OUHK Part Time Degree (DL 遙距課程)

549 回覆
16 Like 34 Dislike
有冇人申請過助學金?要搞幾耐到?
讀緊Acct Degree
利申:仲有一年完
學費好貴
利申:兩年前開始讀 個陣1科仲係5K
讀5年咁耐
差唔多啦 有時候一個sem一科
試過1個sem讀3科 好chur
有m1夠做
依家加咗1倍
已完成
係 因為d谷冇人出聲 所以係孤君作戰
想問野冇人答
我讀120 credit
用3年 每個Sem 3科 加summer讀兩科
A friend of mine has got a commission from the college to make a sculpture.
你入tg group問啦
有DEGREE為興趣想讀數,搵混都無PART-TIME,所以只好報OU
講真,OU俾我既感覺唔係太好
(讀過ASSO, BACHELOR)
首先師資俾我既感覺唔係太得,有幾個TUTOR俾我好呃飯食既感覺
其次係教學好考試為本,如果你只上堂唔睇書,咁你可能考試會合格但應該學唔到野.
而上堂教既野只有書既3-4成(俾盡)
我自己初頭都有上堂,但之後已經無去,因為用上堂時間黎溫書可能仲有用

再黎學習風氣環境唔係太好.首先同學係質素參差,上堂都唔使唸討論,有時有D 深入小小既問題,你上堂問=晒時間因為老師好少會答你,同學好多都唔明.

同埋同埋,我個科(唔係科科都係,以我所知BUSINESS會開SUMMER SEM)一年得2個SEM (無SUMMER), 讀160 CREDITS,一個SEM我讀3科(15 CREDITS)頂盡,即係最少要讀5年多.
想讀既要有心理準備

結論,有得簡,唔好入,有得簡,唔好DISTANT LEARNING
始終讀社會上是需要遙距課程去幫助一些不能經常去上堂而又想繼續學習的人。如果因為師資和學習風氣問題就叫人唔好去讀遙距,我覺得不太合理。

結終遙距課程好多時真係靠自己,靠自己努力去換取一張證書回來其實好值得。

當然如有有其他相同的 part time degree 讀,而且又有時間每個星期夜晚走去上堂,其實都唔使諗OU。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞