點解香港網絡文化好似完全製造唔到任何新meme出嚟

158 回覆
29 Like 287 Dislike
首先釐清,講緊嘅meme係指一個網絡文化unit,唔係一幅圖咁簡單
香港網絡文化嚟講,「是咁的」係一個meme,但係一個用「是咁的」做開頭嘅故事就唔係
講返正題
香港就算有都係頂龍幾句潮語,或者用其他地區嘅meme格式加新嘅內容入去
但係好難爆一個真係新嘅meme格式出嚟
芬蘭就算人口細過香港都有爆過Spurdo Spärde同埋Gondola兩個衝出國際嘅新meme
而且近年可以話係冇新野出,之前七八年都仲可以話有original content
究竟發生咗咩事
因為打嘅所有野出嚟都只會比人笑柒
一係就tldr, 一係就話人雞

你咁講橙褲巴打, 棋靈王都可以係meme啦
冇imageboard文化。唔好講圖,正常新聞貼條都好似好難委OP噉。
之前有人講過當高登文化變做主流,已經失去咗活力,全部都係抄冷飯 同埋自從支那限韓,支那微博、we7、抖音文化變得強勢,而香港同支那嘅交流日益頻繁。我諗出街問而家嘅中學生一啲高登潮語,有好多都唔識喇
耆齡王
同埋出親有價值嘅po都比01嗰啲抄狗抄
本身創作開班人都冇心機啦
乜都話尷尬 成個網絡環境完全唔鼓勵創作
因爲連登仔係少數
而且大部分連登仔剩係睇J圖post同韓狗post
是咁的都叫 meme ?
我全都要, 巴斯光年全部都係雞, 呢啲算唔算
我覺得係掉轉,發覺好多網民熱話係啲網媒/免費報紙自己上嚟作po再登出嚟,但佢地諗嚟諗去都係抄返以前啲高登po,啲人都睇到麻木哂,唔覺得過癮
晴報番工台
即刻駁嘴算唔算
可以係一個 meme format 嘅
波台不斷努力但係班on9仔00後睇唔明
如果用整個「是咁的」黎講
係將「是這樣的」同「係咁既」既合併
香港人本身就好鍾意將唔同語言合併黎用,好似「食左lunch未」
「是咁的」都係呢種文化既結果之一
鮑姐
之前講過類似嘅野
要怪就怪連狗連尼住
其實係各方心態唔正確
網絡創作本來就係for fun 唔expect一定有回響同咩利益回報嘅 就算有利益都係fun行頭
有人抄本來就代表有人傳閱 本身係好事嚟
只係幾年嚟睇唔過眼明明for fun嘅創作畀班抄料垃圾攞嚟 賺流量抄料當寫稿
任何元素掉出嚟之後係形成trend 之前就畀笑柒stop鳩住 再唔係就畀垃圾網媒極速消費

好似個content bread 一入焗爐唔夠十秒就攞左未試食未改良就出街賣 然後次次都畀人話難食
久而久之冇人猜粉整包 但個content farm
就更加渴市消費事件

一邊心淡一邊仆街就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞