點解香港網絡文化好似完全製造唔到任何新meme出嚟

158 回覆
29 Like 287 Dislike
9gag咪又係抄
香港網絡文化要復興一定係靠圖歌片等係youtube復興先多D機會
(又同香港人網絡流量有D關系 自從香港網絡流量流向facebook 主流網絡形態就畀facebook主導晒 佢改下演算法就改晒成個香港主流網絡生態 (鼓勵content farm 偷片呃 reach
基本上係可以見到facebook之下咩語文都係差唔多生態 (只係人地外國用下twitter ig youtube snapchat steam twitch)不斷持續競爭先保持到大致生態多樣性

另外又唔好咁自大 話晒少眾就即係未必留意到 等我地留意到又可能係食幾十手飯
成個香港有幾多真係會創作?最少改良下都好
叫香港唔好睇 TVB 唔用 windows 佢地只會屌黎屌去
兒登講創造能力比起高登可以話係零
看圖作文唔係冇
好似Pop Team epic就有人本土化配啲港式句子
其實任何嘢都可以係meme
https://youtu.be/waEC-8GFTP4

好似呢種其實幾易整,香港都有類似

可能你覺得係抄,係柒,係尷尬
但至少有人試下吖
到你老母位
me me
互為表裏嘅野冇咩好屌
自主創作萎縮 生產佔有率去番晒傳統媒體工業度 換皮唔換骨肉 底子都係舊個套
咩see see tvb 見到唔開胃 後面無非英皇幾大娛樂公司 由上至下都想殺雞取卵
創作紅人唔珍惜自己嘅創作工具 少有起色急於變賣(賣左又要唔畀人知你賣野
或者驚畀人抄 於是有價就放 但求收番多少
娛樂公司急於收割 殺雞取卵放番自己玩
慣D生產方式落去

少有新形式未成勢就賣 一邊收錢走人 一邊消滅競爭者 最大損失係受眾
咁上下多人follow就轉手 再唔係就本身都係商業勢

好似D台仔facebook page 幾千新台幣就引到幾十萬follower嘅版主賣page
就係話香港出名嘅都係抄翻黎

都關語言事嘅 上面啲人講北歐出過Lazytown嘅Meme 但係Lazytown係個教英文嘅節目 外國啲Meme全部英文
香港話就話英文係法定語言 行出街10個入面都唔知有無4個講得流暢 高登出啲嘢全部廣東話 出咗香港 最多咪得澳門人睇 撚會出到去咩
Meme唔係sarcastic 㗎咩
是咁的頂籠係潮語唔係meme呀
香港做乜都係柒

收擋啦

牛逼 skrskr 老司機 666
好尷尬
「我全都要」算唔算?
全部鬼佬 英文 開hk咩事
得罪講句大部份出到台灣出到大陸
極少量機會出到日本
(持續性出到台灣就好好 持續性出到日本就望見家鄉了
meme 係更廣義嘅概念 一把聲 一個動作都可以係memes

香港d圖 全部粗口 屌你老母 撚 閪 鳩
我都有follow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞