[淡水] LIHKG水族討論 - 鱗孩守護者

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
少年水族師
想問下條雨淋管點樣放好 要咩角度

沒有錯誤的角度
只有正確的效果

點樣先正確 大師
而家平放係水下面少少啲水流又唔算好勁

要視乎情況而定,睇你想有咩效果,例如:
如果想增氧就貼近水面甚至高過水面
如果想水流慢就貼住咁射向後面玻璃
如果想缸底水流快啲就射向下
如果唔想流失二氧化碳就同水面有啲距離

唔該晒大師
網上真係好多錯誤資訊
過時嘅資料同埋講到似層層嘅幾十後偽科學
特別係愈入門嘅知識就愈多錯漏
反而較專門嘅文章會比較好
大家真係要小心
大師
叫我水族師
新手開左17寸缸大約2個月
魚街買左藍色膠珠粒做底,養緊孔雀x10,鼠魚x1
而家想混養其他魚
原本覺得Q版金鳳凰同紅白劍幾靚
但上網search過呢2種都唔適合同孔雀混

除左米奇仲有咩選擇?

兩樣都得

但係上網睇又話呢2種魚都有強烈地盤意思 會打孔雀既?特別係紅白劍
新手留名
唔玩CO2 但養左D 草 一間UP 相大家討論下
網上真係好多錯誤資訊
過時嘅資料同埋講到似層層嘅幾十後偽科學
特別係愈入門嘅知識就愈多錯漏
反而較專門嘅文章會比較好
大家真係要小心

當初就係亂禁信網上啲濕鳩文整死哂啲魚仔
呢個新手學整 所以整得好柒下
同埋有少少問題想問下大家
先來全景

大細就 3長*1闊 *2高 (ft)
我冇玩CO2 所以主要養D 唔多洗CO2都養到的草
大約養左90條新燈同紅蓮燈 同2條飛狐用來食青苔

另外屎忽痕 之前買左隻撚屌蚌 走來走去 番起我堆泥同草

另外買左消化細菌 2個星期就會落10ML
依家養左2個月多少少 未換過水 缸水聞落都完全冇腥味

以下有少少問題想問下
1.我係金魚街買左呢D 爬地錢草啦 D職員同我講佢地會慢慢滿個前景 同唔洗CO2
但養左咁耐都係咁 枯枯地 冇咩點發開來生 想問問題出係邊

2.有冇D咩前景草可以整到一片草地咁? 而又唔洗co2
3. 初初養左1X 隻櫻花蝦(職員話呢D最易養同最平) , 養落一個月完全冇問題 。之後加多10隻蜜蜂蝦 。 一個星期都冇咩野。但之後D蝦 全部哩係 近水面位置 既過濾器後面。(全景圖右上個位)
再慢慢一隻隻咁死左 初時仲有屍體 之後慢慢連屍都冇撚埋
知唔知出左咩問題? 到依家都唔敢養番
4.2條飛狐最近瘦瘦地 係咪唔夠青苔佢食 就是比D 沉水糧佢地??(我都冇咩點擦青苔
5. 洗唔洗換下水??

求各高手幫手解答
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20170423/503077

【Google大神有伏】主人誤信網上資訊害死寵物 獸醫情願賺少啲創免費平台

如果你有養寵物,大概都經歷過這樣的情況:家中的寶貝突然行為反常、或是感到不適,你感到手足無措,不知如何是好。有些時候,假若寵物的情況不算危急,主人未必會立刻動身帶牠看獸醫,而會選擇上網「問GOOGLE大神」、「問FACEBOOK大神」,以搜尋相關資訊。

今時今日,互聯網發展迅速,大眾可輕易獲得飼養寵物的資訊及知識,但與此同時,這些資訊並不一定正確。如主人誤中「山埃」,可能會因參考了錯誤的資訊,危害寵物生命。如何確保網上參考得來的專業寵物資訊是專業意見?除非有個獸醫親自坐在電腦的另一端為你解答疑難吧!

獸醫Vincent與設計師朋友John自掏腰包,於上年創立了Jack's Veterinary,旨在提供免費的網上獸醫諮詢服務,乃香港首個網上獸醫諮詢平台。主人可先在該網頁填妥寵物資料及病癥,Vincent在清楚了解寵物病情後,就會指導主人為生病寵物作出快捷穩妥的處理。他說,如遇上嚴重個案,會於十分鐘內回覆主人,並幫他安排到最近最適合的診所看病。另外,主人亦可選擇Jack's Veterinary的獸醫出診服務,讓寵物安坐家中都能接受治療:「為使有急切需要的寵物及其主人能及早使用服務,我們會按寵物身體狀況輕重分類,回覆時間將有所不同。」

Vincent出生於香港,從小到大都很愛動物,除了兔仔、雀和貓,連十分冷門的海馬、八爪魚、彈塗魚、沙蟹、變色龍、蜘蛛和蠍子,他統統都養過。在中學畢業後,他到美國升學,在二○○七年於美國加州大學考取首個動物生理學及腦神經科學的學士學位,其後他再到澳洲Murdoch大學修讀獸醫,二○一三年畢業後就回到香港執業,第一份工作在大圍珍禽異獸動物醫院當夜班急症醫生。

當一個夜班急症醫生,他遇過很多因為拖延治療而失救而死的案例,而這些令人痛心的經歷,成為了他成立Jack's Veterinary的最大動力:「見到很多個案,似乎是拖延了病情,很遲才來看診。大部份原因是網家資訊爆炸,很多主人誤信咗錯誤資訊,想自行處理,或者用錯坊買回來的成藥,來到急症的時候就救不了,或者錯過了黃金時間。」

Jack's Veterinary成立了一年,Vincent接過很多難忘個案,其中一個幫助了一隻叫辛巴的流浪小貓。一位善良的社工發現辛巴在垃圾收集站被狗咬傷,右後腿嚴重骨折,傷口很深,Jack’s Veterinary決定救牠。幸得一間鰂魚涌獸醫診所義不容辭地借出手術房和設備,Vincent和拍檔能第一時間安排辛巴做手術。捱過駁骨手術的辛巴現在非常活躍,經常跑跑跳跳,並已獲好心人收養。「能幫助動物重拾健康是我的工作,我反而很感謝各位沒有放棄生病的牠們。」Vincent謙虛地說。

除了醫治貓、狗、兔、倉鼠等熱門寵物,Jack's Veterinary也常接到飼養珍禽異獸的主人之求助。「當小型動物及珍禽異獸的急症醫生期間,我接觸過很多不同類型的寵物,叫做什麼動物也醫過。」Vincent憶述,他們較早前幫助了一隻眼球脫落的刺蝟重拾光明:刺蝟右眼受細菌嚴重感染,痛楚使牠經常抓患處,以致眼球掉出眼窩,如不及時處理,牠的眼球將會壞死。於是,Vincent立刻替刺蝟排期做手術,手術順利,小刺蝟也康復得很快。

雖然成立一個免費諮詢平台,所賺的錢比當診所獸醫少了一截,但Vincent卻不太介意:「這是我應該做的,會堅持下去,慢慢來吧,看看能否做下去。」

記者:張馨文
攝錄:翁少陽

呢排三日一次先啦
兩星期應該都好返晒
換50-70%,加水要好慢
每次換完水之後就落返黃粉同粗鹽
但份量係第一次落嘅一半

好啊唔該曬巴打,我都知我好多野問
落咗鹽同黃粉後佢地都沉底唔願郁 另外暖管其實仲有無需要用?

可能黃粉有睡意
衣家咁熱唔洗啦

佢地都好返好多 生猛返晒

以後記得每星期換水
一日餵一餐夠啦
保持水質良好吧

佢地無事即刻開心返晒
不過病之前都係一星期換一次水,係咪我個一餐餵得太多

應該係啦

佢地爛尾個位都生返出黎,但係變咗黑色 係咪正常嫁

但係上網睇又話呢2種魚都有強烈地盤意思 會打孔雀既?特別係紅白劍

首先不如了解下魚嘅競爭
魚打交嘅目標好多時都係有先後次序
頭號目標一定係同種
道理好簡單,不外乎爭女同爭野食
因為同一個品種嘅食性大家一樣
所以同種之間嘅公同公打得最勁
其次就近似品種/近似大小嘅魚
因為對自己有威脅
打柒佢就安心啦
以上呢啲對所有魚都適用(好似係)
除左金魚錦鯉呢啲和平淨係識食嘅豬之外

魚呢啲畜牲就好撚賤嘅
魚唔係左膠,魚好自私
所有魚只要數量一少
喺魚缸到都會有競爭
情況例如一個細缸養兩條紅蓮燈
會有一條強勢嘅追趕另一條弱嘅
但係咁樣我地唔可以話紅蓮燈惡魚
追還追,打還打,又要視乎情況
經常有人分唔清狀況就話呢種魚惡嗰種魚惡

真正惡魚係埋身肉搏用口咬
打到口/鰭/尾/身都爛
好多人見啲魚少少追趕
就嗌晒救命話打死人啦好惡呀
其實呢啲都好閒
唔打唔知身體好

而地盤意識其實好易解決
再惡嘅魚好似非洲慈鯛都可以共處
只需要飼養密度高
道理就係將目標分散
同埋剝削佢地每條魚可佔有空間
唔好等佢理所當然以為撻地係屬於自己嘅
當全部都係公共空間,佢地無自己地盤嘅時候
就唔需要擴張/守衛地盤去打交
同埋當目標有好多,無單一明確目標嗰陣
自然唔知打邊個好

魚缸大小同佈置都有影響
如果有石有木有窿咁
有啲魚嘅習性會鍾意霸呢啲位
所以佈置建議一係複雜一係乜都無
環境複雜嘅話逃走易啲
每條魚又分到地盤
環境乜都無嘅話
自然就無野可以霸
而魚缸大小方面
有啲魚喺狹窄嘅環境會比較狂躁
反而喺廣闊嘅環境就會因為不安而和平群游

雖然講係好理想
我地都唔可以抱住完美嘅心態去混養
混養或多或少都可能會有風險
例如新魚會比舊魚打
要比新魚知道輩分
又或者有條魚發情
痴左線狂打其他魚都有機會
又或者好似龍魚嗰啲大殺傷力武器
就算好多條混養都好
都會打到爛尾

唔可以一本通書讀到老
所以適唔適合混養唔係單一因素決定
亦都睇你接受程度去到邊
如果好介意好怕打爛鰭/尾嘅話
都係唔好混養啲旗鼓相當嘅魚啦
新手開左17寸缸大約2個月
魚街買左藍色膠珠粒做底,養緊孔雀x10,鼠魚x1
而家想混養其他魚
原本覺得Q版金鳳凰同紅白劍幾靚
但上網search過呢2種都唔適合同孔雀混

除左米奇仲有咩選擇?

以你嘅魚種黎講
鼠魚係毒撚魚無人理
因為佢身好硬,刺又有少少毒
鳳凰呢啲短鯛似中國人
打自己同種魚先會落力
其他魚最多趕出地盤
好似中國口交部一樣咁無殺傷力
孔雀都係溫馴嘅魚
最多公追公,鳩下鳩下
紅白劍呢類劍魚公魚會比較惡
密度低的話會追趕其他魚
所以建議養多啲或者買乸
你個缸養多廿條魚都唔過份
on9一問 藥丸狀啲硝化菌係咪要打開佢灑落水面
老竇養緊七彩神仙
岩岩落糧
堆魚打架多過食糧
呢個新手學整 所以整得好柒下
同埋有少少問題想問下大家
先來全景

大細就 3長*1闊 *2高 (ft)
我冇玩CO2 所以主要養D 唔多洗CO2都養到的草
大約養左90條新燈同紅蓮燈 同2條飛狐用來食青苔

另外屎忽痕 之前買左隻撚屌蚌 走來走去 番起我堆泥同草

另外買左消化細菌 2個星期就會落10ML
依家養左2個月多少少 未換過水 缸水聞落都完全冇腥味

以下有少少問題想問下
1.我係金魚街買左呢D 爬地錢草啦 D職員同我講佢地會慢慢滿個前景 同唔洗CO2
但養左咁耐都係咁 枯枯地 冇咩點發開來生 想問問題出係邊

2.有冇D咩前景草可以整到一片草地咁? 而又唔洗co2
3. 初初養左1X 隻櫻花蝦(職員話呢D最易養同最平) , 養落一個月完全冇問題 。之後加多10隻蜜蜂蝦 。 一個星期都冇咩野。但之後D蝦 全部哩係 近水面位置 既過濾器後面。(全景圖右上個位)
再慢慢一隻隻咁死左 初時仲有屍體 之後慢慢連屍都冇撚埋
知唔知出左咩問題? 到依家都唔敢養番
4.2條飛狐最近瘦瘦地 係咪唔夠青苔佢食 就是比D 沉水糧佢地??(我都冇咩點擦青苔
5. 洗唔洗換下水??

求各高手幫手解答

1. 佢呃鳩你
2. 各類莫絲
但效果未必及其他草咁靚
3. 水質差,換水啦
4. 可能無乜野食呱
5. 要

你啲草除左莫絲之外其他都要打CO2先種得靚喎
而且睇落好似有啲唔夠光
你支咩燈黎?

原文唔係話個獸醫咩

所以?

佢地爛尾個位都生返出黎,但係變咗黑色 係咪正常嫁

是呀要時間嘅

最好啦
唔通你...
變左浮波
老竇養緊七彩神仙
岩岩落糧
堆魚打架多過食糧

呢種魚真係好撚戇鳩

最好啦
唔通你...
變左浮波

無 我係打開佢
新燈係咪好大條 我見成魚有8cm

驚啲蝦仔無命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞