【派錢4千】職津處請唔夠合約工 多人難抵「捽數」 劈炮

743 回覆
604 Like 7 Dislike
做 IT 就知,好多 user 係犯賤
本來成個問題好簡單
就係 collect data 咁
然後班 user 又要諗埋諗埋好多唔等洗既 feature
好多 edge case 可能成億份之一機會咁,果 d offline / manual solve 咪算囉
攪攪下人地緊係報個 man day 好大啦
之後又要唱話點解要咁多個 man day
結果咪由幾百萬份有幾個要 manual 處理,變到宜家全部都係 manual
又遲多幾年
合約工:we can survive
所以你就明依家政府班高層係幾撚垃圾
temp都有report?
請應屆 DSE仔,成幾萬人同你政府做,一個月搞惦啦,死蠢政府
佢份表都係得幾樣嘢要填,都唔知搞網上申請有幾複雜
啲form份份一樣
OCR咪得
手寫板都快過佢啦
就係想你班人嫌麻煩唔去拎
仆街都狗衝去拎喇
低估左香港人對錢既慾望
一萬五千億你咁樣用 不如益返香港人
未拎既快去填表喇
唔識打隻字都要比人屌
一撚定全撚部字都識打咩
成班酸民
舊時果班唔識電腦唔識英文
入左去做宜家坐緊房逗4,5皮一個月
head住你班新仔
就係合約先捽到數
長工大帝點捽呀

不過呢份合約工無前途
邊有人會想跑數
Google form 都得啦
鬥氣,唔想認同薯片曾嘅能力同效率
份表好多嘢入咩...
呢個流程衰L咗,冇人出來認,如果個流程好L成功,我相信一定大L把人出來企出來認叻,巴支巴閉,唱哂口號!!!!
700個合約工一齊做咁個office咪好大, 租晒幾層做office 都唔知夠唔夠,
咁多人迫埋一齊都唔知點搞,想像到好混亂
明知全港幾百萬人申請咁大訊息量就同銀行合作分擔工作量啦,分明政府唔想派但又要做比人睇,咁樣除了增加就業都無咩好處
Cc台又嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞