[PC]上古卷軸系列集中討論區 30 講故佬你入一入黎

904 回覆
5 Like 1 Dislike
https://youtu.be/wGxOPDCWXAw?t=170
轉左語言個Feel即刻唔同哂
呢個應該係日本嘅朗讀軟件嚟
好似google小姐咁
你打字,佢讀出嚟
估唔到咁多日本人玩スカイリム
睇d人講咩gta rp ser
我心諗我係eso玩左好耐rp啦
rp傻佬
有冇得剩係rp生活
唔做任務,唔理劇情
好似skyrim mod campfire, frostfall,
hunterborn咁玩
獵人都有嘅,另外應該冇
咁即係咁多年嚟,都冇增加玩法
點解每次出新地圖,都仲可以賣咁貴
分DLC嘅做法本來就係最呃錢
明明舊game,出個DLC又當新game賣
skyrim出SE都唔敢拆散賣
EA the sims多年前已經證明咗
分拆DLC只會令玩家不滿

ESO仲要只係得新地圖冇新玩法
反而skyrim大把免費mod

係唔係因為太多忠心fans支持
所以zenimax可以繼續食老本
希望隊短唔好介意
我唔係要踩ESO
劇情嚟講ESO係滿分
但係我玩過嘅MMO入面
ESO嘅收費機制算係最差
star trek online,由收費變免費
swtor,新地圖sub一次就開晒
eve online,可以用驚錢買apex
archeage,可以用驚錢買apex
黑沙,最平80蚊買斷,商城啲嘢可以唔買

但ESO
即使有plus有crown
開晒堆舊DLCs
Summerset同最新嘅Elsweyr
都一樣係要再俾錢買upgrade
當中仲有啲物品係collector's edition專屬
zenimax係唔係當個個玩家都中產
定係鬼佬真係有咁多閒錢去供game
冇得比
online game係咁做,好過免費更新少少野跟住出一堆野呃你課升級道具課時裝
佢依家出dlc劇情買完又有一堆任一堆地方探索一堆新套裝新副本,正常你keep住營運留玩家都要定期出下新副本新機制新boss新套裝新地圖
本身就買斷制咁dlc唔過份
p社夠多dlc啦,個內容值咪得

同埋eso一張新地圖夠頂十個skyrim個d爛鬼地圖mod啦
官方lore+劇情+環境設定呢樣都夠吊住d mod黎打

呢3年出嘅morrowind (2002)+clockwork city(2002出左少少)+夏暮、murkmine、北艾斯維爾
全部都係一代後首次出現,淨係呢點都值回票價啦地圖又做得靚
任務, lore寫得好不在話下,clockwork city 對lore黨黎講淨係最尾sotha sil段野都值返曬,murkmine summerset直接塞你成口亞龍高精lore

再講morrowind 出新職warden
夏暮出新功能首飾製作
依家北艾斯維爾出左新職死靈法師

都未計Battleground,套裝幻化同打龍呢d新野

得罪講句,除左副本dlc可以選擇買唔買之外其他dlc 100%值得買
黑沙成隻game直頭可以唔玩添
基本你都要寵+時裝啦
archage呢隻係上古世紀?我玩個陣好似要做會員先起到屋

同埋eso 依家你買elsweyr依家直接base game+ 3chapter都係465都未計steam sale 半價
咁點解plus唔係開埋elsweyr
做咗會員都仲要人俾錢upgrade
會員費唔夠賺咩
收完一次錢又再收多次
永遠都係最差嘅手法嚟
我明白隊短好熱愛上古卷軸
但營運手法又係另一回事嚟
我唔反對ESO
但我討厭ZOS嘅收費手法
同埋隻game一樣有好多嘢要你用crown
crown已經係商城貨幣嚟
即係佢同時做緊
買斷+DLC個別收費+會員制+商城道具
係四樣嘢做齊晒你先玩得晒full game
其他game,你頂多都係去到會員制
已經可以包晒
咁當然ESO嘅時裝同房屋係冇功能
純粹外觀好睇,非必要可以唔買
但要會員俾錢買新地圖
似乎有啲過咗火
eso最唔友好應該係對玩左一年半載,得morrowind
比465又多個base game morrowind
唔比又少兩章

啱啱入坑直接465 齊3個
我呢d玩左4年嘅更加唔駛諗買就買硬,係睇你休閒玩家遲買定pre order
黑沙係你本身唔鍾意佢嘅玩法
同收費制度無關,佢個收費制度唔差
archeage個會員係可以用game錢買
同eve online一樣

你都講依家買base+elsweyr
本身有game有埋plus嘅
都一樣係要俾最少155
買埋啲時裝、坐騎要233
而呢個價錢係唔包summerset
要最貴嘅產包先包埋summerset
佢每出一次新地圖,即使係會員
都要好似買新game咁重新買過產包
我自問真係未見過咁樣收費嘅game
你都知道呢
舊玩家就算做埋會員
都要好似新玩家咁買產包
佢話你會俾硬,咁係因為你本身係忠實fans
但單從gamer角度嚟睇
呢種收費手法,確實係有問題
eso最唔友好應該係對玩左一年半載,得morrowind
比465又多個base game morrowind
唔比又少兩章

啱啱入坑直接465 齊3個
我呢d玩左4年嘅更加唔駛諗買就買硬,係睇你休閒玩家遲買定pre order
你都知道呢
舊玩家就算做埋會員
都要好似新玩家咁買產包
你話你會俾硬,咁係因為你本身係忠實fans
但單從gamer角度嚟睇
呢種收費手法,確實係有問題
個d時裝坐騎又唔係一定要
黑沙你又唔提人d商城時裝寵物有功能,eso冇特效都講到必要咁

魔獸180天會費都5舊水,一年成千蚊
咁對比返同樣級數嘅eso,一年一個大dlc+中型有地圖dlc 6舊水你點睇
咁佢出新dlc的確係多好多野玩你係在意465個價錢好似唔抵姐,另外買會員不如課皇冠買dlc 好過
對我黎講收費手法最重要係我會唔會員,買唔買都唔會太影響我打交/生活/做任

同埋如果你話比game 錢換點,咁eso都有啦,早兩個星期先同巴打用廿萬換左件時裝
黑沙商城時裝寵物
你唔買唔用,最多只係冇相關buff
唔會話你唔俾錢就lock起啲content
但從整game嘅角度
地圖再大,都只係一堆不斷重複嘅材質
eso容量大,係因為配音
每句對白都佔一個音效檔案
texture其實佔好少
我個人就唔推崇不斷供錢玩game
如果你覺得魔獸嗰種一年成千蚊
嘅收費方式係可以接受
咁只能夠講我睇法同你唔同

我係唔支持要會員再俾錢去unlock新內容
因為個會員本身已經俾咗月費
你話你唔做會員
但唔代表佢呢種手法唔存在
就好似冇人犯法,但唔代表條法例係啱
我係唔支持縱容惡劣手法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞