點解香港網絡文化好似完全製造唔到任何新meme出嚟

158 回覆
29 Like 287 Dislike
仲有豹頭全部都要都算
(但係台灣大陸先紅)
成個香港網絡文化喺新自由主義嘅大環境下,變成用嚟散佈族群仇恨、矛盾嘅工具。

諗起都覺得奇怪,但又唔意外。
meme其實就係一段訊息嘅phrase
(文字上嘅phrase 某D反應 even係受驚怪叫)
切出嚟用
本身memes就係一D"語言" 因為所有人都get到個meaning 所以就替代左部份語言嘅功能 只係傳播上係因趣味性而流傳

明白左呢點先明點解香港生唔到咩memes
有咩所謂?
其實被傳媒/大衆「消費」咗啲for fun原創唔係香港獨有,互聯網文化世界各地普及都係一樣出現同樣情況,"normie-isation"
香港比較難對衝我覺得係因爲你提過嘅「乜都屌咗先」文化,再加上跟風文化高過individualism,所以小衆奇怪嘅新若比較難突出
是咁的當然算meme 只係香港好多人鐘意以扮知識豐富自居 所以作野喜好長文
長文一來tldr 二來長文功能性上係將思想大幅地展開 同meme嘅本質背道而馳
(meme 生態係將大量聯想剪接落一個簡單message(圖/短語/符號) 所有meme就係從中反覆生長 一個meme背後僭建出大量message嘅生態 而冇人用個meme 個meme就隨之消亡
跟風文化亦係原因 如果一個meme包含所有message即係冇message
係咪都跟風就係單純破壞語感嘅無意義覆讀 (memes都講語感
宜家個創意台得返d小學雞玩d乜鳩iq題 哂氣啦
最大缺點都係臨摹人地既作品,欠缺由0到1既創新,呢個同社會整體氛圍相關,大家都係機械人,又點會有獨特大腦去構思呢?

近年所謂創新,有幾多係抄人既?

以前都話有腦魔、斜恩、改圖系列去玩
又或者頭文字D、「我佛你」呢堆都係已創作,再被挖掘既meme
好似 old news is so exciting 呢 D 其實係話人 D 資料太過時
「是咁的」係連接詞或引言之類既詞語,唔存在都唔會影響句子,又冇偈後成份
好多人講都只係某個人講開,之後有班人跟住講,咁形成既唔係新 meme 只係顯示好多人跟風
而且「是咁的」第一時會聯想到某個人或某班人,而唔係一種文化
如果講香港網絡文化, 已經係一個 meme 或文化
壞野第一時間,唔係自己查資料自救,而係搵人救自己,或比錢買件新
係一個淨係識等人救既空間,冇可能有創意
自救本身就係要有創意先做到
乜撚野叫meme 用返香港講法好嗎?
以前高登有不同年齡層
創作力同觀眾面都廣d
連登只係同溫層
因為香港網絡文化習慣左cap圖而唔係看圖作文

潮文, 潮語, 呢啲已經可以係meme啦
例如最近許志安個句 「我係一個壞咗嘅人」就係
之後甚至成為一種格式, 大把創作出咗嚟
前一排嘅「任何仁」, 都係一種meme
睇嘢睇闊啲啦
同師奶睇電視一樣,只會屌人 D 太難明,唔諗下要提升自己
出到去冇人識meme乜春
你係白飯我係叉燒
你係牙刷我係牙膏

HEHE

——
鄭子誠嗰個算唔算
叫做有個格式
遠嘅唔講
近嘅我覺得行規行內人都算係種meme
add oil算唔算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞