[淡水] LIHKG水族討論 - 鱗孩守護者

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
有咩原因缸水會keep住咁酸?
D魚唔係好游棵葉算幾靚

會令水變酸嘅因素:
泥/木/草泥丸/欖仁葉/耐無換水

冇泥得藻球同呢棵葉連木
一星期換一次水
一路想12吋 換大d....想問ADA呢隻缸,
同我係卡奇睇既 普通水晶缸 邊一隻靚d...

因為冇咩機會見到ADA缸放係度比較

HKD$650.00
ADA 超白玻璃魚缸45x27x30cm

Ada 個logo 靚d 魚缸落水難換,一步到位好d

姐係都係買牌子....香港有咩鋪頭買 ADA 野好介紹....

魚佬? 應該都係公價

我上過個online shop 點解有啲同樣係ADA個size差唔多但貴勁多?超白同水晶有咩分別?
除左牌子外有咩分別?
一個好既魚缸要有咩條件同影響?

我想學習成為鱗孩守護者

有錢留返黎買好啲嘅生物環好過啦
乜鳩水晶玻璃超白痴玻璃
除左條玻璃邊係白色之外
肉眼睇落同普通玻璃根本唔會睇得出分別
何況香港人視力本身都差
只係用精密儀器量度先有分別

通常想炫富先買ADA水晶缸
或者比人氹鳩左買大陸廠水晶缸
因為呢啲缸利潤高啲
舖頭老閪都叫你買
另外呢啲玻璃硬度較低
所以易花

講實際嘅話一定唔會喺個玻璃缸到投資咁多
養魚最緊要嘅器材係過濾系統
生物環買靚啲好過

水族巴打有無咩好過濾同生物環牌子推介?
我依家用緊個Aquaclear掛濾同MA生物環,過多排搬屋打算重新開多個大缸
追左禁耐post 我只知道水草燈用千尋

另外前幾晚行經魚街順便去睇下魚仔,我見到好多魚店既鱗小孩都唔郁沉左係到
佢地係咪有病?暫時性定係已經....
點解仲可以放出來賣?
如果買魚有咩注意?
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
D魚唔係好游棵葉算幾靚

會令水變酸嘅因素:

冇泥得藻球同呢棵葉連木
一星期換一次水

九成ph錶壞左
唔洗理佢

水族巴打有無咩好過濾同生物環牌子推介?
我依家用緊個Aquaclear掛濾同MA生物環,過多排搬屋打算重新開多個大缸
追左禁耐post 我只知道水草燈用千尋

另外前幾晚行經魚街順便去睇下魚仔,我見到好多魚店既鱗小孩都唔郁沉左係到
佢地係咪有病?暫時性定係已經....
點解仲可以放出來賣?
如果買魚有咩注意?

想好啲可以到時大缸用濾桶
衣家濾桶都無乜好選擇
有錢用Eheim,無錢用Atman

生物環嘅話
貴價就PowerHouse
中價就Sera
平價就Mr.Aqua、行家首選

香港魚舖好多都係垃圾
包括樓上舖、網店
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
D魚唔係好游棵葉算幾靚

會令水變酸嘅因素:

冇泥得藻球同呢棵葉連木
一星期換一次水

九成ph錶壞左
唔洗理佢

我用呢個

HKD$650.00

Ada 個logo 靚d 魚缸落水難換,一步到位好d

姐係都係買牌子....香港有咩鋪頭買 ADA 野好介紹....

魚佬? 應該都係公價

我上過個online shop 點解有啲同樣係ADA個size差唔多但貴勁多?超白同水晶有咩分別?
除左牌子外有咩分別?
一個好既魚缸要有咩條件同影響?

我想學習成為鱗孩守護者

有錢留返黎買好啲嘅生物環好過啦
乜鳩水晶玻璃超白痴玻璃
除左條玻璃邊係白色之外
肉眼睇落同普通玻璃根本唔會睇得出分別
何況香港人視力本身都差
只係用精密儀器量度先有分別

通常想炫富先買ADA水晶缸
或者比人氹鳩左買大陸廠水晶缸
因為呢啲缸利潤高啲
舖頭老閪都叫你買
另外呢啲玻璃硬度較低
所以易花

講實際嘅話一定唔會喺個玻璃缸到投資咁多
養魚最緊要嘅器材係過濾系統
生物環買靚啲好過

我一開始養魚養蝦都係用k牌玻璃缸,後來先轉Ada 缸,個人覺得係有分別既,值唔值都睇你點睇,k牌80$,Ada 要成500$ 。養水族都係為觀賞姐,偏偏個缸就最影響觀賞,我會買水晶缸
生物環我用過ph 同 ma, 如果唔係超養或者養d對水質高要求既生物, 養下魚仔咁,ma 夠用啦
缸水每星期換三分一
換極都係ph 5.0
驗過水喉水ph係正常
D魚唔係好游棵葉算幾靚

會令水變酸嘅因素:

冇泥得藻球同呢棵葉連木
一星期換一次水

九成ph錶壞左
唔洗理佢

我用呢個

可能受潮姐
養魚唔洗理咁多
lm, 有冇人一樣係短鯛愛好者

養緊荷蘭鳳凰

d人話荷蘭鳳凰一散就停唔到手,我養龍紋養左半年都散唔成
今個月應該轉到新缸 ,六間的卜口
今個月應該轉到新缸 ,六間的卜口

六間的話缸背用咩色好 ,依家用黑底覺得麻麻

HKD$650.00

今時今日仲買ada傻的嗎,俾咁多錢買made in china,佢間代工廠自己出嘅平好多,d錢真係純粹用黎買張ada貼紙

養緊荷蘭鳳凰

我連咩係散都唔識
超級新手

養緊荷蘭鳳凰

我連咩係散都唔識
超級新手

產卵

養緊荷蘭鳳凰

我連咩係散都唔識
超級新手

產卵

我d荷蘭鳳凰未散過

養緊荷蘭鳳凰

我連咩係散都唔識
超級新手

產卵

我d荷蘭鳳凰未散過

會唔會可能唔係一公一乸

養緊荷蘭鳳凰

我連咩係散都唔識
超級新手

產卵

我d荷蘭鳳凰未散過

會唔會可能唔係一公一乸

我都懷疑咗好耐
都好嘅三條都未養得掂點養一兜
好不安
今日返香港見到條自閉印第安短鯛乸餓死
被條小猴飛狐食淨排骨
緊住平時有兩條活躍阿卡西短鯛做左失蹤人口

印第安短鯛係咪生虫唔食野
阿卡西係咪就快做爸爸媽媽
點解巴打D魚仔可以生BB咁西利既?
https://t.me/a0624700
巴打 加我入group可以嗎

養緊荷蘭鳳凰

我連咩係散都唔識
超級新手

產卵

我d荷蘭鳳凰未散過

會唔會可能唔係一公一乸

我都懷疑咗好耐

如果有三條,你見到兩條成日一齊,同埋排走另一條,就應該係一公一乸加配對好,到時就要抽走孤獨個條,唔係會打死
但配對好難

我連咩係散都唔識
超級新手

產卵

我d荷蘭鳳凰未散過

會唔會可能唔係一公一乸

我都懷疑咗好耐

如果有三條,你見到兩條成日一齊,同埋排走另一條,就應該係一公一乸加配對好,到時就要抽走孤獨個條,唔係會打死
但配對好難

啱啱死咗一條
留意下先
個缸養乜死乜

全部蝦同工作魚都過唔到一日
但係觀賞魚冇事
個缸養乜死乜

但係觀賞魚冇事

開缸幾耐啊?
,有冇落菌水?
有冇測試過水質?
個缸養乜死乜

但係觀賞魚冇事

開缸幾耐啊?
,有冇落菌水?
有冇測試過水質?

好耐啦
死係呢一個月既事

冇測過 點測
個缸養乜死乜

但係觀賞魚冇事

開缸幾耐啊?
,有冇落菌水?
有冇測試過水質?

好耐啦
死係呢一個月既事

冇測過 點測

tds
ph
gh
kh
no2
no3
用測試劑,貼個缸出來睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞