊連支那地方政府,班公務員連出糧都成問題時
當支那一大堆公司執緊笠,大把外省民工要「返鄉創業」時
當屎為俾美國打到死死下,貿易戰愈打愈狠,遲早所有國企都走唔甩時

個仆街港共政府仲要搞條咁既物體,嚇走埋堆外資同有錢佬
到時仲有工返就出奇

仲未計走晒堆外資時,乜國際金融貿易物流全部唔使玩
要對內搞,去上海深圳北京仲方便過係香港搞

本身香港又唔係有資源同地搞其他工業
廠又一早搬走晒,人又轉晒行

多數人都無工返時,又養唔起堆餐飲零售

到時真係有工返就出奇
果隻係三毛黎 block la
係啦係啦 收收皮先啦好嗎
冇樓窮撚發達機會黎啦
即係只要有部分商家撤資,再出現骨牌效應,跟著香港就勁多人失業玩撚完,到時樓會平,但冇人會敢買?
自己查本土研主要成員咩來路
來自土地相關行業放棄高薪加入本土研> 連我呢個行外人都睇到矛盾位> 水泥隊出現
係冚家鏟就好,反正而家都係0
唔好過住啊 我未儲好錢 儲好先過 反正我唔搞政治
會跌既樓 你有錢都唔會買
參考東京92年之後 d人對買樓既心態轉變都經歷十年八年先完全改變
可能有一日都會係香港發生
買樓買錯邊真係影響一生 長遠嚟講一係發達 一係負資產 完全唔係自己可以控制 估到既事
In short,係咪即係通過咗,樓市就會跌?
如果香港爆煲會慘過日本n倍,話晒日本仍然有好勁嘅工業農業,有自己嘅product。但係香港太多人做緊同地產金融有關嘅野,股市一仆街就好多人無飯開
條例肯定過硬.
樓市而家仲係日日升, 邊有可能崩潰.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞