幼稚園老師搵工分享心得

1001 回覆
23 Like 100 Dislike
有無人知道香港既Montessori school正教同助教起薪點大概幾多 工作環境點
想屌miss
我有做過「九龍塘個啲傳統名校」
可以話你聽唔一定比到EXPECTED SALARY 先叫你IN
100%因為唔夠人。
每年個turnover rate 太高, 所以係一堆老師咁請
每個新學年請30+個新老師,根本大把人見/請
到睇岩你就開你11K
你唔做就下個
一定會有人11K 接受, 呢個就係現實。
我身邊有啲朋友已經請咗啦 其實都唔會遲嘅因為六七月都會仲有只不過係自己太驚
係!尤其係見到身邊啲朋友已經send曬cv 而自己仲未send 就會勁驚勁擔憂覺得會太遲
你係唔係已經send左cv?有冇工搵你去interview?
早啲send啦
頭幾次in當練習
大概要幾時開始搵工? 下年先grad但已經淆... 港島有咩伏或好做既學校? 啱啱grad會唔會大校易請啲
因為6月頭會去旅行 所以驚send左cv之後有工叫interview果陣因爲撞旅行而要推interview
咁唔好住啦
到時miss call 又無左個機會
同埋聽同學講 有啲學校得一個interview 時間比你揀
唔得就拜拜
認真呢!聽老師講話有啲學校如果你禮貌好地話個時間唔得問可唔可以轉 會另外比時間你
係啊一黎驚miss call二黎驚interview撞旅行
一間間啦 佢唔好彩 咁就miss左個機會
可唔可以分享邊間?我睇下係咪我個間
我個間仲要third in!但只係助教位
如果咁低我唔會再去in
好浪費時間,又要見校長,又要試教
聽朋友講杏花邨啟_ 明_都伏
可以用蘋果做例子? 如果比個蘋果你 你會講咩

好驚interview
4-5間 但有啲我覺得佢係冇心in in咗5分鐘就出黎 依家都灰灰地唯有keep住再搵
係!一開始有一間打俾我但係我嗰陣仲出緊placement 去唔到 都冇得改時間 所以真係要等你旅行完先
In咗5分鐘咗少?唔係小組in㗎?
加油!!!會搵到㗎
咁你咪少左一個機會?
唔係呀 細機構多數個人
大家咁話
咁都無辦法 所以你唔好以為佢地實會比你改時間
幼稚園/幼兒學校/幼兒園 有無話邊樣好做啲
Fg唔知頭唔知路
蘋果好容易俾蟲吃 好需要保護,就同小朋友一樣係成長階段好需要老師父母嘅關懷同保護。
所以做幼師就要好似農夫一樣悉心照顧每一個小蘋果,每一個小朋友。
蘋果嘅最入面有核,可以用來栽種發芽成長。小朋友都一樣,有無限嘅潛力,但係你唔切開個蘋果就搵唔到粒核,小朋友都係,冇人去發掘佢地嘅潛力的話就會浪費左。做幼師要幫助小朋友探索佢地嘅創意同特質並且好好栽培每一個小朋友,讓佢地可以係幼稚園已經有好好嘅根基。

利申 只供參考,你諗下自己有冇咩啟發吧
幼兒園同幼兒學校一樣 大部分假期跟仔放 唔需要假期期間當值
幼稚園多假 但要當值
當然每個機構有唔同 我自己做緊幼兒學校
有啲幼兒學校係會返shift, 會有平日假放,不過有辣有唔辣,任君選擇。呢行係辛苦既,唔好諗住個起薪點成2萬頭好好,日日都做到天方地老,性價比實在太低,所以已轉行,雖然人工少左,但係做得開心,至少收左工唔洗帶野返屋企做,壓力都無甘大。仍然在呢行既朋友繼續努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞