[PC]上古卷軸系列集中討論區 30 講故佬你入一入黎

904 回覆
5 Like 1 Dislike
online game就係咁賺錢架
唔出dlc咪出第二d 或者商城cap你水
玩online game就基本上要供隻game
除非你做到0課,但到時又話裝廢唔夠打乜乜柒柒

新內容人地都要時間同錢整,你玩都係為左睇劇情探索新地圖,你唔啱咪唔玩唔買
仲有texture 重複你玩過eso未艾斯維爾d texture點樣同夏暮重複,你話花花草草呢d都算
建築點樣重複

得罪講句,用單機嘅想法黎睇online game收費真係唔識點比 一個唔出新野都冇所謂,一個要keep住整新野

你頂多可以話佢太貴,唔值
但你話唔想供隻game?咁就唔好玩online game或者玩返d免費入場嘅online game
新內容整出黎就係要留玩家繼續賺錢
玩得online game要0課又要玩得爽邊有咁易
eso sell劇情sell地圖sell lore咪主力賣dlc劇情地圖
黑沙sell女sell pvp sell生活咪賣下時裝賣下馬之類
魔獸就一路都係月費
你好似唔明我講乜
我係話收咗人會員費
但仲lock住啲content
要會員俾多次錢買
會員咪已經係供緊game囉
texture重複,係指同一張地圖
即係講緊佢實體容量唔大
只係喺同一張地圖入面
重複同一堆texture

因為佢每張地圖都係一個map
太多唔同texture,load一個鐘都未load完
所以,呢點係唔洗爭論
所有game都一定會重複texture
如果你話佢收費貴係配音
咁都仲可以講得通
而且亦係事實
我相信佢嘅收費,係用嚟俾配音員人工
而唔係俾落其他content度
會員unlock埋 chapter咁不如轉返月費之前就係月費變買斷
所以我覺得會員eso做得好
非會員同會員差距唔大,會員係方便在有個4次元背囊又有經驗buff又可以染時裝(屌你每次會員free trial我都走去染)、副本dlc唔駛專登去買都打到
但又未至於有特權咁,我反而覺得幾公平可能係因為我玩eso之前玩個隻archage個會員同普通玩家差太多
archeage就唔洗講,根本就會員game嚟
因為佢本身免費,免費就一定會lock content
但eso唔係免費
係一開始你已經要俾錢買隻game
然後做埋會員,都仲係未unlock新內容
咁點解要做晒四種收費模式
又要人買斷,又要人買crown
又要人買plus,又要人買upgrade
個個月買plus都唔可以有新地圖
已經唔望佢會定期送crown你用
(買嗰刻一次千幾,要再續期先再有)

咁不如隊短巴你下個post
講清楚咩買法先係最抵
我諗唔止我,應該仲有好多人
唔知原來買咗plus
都係一樣冇最新chapter
買晒啲chapters又會多咗一份base
唔買晒逐個chapter upgrade又唔抵
做會員已經unlock所有中小dlc啦,點會冇
eso base game依家你點買都係送一個chapter啦

我以為我講得好清楚
1. 買collection
2.另外crown 買黃金版4 dlc
3. 打完morrowind 買clockwork dlc

4. 想打副本就開會員/另外買副本dlc
5. 鍾意亞龍人就買埋murkmine

之後想追新野就下年留定錢pre order
驚未玩曬就之後再upgrade
發生乜事?
eso辨論會
爭咩呀
打和啦
打和就冇花生
米水有咩回應?
咩有咩回應
咪講咗我唔鍾意做完會員再買package囉
純粹講下個收費制度同game商經營手法
咁唔同人有唔同意見好正常
各自表達意見,呢啲唔係爭拗喎

咁你又有咩睇法
你好似直頭冇玩ESO
冬仔想食花生,米唔好中佢計
乾坤大挪移隊撚冧你班花生友
你個青奴有冇新片睇
我嘅回應就係你幾時出個beta版嚟
俾我哋玩下
個討論完咗,佢哋遲咗入場
睇重播嘅觀眾係冇花生食
呢排打gta多
有冇諗住玩death stranding
ps4
playstation個twitch
好似11點有gameplay睇
https://www.twitch.tv/playstation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞