幼稚園老師搵工分享心得

1001 回覆
23 Like 100 Dislike
我in左兩間都係一對一或二對一
多數直接見主任或校長
問大路野
我見一間名校就起曬全家底
佢諗到既都會問你,你諗唔到既佢都會問
真係好有道理。。。
有冇人基督教服務處?
佢只係話小組in,in完到一對一
間學校請主任、幼師同助教
有冇用英文自我介紹?
學之園?
上年已經好難搵
利申:上年grad
想問簽約有咩要注意?
mpf,medical福利,番工長短週?會唔會有特別活動要你負責?
全中文
除左有叫我讀英文故事書
觀塘?有in過ya
Ta
我唔係學之園做呀
我send左ard 10份左右既cv in左3間 2間有offer
仲有d學校安排緊interview/打過黎同我firm d資料
本來好struggle簽名校定邨校 因為人工差幾多(邨校跟pt)
最後簽返實習間邨校 名校壓力好大 怕自己受唔住

聽同學同d校長講 今年係難左搵工
僧多粥少 愈黎愈多學校開幼教 畢業生愈黎愈多
而且學券學校多會跟薪級表 如果同樣人工 寧願請有經驗

但識特別技能(如跳舞/畫畫)同彈琴(已經有少少入場券感覺,好多學校都琴優先/必須)同有急救牌 呢d真係好加分 唔單止會大d機會請 個人工offer真係高D

sofar見3間都係直接1:1見校長,問下問題,好似傾計咁,未試過小組/試教
我係無啦啦俾某間分校嘅校長睇中,佢親自打俾我話好有誠意同我合作,所以直接俾我見總監,打字乜乜能力都冇考,一上去就俾約我簽
(但我有朋友自己遞cv,又考打字又考問答之類)
想問咁樣嘅情況係做乜事?
呢個機構伏嗎?
我上年in已經係好多人要考打字、問答 、試教同畫畫
可以想揀個好少少既先咁做!
我之前in東華試過即場唱歌
你想點入行
今年都要,但佢地冇要求我咁做... 驚驚
最後有無簽到約?出既offer合理?
係咪校長睇完你CV已經覺ok,聽聞基督教服務處都唔錯的
都聽人講幾好做
我先send cv去in
我未,因為同時間有幾間搵我,想再比較下先
係輕鬆做?咁人工呢?
我東華second in 先唱歌
今年助教老師都大競爭好灰
我小組見,問好多野同考筆試(電腦打)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞