[淡水] LIHKG水族討論 - 鱗孩守護者

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
留名
如果想養啲個頭好大嘅金魚,想養兩條,個缸最少要幾大?

24x12x14吋
金魚爛尾可以點
之前死咗一條但係我都有用藥,而家大缸有兩條魚已經有爛尾情況,魚尾邊位有白白地。
而家用咗兩日魚快治滴落缸同教咗水溫30度,但係情況都差唔多,我仲可以做啲咩,我唔想佢地死

大量換水
上野黃粉(每100升水半包)+粗鹽(每100升水300克)

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

我反省緊嫁啦 , 唔該巴打
另外想問下係咪要每日大量換水然後再加黃粉同粗鹽?

呢排三日一次先啦
兩星期應該都好返晒
換50-70%,加水要好慢
每次換完水之後就落返黃粉同粗鹽
但份量係第一次落嘅一半
想問下 鼠魚個啲可唔可以同非洲王子一齊養

王子可以生到2x cm喎

依家佢地相處一個禮拜
暫時無事
非洲王子淨係係對水個陣
成班好似呆咗咁望住啲鼠魚
不過王子大個啲既時候 應該會分返開養
幾日死一條兩條
幾日死一條兩條

紅鼻?
金魚爛尾可以點
之前死咗一條但係我都有用藥,而家大缸有兩條魚已經有爛尾情況,魚尾邊位有白白地。
而家用咗兩日魚快治滴落缸同教咗水溫30度,但係情況都差唔多,我仲可以做啲咩,我唔想佢地死

大量換水

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

呢排三日一次先啦
兩星期應該都好返晒
但份量係第一次落嘅一半

好啊唔該曬巴打,我都知我好多野問
落咗鹽同黃粉後佢地都沉底唔願郁 另外暖管其實仲有無需要用?
幾日死一條兩條

紅鼻?

小精靈同綠蓮
各2
幾日死一條兩條

紅鼻?

小精靈同綠蓮
各2

有冇病徵?
金魚爛尾可以點

大量換水

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

呢排三日一次先啦
兩星期應該都好返晒
但份量係第一次落嘅一半

好啊唔該曬巴打,我都知我好多野問
落咗鹽同黃粉後佢地都沉底唔願郁 另外暖管其實仲有無需要用?

可能黃粉有睡意
衣家咁熱唔洗啦
幾日死一條兩條

紅鼻?

小精靈同綠蓮
各2

有冇病徵?

小精靈 有條白晒 第2條唔識睇
綠蓮 一買返黎已經好瘦 死果陣無晒綠色
褔無重至,
禍,卻永遠不會單行

不同人、不同物種,也有屬於自己的幸福。
魚類,在這世界並無議價的能力,
他唯一的「幸福」,就是當晚不必空著肚子入睡,第二天,他仍能有生命張開眼睛看這世界⋯⋯

這是很卑微的幸福,
但,這是大部分魚都得不到的幸福,
包括鱗孩——胖大。

胖大,美其名是一尾「金魚」,實際,就跟玩具沒兩樣吧?胖大忠心耿耿,一直留守在某家魚缸內,看守「家園」,換來的,是每天一把魚糧作酬勞,胖大都心足了⋯⋯

在疏於換水的魚缸裡,缺乏妥善照顧,所謂那卑微的「幸褔」能延續多久?一個月前,胖大因爲水質差劣,各鰭充血,痛楚不已,伏於缸底,當然,根本沒人會可憐他;然而,對魚來說,禍並不會單行的。由於水質不良,胖大成為了被細菌攻擊的對象,尾鰭、背鰭、胸鰭,被侵蝕出大的血淋淋傷口⋯⋯

可以想像,不久之後,細菌便會蔓延滋長,一發,不可收拾。

大家明白嗎?
現在,我們在寫的,不是胖大的故事⋯⋯
現在,我們在寫的,是千萬魚魚的一生。

同一故事、同一橋段,
寫一百次,就由新聞變舊聞,
由新奇變平凡無奇。

人,總是善忘的。
但,這的的確確是每天上映、活生生血淋淋的戲碼。

你不能改變全宇宙,
但你能改變你自己。
認識。關顧。換水。分享。接納。
請大家大力支援——千萬份之一的金魚:胖大!

想入GP
金魚爛尾可以點

大量換水

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

呢排三日一次先啦
兩星期應該都好返晒
但份量係第一次落嘅一半

好似無左個pm🌚
幾日死一條兩條

紅鼻?

小精靈同綠蓮
各2

有冇病徵?

呢啲由佢啦
一條半條
幾日死一條兩條

紅鼻?

小精靈同綠蓮
各2

有冇病徵?

呢啲由佢啦
一條半條

巴打 我養緊蝦 但係溫度28-29左右
如果我買水冷 有冇推薦
我依家12吋缺 咁遲下可能換大少少
金魚爛尾可以點

大量換水

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

其實點先叫水質好 清?
金魚爛尾可以點

大量換水

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

其實點先叫水質好 清?

喺office set 左個缸仔諗住養下極火蝦

請問咁樣養兩三隻ok? 要養幾耐水草再放蝦好d?
https://t.me/jjenderson
求入wtsapp gp
有無人有養花羅漢 如果佢吊住條屎 魚鰓位又白左 可以點救
金魚爛尾可以點

大量換水

成因九成都係水質差引起
你好好檢討下

其實點先叫水質好 清?

NH3NO2NO3PO4低

巴打 我養緊蝦 但係溫度28-29左右
如果我買水冷 有冇推薦
我依家12吋缺 咁遲下可能換大少少

不如用風扇頂住先
一把Intense都只係百五蚊左右
或者淘寶又得,幾廿蚊
有無人有養花羅漢 如果佢吊住條屎 魚鰓位又白左 可以點救

落下啲細菌藥先啦
羅漢呢啲大魚可以試下惠弘H2特滅菌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞