劇透慎入,鐵探劇情搶先討論

309 回覆
58 Like 26 Dislike
岩岩先開返袁木同王君馨條線
又無啦啦整個越南女人線出黎
仲未講邊個係黑警 唔知點解我覺得係尹sir
仲有袁木有絕症果度又未講到

太多野 唔知點收尾 大boss又未出
5集邊夠做
未搵到
太多條線但係條條線都係得一半
覺得一定會爛尾
仲有達哥雨夜屠夫,仲有袁木要告人仲要告兩次,仲未計gloria同bingo嗰道,爛尾/open end 預定
梗係未啦,我嚴重懷疑編劇自己都唔識兜
定唔記得左
quote返我post 9 果時講過既:

佢個時間線都痴鳩線
由垶Sir復出查漒水案到綁架案完結都係2~3日既事
但係就講左4~5集
17, 18集都係講同一日
一日就可以發生咁多事
然後19集到25集好似又係3~4日間既事
但係講緊都係垶Sir中槍後400幾日
第1集一開始果場法庭戲講緊係垶Sir中槍後700幾800日
咁最尾果5集d時間咪跳得好撚快???
我真係開始擔心會唔會爛尾

我真係覺得跟佢個劇本咁編排真係至少要做40集先夠
係跳得好撚快,我諗用垶sir中槍後幾多日做時間線係因為佢係主線 然而套劇啲節奏平衡真係好有問題,時快時慢,劇本剪接有問題呢個走唔甩,如果唔係營長都唔會話佢本來第五集就出場,如果前面慢鏡嗰啲快啲搞掂,根本唔使拖到咁後都仲有咁多手尾未完
佢2x集都有懷疑過賤kan嘅,但唔係好記得點兜,因為Matt sir死咗有好多嘢要round up,仲彈咗越南女人出來,冇人記得黑警
尹sir 一哥 小紅姐 仲有個擦鞋仔開會個時
唔係尹sir 好大反應 懷疑佢咩
賤kan好似唔似
好似冇兜過
佢係開撚哂d分支線但係又唔逐個收返
諗住最尾5集先收
本身覺得個劇本唔錯

主要係
原本係搵山狗 之後山狗死左
link到落營長先係背後果個
仲有佢幕後個警察內應

之後啲支線撐下場覺得冇問題
但唔好最後5集又開新支線
要埋尾點埋得晒
一係就成套劇節奏好快 一係就平均
點會埋尾先極速
但最搞笑係到而家你都唔覺得佢好拖 (即使J&M條線我都覺得OK唔算好拖)
應該加長到40集就OK既
賤kan唔似+1 佢應該就真係退休之後埋下堆,unun腳收錢嗰啲,佢有咁陰濕就唔使去學堂教人,雖然可以吹話係佢想咁樣洗清自己嫌疑,暫時覺得擦鞋仔伍sir最似,btw睇花絮佢應該都死咗。仲有尹sir都好難講,佢咁大粒
所以我都好奇佢臨尾五集可以搞到啲咩
而家好似都係講到袁木中槍後200幾日
用20集講200日
再用5集講500日
我都覺,所以先追,山狗+營長嗰條越南線其實都make sense,支線開唔係問題嘅,但要早啲同埋focus啲咁囉,依加咁多嘢未講都唔知佢講得邊樣
依加拉勻一百日一集都講唔完
大結局式做法
2年後
最後5集根本應該埋尾 而唔係開新線
唔好同我講 班女先係big boss
就算係都好突然 完全link唔到落之前啲劇情
同埋覺得班女最後會暴走之後槍戰 比警察殺晒
勁廢會有喊戲
一定唔會爛尾 因為會開鐵探2/電影版 tvb都係想咁
咪就係,舊嘢未解決又要突然搞新嘢,一啲鋪排都冇,班女係big boss都幾夾硬 一啲clue都冇 槍戰應該都有機,如果唔係佢地lap啲軍火來做咩,爆炸嗰啲應該都有,因為勁廢第一集爛咗半邊面。營長最後冇死,唔知點反cup法
你又啱,使徒都唔知幾多個續集,反正依加嗰班唔係死就係傷就係停職,到下集嘅時候又可以搵第二班人頂上keep住做,屌
所以呢個先係最撚bug既問題
之前幾日內就可以發生咁多事
跟住500幾日乜野事都冇發生?乜野事都冇進展?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞