點解香港網絡文化好似完全製造唔到任何新meme出嚟

158 回覆
29 Like 287 Dislike
Skr係內地
香港d圖 d對白咪又係粗口圖

好撚好笑阿屌你老味
屌撚死你個on9仔
打撚死你
其實香港網絡文化起步都算早 只係2012打後youtuber開始冒起嘅時候 高登文化開始失速 冇捉實youtuber個風潮 反而習慣左facebook 睇片睇文嘅生態 將forum同出片嘅渠道限制左
之後多得鷹蝗鯨蟑呢D人將
將次文化陰D陰Dzip走左出主流 娛樂公司食n手飯 網絡觀眾就食n+1手

日本 nico - 2007
中國acfun bili - 2008左右
個陣高登玩改圖已經唔短時日 又唔係冇改歌唱歌
講起同八達通有D似 又係開頭領先中途失速 又得益於市場後知後覺都冇所謂
我想講,成個9gag 其實係香港制造。無佢你邊有meme?
Soca blyat 破音蘇聯歌 算唔算?
圖片加文字係 片都係 動作都係 就算抖音都係( 不過係on9 方面 同冇咩meaning)
一切用思想碎片拼接嚟表達新內容嘅廣義上大概都係meme

btw 玩meme通常好少介意人偷片 因為根本冇咩人care個出處作者邊位 比較似公共資產 始終係for fun
同創作完想受人欣賞知道並自己係作者嘅心態上有分別 魚與熊掌
(至於咩黃手套呢D其實好有以前高登feel follower以外嘅公眾pov睇落有D尷尬)
個個淨係睇,唔去創作
然後個socall創作門檻又偏高 一定要有story 就算近嘅日本台灣 大陸個人勢都唔興改歌
佢哋習慣直接將素材montage埋一齊 所以流通量更新速度快好多

改歌改圖甚至製作係偏商業勢 或者本身有高創作技術嘅人先會做

建議參考埋nico D梗係點運作 (UC 團長 新寶島etc)
巴斯最早好似係外國用先
解救方法又係行番舊路
將歐美日本嘅成品引入香港
帶番起個口味先
上面d人Meme = 圖加字都講得出
Ricardo呢個meme已經證明唔係啦
你get錯咗我嘅意思
meme唔係一定要「外國」形式,香港其實自己都有過唔少meme:曾幾何時嘅潮文咪就係copypasta形式,有人會照cop,有人會因應情況改編
我嘅疑問係點解近年呢種創作越見越少
潮文係meme呀
大家get錯咗我嘅意思
我意思係點解就算香港多見嘅meme形式(例如潮文)近年嘅新生率低咗咁多

其實單係Drake Hotline Bling MV 呢兩幅圖都有排玩
要返工不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞