[詳細分析]逃犯條例通過,香港樓市必定崩潰

180 回覆
300 Like 15 Dislike
最近我睇到一份本土研究社上年發佈既《富稅難收:香港股權轉讓住宅避稅研究》報告(連結喺二樓),結合逃犯條例事件,基本上可以得出一個結論:逃犯修例要收割既主要對象,係大陸走資者,而呢啲走資者,持有極大量香港樓市資產。收割資產會引起佢地既恐慌,佢地身有屎既情況之下,會大量沽出香港資產,然後將資金轉出香港。

大家可以諗下,香港有咩可以收割?有咩最值得收割?大家多數會諗起香港既財政儲備、外匯儲備等。但係財政儲備要收割短期唔能夠成事,成效亦不大。外匯儲備有唔少人留意監察住,要做手腳好難。所以,逃犯條例要收割既,係香港樓市!香港有咩最值錢,咪就係樓市囉。走資者既香港樓產,就係中共既最佳最方便補血對象。逃犯條例沒收財產既功能,正係為此而設。

大家可能會諗,香港咪有買家印花稅、雙倍印花稅囉,內地走資熱錢真係可以繼續推高香港樓市?無錯,因為內地有錢人可以用股權轉讓法,完全避開印花稅。香港政府一直對呢個漏洞秘而不宣,但背後用呢個方法令熱錢流入樓市既嚴重程度完全超出大家想像!

香港主流媒體因為唔想得罪利益集團,一直無報導呢個問題。但係本土研究社以自己微薄既力量,喺有限既公開資訊下,盡力拼湊出以股權轉讓瘋狂炒樓既一部分真相。以下我會引用一下報告既內容,說明問題既嚴重性。

以上資料,足以推翻樓市只升不跌、只有龍市一二期既講法。因為,香港既樓市係跟住大陸既走資週期。自中國加入世貿以來,中國獲得大量資金,同時間不斷有權貴從內地帶出資金,炒起各地資產。走資者帶黎既熱錢,係樓市熾熱既主因。一但逃犯條例通過,走資結束,逃難開始,香港樓市恐怕難逃一劫。

逃犯條例會引起資金流出。大量資金流出之下,要保持銀行體系穩定,息率一定上升。會有人大量拋售港元,匯率會受壓。以香港外匯儲備要保住匯率基本上無問題,但係息率、股市同樓市好大機會成為犧牲品(參考97)。
報告連結(值得大家抽時間認真睇晒,思考問題嚴重性):
https://drive.google.com/file/d/16XWAv7kzkSgt6pVP2IM8kjca4ngjktmX/view
推完再睇
要沽樓嘅人應該而家沽緊,唔會等到逃犯條例通過咗至沽咁蠢
即係果班支共派
不過我唔確定,要逃難既人有幾多已經沽貨走人。總之大家留意豪宅賣盤動向,賣盤急增就代表出緊事。
其實對想上車人仕係咪好消息
呢架車我唔敢上 快啲走佬好過
到時香港經濟會差到貼地,而且普通人好難會有銀行借錢按揭。好似97咁,終日惶恐,唔知自己供唔供得掂。
有咁容易就好囉
留意開時事台既ching,應該知道上面已經開始爆緊,中共外幣短債到期數量日呢一兩年達到高峰,但係外匯收入渠道已經俾侵侵封殺咗,連華為都封埋,經濟鏈出事。中國外匯制度崩潰指日可待,年底至下年應該有得睇
破左7先啦
但係你見住自己層樓不斷貶值會有咩感受,有啲業主會諗自己如果無耐性低價賣出,遲啲升返就dum心口。假如達到20%調整,對於買方賣方都係一場賭博,之後就睇市場反應點,可以倒升,可以繼續插。
自推一下,另外可以睇下我之前一篇文
[長文慎入]逃犯條例與香港樓市、經濟之關係
https://lih.kg/cDQLfS
推一推
【碩破天驚】建制派狂沽物業,先賣樓後賣港!
https://lih.kg/1159963

翻到,如果你仲搵到錢既話
不過到時個環境應該仲衰過大陸
新招叫人g持修例
都係果句,如果通過左
特別行政區名存實亡
外資走晒,個個失業
唔失業都人工減半,最後同大劣工睇齊
d樓想唔跌都幾難
有錢亦唔敢買黎住
因為香港不再有人權保障
即係支持定反對
中國未真亮劍收割就冇咁快掉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞