[淡水] LIHKG水族討論 - 鱗孩守護者

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
小精靈死左

曼德拉死左

上次白晒果條
有隻抱蛋嘅蝦媽咪生左蝦仔,白色一粒粒,唔知會唔會比過濾吸走
仲有一隻抱緊蛋,唔知會點
有隻抱蛋嘅蝦媽咪生左蝦仔,白色一粒粒,唔知會唔會比過濾吸走
仲有一隻抱緊蛋,唔知會點

買個不銹鋼花籃/花籃綿套
小精靈死左

曼德拉死左

上次白晒果條

屢敗屢戰
有無巴打知道香港邊到有收集豐年蝦bb既濾網賣?最好係實體店,屋企個地址唔方便郵寄
搵唔到月光鼠
買左幾條綠燈
有無巴打知道香港邊到有收集豐年蝦bb既濾網賣?最好係實體店,屋企個地址唔方便郵寄

天河
搵唔到月光鼠
買左幾條綠燈

最近好似無
月光鼠唔知點解好似少左出口
搵唔到月光鼠
買左幾條綠燈

最近好似無
月光鼠唔知點解好似少左出口

咁養紅鼻
大獲,缸蝦死左兩隻,一隻細,之後換水死多隻大,兩隻都有大黑斑
觀察緊其他蝦都冇黑斑,新蝦bb都好健康咁搵食
希望唔係咩大疫
大獲,缸蝦死左兩隻,一隻細,之後換水死多隻大,兩隻都有大黑斑
希望唔係咩大疫

你谷歌下:蝦 黑班病
睇下似唔似
希望唔係咩大疫

睇下似唔似

似呀, 死左個兩隻半個身都黑左, d腳斷晒 . 所以我先至換水, 點知連隻大嘅都伏法身亡
暫時睇唔到其他有黑斑, 希望佢地捱得過
希望唔係咩大疫

睇下似唔似

似呀, 死左個兩隻半個身都黑左, d腳斷晒 . 所以我先至換水, 點知連隻大嘅都伏法身亡
暫時睇唔到其他有黑斑, 希望佢地捱得過

觀察左兩日原來仲有兩隻有黑斑。但換左兩次水長開燈,暫時都冇死蝦,仲見到有4隻幾大隻嘅透明蝦b同埋起馬十隻好細粒周圍飛嘅蝦毛
完左一疫今日又發現第二疫,屌你有隻螺係個缸入面,即刻夾走佢,屌你唔好生到成缸都係呀

觀察左兩日原來仲有兩隻有黑斑。但換左兩次水長開燈,暫時都冇死蝦,仲見到有4隻幾大隻嘅透明蝦b同埋起馬十隻好細粒周圍飛嘅蝦毛
完左一疫今日又發現第二疫,屌你有隻螺係個缸入面,即刻夾走佢,屌你唔好生到成缸都係呀

黑斑病好似好易傳染
螺同蝸牛嗰啲又好易生到一缸都係
雙拼
買咗兩隻小猴飛狐都唔食黑毛藻日日係度瞓
同問 咩燈啱種迷矮 都冇泡泡噴出黎
買咗兩隻小猴飛狐都唔食黑毛藻日日係度瞓

餓佢幾日啦呢啲畜牲

夠光就得
另外要夠多CO2
水溫唔高

夠光就得
另外要夠多CO2
水溫唔高

應該係唔夠光 所以問咩燈 得呢個原因
金魚爛尾可以點
之前死咗一條但係我都有用藥,而家大缸有兩條魚已經有爛尾情況,魚尾邊位有白白地。
而家用咗兩日魚快治滴落缸同教咗水溫30度,但係情況都差唔多,我仲可以做啲咩,我唔想佢地死

夠光就得
另外要夠多CO2
水溫唔高

應該係唔夠光 所以問咩燈 得呢個原因

咩燈都可以夠光架喎
用千尋啦平平地抵玩
金魚爛尾可以點
之前死咗一條但係我都有用藥,而家大缸有兩條魚已經有爛尾情況,魚尾邊位有白白地。
而家用咗兩日魚快治滴落缸同教咗水溫30度,但係情況都差唔多,我仲可以做啲咩,我唔想佢地死

大量換水
上野黃粉(每100升水半包)+粗鹽(每100升水300克)

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下
金魚爛尾可以點

大量換水
上野黃粉(每100升水半包)+粗鹽(每100升水300克)

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

我反省緊嫁啦 , 唔該巴打
另外想問下係咪要每日大量換水然後再加黃粉同粗鹽?
如果想養啲個頭好大嘅金魚,想養兩條,個缸最少要幾大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞