點解香港網絡文化好似完全製造唔到任何新meme出嚟

158 回覆
29 Like 287 Dislike
你有冇問題呀
點解cap圖唔算meme?
咁中國d梗圖表情包又算唔算?
幹3小 你有聽過taiwan no. 1嗎?
一個精致小小自己煮嘅晚餐同急凍麥樂雞嘅分別
一個係dinne 一個速食 junk food嚟
改歌本身係二次創作 但meme係創作中嘅碎片 但決不是針對創作本身去二創 創作係full story line 一定要順序去read

meme只攞左能夠call back 某d情感記憶或者符號嘅元素去互相拼合
deja vu呢類聲音meme 本身左cut右cut冼低改變放向都得
理論上係網絡文化中嘅蒙太奇

香港個隻改歌本身係有方向地講故仔
份詞嘅意思係original (好似宋詞咁跟詞牌填詞
改歌同改圖個性質其實分別唔少
食飽飯無屎屙
先有動力去諗野架
日日ot有撚咩
潮文本身要有format嘅文字帶點滑稽先得 因航勉強係
近年嘅人多數係柒但柒得嚟唔夠滑稽
我覺得 我係一個壞左既人已經算係MEME 最少係好多人都會講既野

傳唔出外國有咩所謂 香港獨有既都唔錯呀
基礎係 人嘅反應表達yes no question 呢個simple message
一開始偉論介意simple 就難以用memes
meme係有rules可循
好多時係陣義過高技術上跟唔到
沒有內地人 走難黎香港 邊有今日香港
9gag 嗰啲normie memes 就死埋一二邊啦
因為好多新會然
鄭子誠果幅gif算唔算
因為作者發佈出黎, D 淨係識屌做得唔好
靠內地同胞
🤡🌎
係香港加句「返工,不了」玩左2年
9gag都拎出嚟講
真係fucking normies
以前舊登大撚把

公屋雞脾
其實唔難
𤌴神
賭撚
萬能key
十連 接龍
賭j
08小隊
走數

全部都可以叫做memes
因為港豬的基因比較差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞