幼稚園老師搵工分享心得

1001 回覆
23 Like 100 Dislike
佢下年第六年月薪接近29000
一年跳千幾二千
佢話第一年先14000幾
佢得ive畢業
因為保良跟point 又跟公務員加薪
但好惡頂
唔關事啦
我諗佢係問fresh grad起薪,fg應該係pt 10咁上下,
你家姐有27係因為佢有經驗,保良比返佢個年資既pt佢姐
想知幾難頂?
我聽講人呢間真係好辛苦
係咪冇得放工?
我有日interview 都有個嶺大幼教(第一屆畢業生)我覺得競爭都幾大,愈開就愈多,再咁落去,其實好難搵工(供過於求),加上香港出生率又低!
多得各大院校不停咁收人
今年連做緊有經驗既同事都覺得難搵工
祝大家好運
27係degree fg起薪呀
準時收工
但校長好情緒化
多野做
小朋友問題多
伏 好伏
利申 喺入面做過食物鏈既底層
但係見盡老師既陰暗面
有老師係好既 俾其他蝦到出面
唔怪得之請咁多人,慈雲山請4個,大角咀請2個,呢排好似又開post請多個
我做過大角咀食物鏈底層 朋友做過慈雲山食物鏈底層
我地兩個都好決斷話 一定唔會返去做
人事麻煩 家長麻煩 上級都好麻煩
有d老師對小朋友差既程度係 睇住勁心痛個小朋友
所以咪覺得助教位都難搵工,超大競爭
我早幾日臨放工出Post,第二朝一早返到去睇都已經收到60幾封CV點見呀
咩職位?
如果冇CE 但有pgde 會唔會搵到教席
絲打做咗幾耐?好想知呢間啲伏嘢
我見慈雲山個主任好似幾好人,有一個老師都幾有禮貌,我估佢都係俾人蝦個啲
我唔係入職 但係留過4個月 ((今年先fg 你明的
其實大角咀主任都好人 聽朋友講慈雲山主任都好
不過主任冇乜理我地呢d小薯

伏野就....乜都要快 行慢兩秒就鬧到個仔喊
明明係正教教慢左 冇睇時間
搞到上遲左一班英文 英文老師遲埋其他班
之後就成級嘈 再進而全校一齊嘈個英文老師
但係當初錯既好似唔係佢架喎

同埋好多親子活動嗰d 睇住d老師一星期返足7日

另外係有部分老師好冇禮貌
乜都係喂喂喂 一係就全名嗌其他老師
完全唔會尊重其他老師 搞到班仔都學埋d野
乜都喂喂喂 對住其他老師都喂

有老師係好好 有禮貌 又真係好錫班仔
呢樣係真 佢地好有心去教
但係呢間院連k1都已經揸鉛筆 每日做兩本練習
根本都未用到力 d老師又會爆班仔寫得唔靚

日日返去就係鬧仔 乜都鬧
k1食飯15分鐘食曬 我覺得真係好可怕
佢地係返緊軍營定幼稚園
咁得人驚 ot已經好慘,仲要返足7日。。。
K1食15分鐘,我真係想像唔到K3。。。
Btw,謝絲打分享
老實講 呢間院 睇下咩老師同你一齊教同級啦
都係好既教同級 咪好囉
其他就 自生自滅啦

返足7日係special case
但係話會有兩間院既職員會 之後就觀大家課咁
但係個氣氛係學習定con 就唔知啦

同埋大角咀校舍有3個課室係開放式
中間淨係隔矮櫃 嘈到呢 嗌到點d仔都係會分心
開放式最難頂,我之前個間都係咁,上堂啲仔勁易分心。
不過校舍 工作量 小圈子難頂就預咗,只求唔好太影響到我就好
其實啲學校係會睇曬所有cv定揀嚟睇?
然後再揀幾個嚟interview
睇機構 我地因為公平原則所以到截止交表之前收到既都要見曬
Mossad
咁搞法,唔怪得學校要等咁耐先通知。都唔記得邊個打邊個見工啦
保良局跟返建議薪酬,邊有可能fg 0年資比到27
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞