點解香港網絡文化好似完全製造唔到任何新meme出嚟

158 回覆
29 Like 287 Dislike
李氏力場係咪meme
樓豬有無諗過無既原因係因為你口中既meme格式唔適合香港? 點解一定要求香港有meme 誕生, 更何況要複製外國style既meme我直接上reddit睇唔好?
召喚波波
個個好似淘金咁考古 結果就得D電影cap圖
個市渴到網媒電台電視一齊搶飯食根本有病
最普通攞人地on9片tune 聲mix歌都唔見有
係食現成就手嘅野
以前高登起碼有下改歌同高汁創意 post, child登咁多小朋友同 mk仔點識呢D野
其實memes個運作方式唔鼓勵memes主角長篇大論咁去加料 又係容易令個memes失去活性
以前好多潮文廣泛流傳
依家無乜新既潮文
9gag?
on9
淨係潮文都已經一大條list啦
唔係整幅圖加句句子就叫好meme
外國好多meme轉返做中文只會顯得尷尬
呢D比較似日式嘅梗
D搞笑藝人花心機去諗梗嚟引人笑
但個梗本身唔係任何人都可以加料演繹
梗會停留番係梗本來嘅意思 同埋甚少混用

留意下日本主流同次文化可以容易D理解香港網絡文化出左咩問題 日本係主流同次文化分層幾清楚

08年咁上下開始太過追求推上報影響社會
變左次文化走出去主流文化之後
意外地反而被主流消滅左 連網絡陣地都畀主流侵蝕埋

相反歐美之前係次文化地盤youtube等流向主流
(新app新平台好似新生國家咁有新文化同新嘅交流語言)
而依家又面臨緊走向主流反被主流侵蝕嘅地步
陳寶珊
因為香港人本身都唔鐘意香港
香港人娛樂, 過度崇拜外國文化
fb防止青少年被殺協會有好多好到位既meme
大陸啲Meme都會俾人擺上Reddit 反而香港無人講 香港淨係出過9GAG養住班偷圖狗
屌你成日話人話你啲野尷尬
咁你啲野真係唔好笑丫嘛
格硬笑就出到meme咩屌
拍埋日本nico個D睇真係冇得唔感概
主流-出版媒體商業創作-網絡 本身個區隔都幾明顯
不了算唔算
Me你老母
meme從來都冇定義要簡單方便比人改
reddit大把一大段文既copy paste meme
阿源/潮文/近排既壞左既人呢d都一樣可以係meme
呢個係其中一樣香港meme難產生,或難傳出去既原因
以前高登大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞