Instagram宣布將取消like數 官方:最快本月開始試行

262 回覆
1645 Like 42 Dislike
KOL之死了
你講呢d問題唔係一朝一日嘅事, 以前紙媒都已經係咁
不如咁講 與其叫人做好啲做好啲
不如講吓一啲實質啲嘅建議先
人地開間網媒 係公司係商業嚟
唔係bbc咁疊水話想做咩就做咩㗎喎
人脈又冇錢又冇又要維持間野

雖然我都覺得而家啲news好低質
但係唔係一句希望佢地做好啲就可以做好啲
呢個係現實嘅商業社會嚟,做新聞之餘,錢都係一個問題
咁似乎係我太天真
咁佢點 cap 水
你讀書抄功課都識改下先交呀? 你睇完外國news照出冇問題, 唔好成篇翻譯咁囉唔該, d terms唔明仲要亂作出黎交功課嗰d最柒
都係嗰句 如果佢地係bbc咁嘅人脈 財力 影響力 同 國際地位
根本唔需要做鱔稿,抄新聞(屌外國報紙咪又係抄嚟抄去)

但係香港科技網媒唔係,佢地嘅客群只係區區七百萬人嘅一小撮

who fucking care? 你要一間網媒唔做鱔稿,篇篇都自己搵料寫嘅話。一係佢係開善堂,一係佢老闆仲勁過李嘉誠
容易改圖?
嗱呢個又係另一個問題喎
呢個係記者質素參差造成
講親錢咪即係香港老細短視, 你唔肯投資咁報黎報去咪就係抄文, 一係好似頭先靚女講咁收錢做評測囉
好似apple daily咁爆料俾返錢人, 大把人爭住爆啦
有幾好事?以前啲相靚落啱tag多人like ,你都仲會睇到。
宜家無hide like , 咪即係佢影舊屎但有畀錢,都會pop哂比你。
準備以後嗰IG得番新假期嗰啲睇啦
d臭雞kol,樣又衰成日借d野搏上位,收下兵,抵死啦
所以連登個個都咁支持自己啲野無人like唔開心
以後買follower就可以做KOL
apple daily做咗幾多年 背後係成間壹傳媒喎
一百幾十萬都畀得出去買料啦

啲網媒有邊間有咁嘅財力呀,仲要it news受眾咁細,要單料幾爆幾勁先可以令佢肯掟錢出嚟。咪玩啦

仲要呢啲真係咁爆嘅料,間間都搶,你唔係覺得會夠啲大公司搶啩。
所以我咪直接將啲料餵到入佢哋個口嚟減少原創一篇報道嘅 budget

冇計,香港大部份 business model 都係搵快錢為主。冇咁嘅耐性慢慢磨
支持你
有料既人認威有咩問題
ON9中國人思想 咩都講謙卑內斂
想攞番D recognition都要比人屌
唔駛理呢D垃圾
因為人少就唔去做

衰過台灣新加坡唔係無原因
你估間網媒開出嚟真係為理想咩 為錢啫
台灣都大把鱔稿 假新聞 抄新聞喎
新加坡嘅新聞自由...政府有冇資助冇人知
to be fair, 今次呢單嘢,台灣啲網媒都係有抄考外國網媒嘅報導
我始終都覺得G+好用過FB同IG, 不過可惜皮已收.
唔關事架
反正毒撚出咗post都無人知
即係我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞