[淡水] LIHKG水族討論 - 鱗孩守護者

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
A魚

B魚

兩條魚都係生白點

好似是
同埋爛鰭爛尾會唔會傳染
之前有一條魚爛尾
到現再成成再半缸魚
同埋爛鰭爛尾會唔會傳染
之前有一條魚爛尾
到現再成半缸魚爛鰭爛尾
有個養左4年既36寸草缸 曾經養到百幾隻極火蝦
比老豆9加左d米奇就收哂皮
之後一直頹養
諗著過一排翻缸 淘左大陸開缸五寶 基肥 千尋燈 諗著泥都係用ada
石木草有冇巴打去過福田花卉世界買
同埋爛鰭爛尾會唔會傳染
之前有一條魚爛尾
到現再成半缸魚爛鰭爛尾

或者咁講
可能係環境導致
之後一直頹養
諗著過一排翻缸 淘左大陸開缸五寶 基肥 千尋燈 諗著泥都係用ada

不如上埋廣州啦
聽講再平啲
一路想12吋 換大d....想問ADA呢隻缸,
同我係卡奇睇既 普通水晶缸 邊一隻靚d...

因為冇咩機會見到ADA缸放係度比較

HKD$650.00
ADA 超白玻璃魚缸45x27x30cm

HKD$650.00

一定係ada
個貼紙都值唔少錢
之後一直頹養

百幾隻

請問我成日蝦脫唔到頭個殼而死,下身脫左
會有咩原因
之後一直頹養

百幾隻

請問我成日蝦脫唔到頭個殼而死,下身脫左
會有咩原因

以前淘左50隻極火蝦 2蚊隻 之後生到成缸都係
脫壳死 上網睇係話硬度影響脫壳速度 有冇巴打解答
我啲工具魚蝦蟹死晒

金青苔小精靈大和黃金背

但係一條紅蓮燈都冇事

HKD$650.00

Ada 個logo 靚d 魚缸落水難換,一步到位好d
有冇水草巴打,最近整左石景,用左10磅青龍石,30cm 缸仔,搞到ph gh kh 都好高
同埋爛鰭爛尾會唔會傳染
之前有一條魚爛尾
到現再成半缸魚爛鰭爛尾

或者咁講
可能係環境導致

唔該巴打
成三個星期無換水
去換水同吸水先
同埋爛鰭爛尾會唔會傳染
之前有一條魚爛尾
到現再成半缸魚爛鰭爛尾

或者咁講
可能係環境導致

唔該巴打
成三個星期無換水
去換水同吸屎先

HKD$650.00

姐係都係買牌子....香港有咩鋪頭買 ADA 野好介紹....

HKD$650.00

姐係都係買牌子....香港有咩鋪頭買 ADA 野好介紹....

魚佬? 應該都係公價
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
有咩原因缸水會keep住咁酸?
D魚唔係好游棵葉算幾靚

HKD$650.00

魚佬? 應該都係公價

我上過個online shop 點解有啲同樣係ADA個size差唔多但貴勁多?超白同水晶有咩分別?
除左牌子外有咩分別?
一個好既魚缸要有咩條件同影響?

我想學習成為鱗孩守護者
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
D魚唔係好游棵葉算幾靚

大家都係水喉水我ph7
d水晶蝦好驚死
lm, 有冇人一樣係短鯛愛好者
lm, 有冇人一樣係短鯛愛好者

養緊荷蘭鳳凰

HKD$650.00

魚佬? 應該都係公價

我上過個online shop 點解有啲同樣係ADA個size差唔多但貴勁多?超白同水晶有咩分別?
除左牌子外有咩分別?
一個好既魚缸要有咩條件同影響?

我想學習成為鱗孩守護者

有錢留返黎買好啲嘅生物環好過啦
乜鳩水晶玻璃超白痴玻璃
除左條玻璃邊係白色之外
肉眼睇落同普通玻璃根本唔會睇得出分別
何況香港人視力本身都差
只係用精密儀器量度先有分別

通常想炫富先買ADA水晶缸
或者比人氹鳩左買大陸廠水晶缸
因為呢啲缸利潤高啲
舖頭老閪都叫你買
另外呢啲玻璃硬度較低
所以易花

講實際嘅話一定唔會喺個玻璃缸到投資咁多
養魚最緊要嘅器材係過濾系統
生物環買靚啲好過
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
D魚唔係好游棵葉算幾靚

會令水變酸嘅因素:
泥/木/草泥丸/欖仁葉/耐無換水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞