[淡水] LIHKG水族討論 - 鱗孩守護者

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
上次係金角街見到有一檔賣, 25蚊條(好似係), 手指尾咁長
個樣好似係咁

有冇巴打養過? 除左金魚街邊到有得賣? 好少見普通水族店有紅黑,多數得全黑

我本身好怕鹽蛇,睇完張圖又覺得好得意⋯⋯會唔會怕上水架?

你餵佢佢跳出黎多謝你
上次係金角街見到有一檔賣, 25蚊條(好似係), 手指尾咁長
個樣好似係咁

有冇巴打養過? 除左金魚街邊到有得賣? 好少見普通水族店有紅黑,多數得全黑

你餵佢佢跳出黎多謝你

跳出黎 不了
個樣好似係咁

你餵佢佢跳出黎多謝你

GOOGLE左好似水陸兩棲, 水為主

BTW今日係屋企附近見到10蚊買到集, 金魚街食水真係好深

魚街對比以前
衣家又貴又廢又少品種
器材又成日無貨
真係好垃圾

魚街對比以前
衣家又貴又廢又少品種
器材又成日無貨
真係好垃圾

我買個種水草痴係缸邊 8蚊
魚街28蚊

魚街對比以前
衣家又貴又廢又少品種
器材又成日無貨
真係好垃圾

我好中意六角龍,見到都會問下價留意下,屋企附近賣70, 魚街280 同樣size

貨源單一又係,基本上間間d貨一鳩樣
新手留名
有冇巴打試過係淘寶淘器材 有咩買得過

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運
d 蝦仔養左差唔多兩星期, 仲見過有兩隻脫殼. 但今日無啦啦有隻大蝦瓜左 唔知佢係咪跳缸跳唔成黐住係個蓋度,跟住死左先跌番入缸

between今日成28度, d蝦會唔會熱死 有咩平嘅降溫方法

check下水質嗰啲啦
28度開始唔掂架啦
想平可以吹風扇
淘又得,電腦扇DIY又得

觀察左成日 其他蝦仔都好生猛周圍夾野食 應該係個隻傻蝦自殺死

between 魚街十蚊粒個d氣石好垃圾, 用左一個月開始碎 有冇邊d地方有靚氣石賣
新手留名

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運

轉第二間啦
d 蝦仔養左差唔多兩星期, 仲見過有兩隻脫殼. 但今日無啦啦有隻大蝦瓜左 唔知佢係咪跳缸跳唔成黐住係個蓋度,跟住死左先跌番入缸

between今日成28度, d蝦會唔會熱死 有咩平嘅降溫方法

check下水質嗰啲啦
28度開始唔掂架啦
想平可以吹風扇
淘又得,電腦扇DIY又得

觀察左成日 其他蝦仔都好生猛周圍夾野食 應該係個隻傻蝦自殺死

between 魚街十蚊粒個d氣石好垃圾, 用左一個月開始碎 有冇邊d地方有靚氣石賣

淘寶NAG氣石
新手留名

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運

轉第二間啦

點會唔比啊,不嬲照運落黎

淘寶NAG氣石

btw魚佬水族都有
我諗條小精靈命不久矣 成條變左白色
新手留名

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運

轉第二間啦

陶寶唔比我揀集運,賣家直送就得,但運費仲費過件野

淘寶NAG氣石

btw魚佬水族都有

一買要買3粒,但我用得一粒,好似晒左d
我諗條小精靈命不久矣 成條變左白色

mola mola
新手留名

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運

轉第二間啦

邊有人用官方集運架

淘寶NAG氣石

btw魚佬水族都有

一買要買3粒,但我用得一粒,好似晒左d

有其他款架
上魚佬望下先啦
草都係黃 搵唔到原因

係咪要買試紙
新手留名

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運

轉第二間啦

邊有人用官方集運架

咁用邊間集運好, 我淘寶都係用開官方集運
草都係黃 搵唔到原因

係咪要買試紙

咩草呀
圖呢?

除左魚缸之外

水族野淘寶唔比集運

轉第二間啦

邊有人用官方集運架

咁用邊間集運好, 我淘寶都係用開官方集運

我都想知邊間好
去淘寶集運post睇下啦
草都係黃 搵唔到原因

係咪要買試紙

咩草呀
圖呢?

迷矮 黑木蕨 唔記得 唔知
四種

圖一陣比

個缸幾光呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞